Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010

Tυράκι από τα χεράκια μας !!!!

Το έφτιαξα κι έγινε η νοστιμότερη φέτα εγγυημένα !! Με το καφεδάκι το τσαγάκι το φαγητό μας καταπληκτική σαν χωριάτικη !!

ΠΡΟΣΟΧΗ
Αν το γάλα που θα χρησιμοποιήσετε  είναι παστεριωμένο του εμπορίου δεν χρειάζετε πολύ βράσιμο
το φτιάχνετε όπως σας το γράφω ------εάν είναι από βοσκό κατ ευθείαν βράστε το πολύ καλά αφήστε το να κρυώσει και αρχίστε να εκτελείτε την συνταγή κανονικά.


Υλικά
6 λίτρα γάλα
στην μύτη του κουταλιού του γλυκού πιτιά βλάχας
τη βρίσκουμε   στα μαγαζιά που πουλάνε υγιεινές τροφές

 Εκτέλεση
Λιώνουμε την πιτιά σε 1 φλυτζανάκι του καφέ νερό

Έχουμε βάλει το γάλα μας να χλιαρίνει και μόλις χλιαρίνει την βγάζουμε από την φωτιά
Αμέσως ρίχνουμε την πιτιά και ανακατεύουμε σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Το αφήνουμε τόση ώρα ώστε να δούμε όταν ξεσκεπάσουμε την κατσαρόλα να μην κουνιέται να είναι σαν γιαούρτι .
Όταν το δούμε κι είναι πηχτό σαν γιαούρτι με μια ξύλινη κουτάλα το ανακατεύουμε και το ξαναβάζουμε στην φωτιά να βράσει μέχρι να το δούμε να φουσκώσει .
Μόλις φουσκώσει το βγάζουμε από την φωτιά και με μία τρυπητή κουτάλα αρχίζουμε και παίρνουμε το τυρί και το βάζουμε σε ένα μπολ.
Παίρνουμε ένα τούλι το βάζουμε μέσα όλο το τυρί που μαζέψαμε
 και το πιέζουμε να γίνει μία μπάλα.
Το κρεμάμε και το αφήνουμε μία ολόκληρη βραδιά να στραγγίξει.
Μετά παίρνουμε άλμη από το σούπερ μάρκετ ή την φτιάχνουμε μόνες μας παρακατω η συνταγή .. το κόβουμε φέτες και το σκεπάζουμε με την άλμη και το αφήνουμε να ψηθεί μέσα στο ψυγείο .Ο χρόνος του για να γίνει καλό καλό τυρί θέλει 2 μήνες μέσα στην άλμη και το ψυγειο  αλλά πρέπει να αλλάζουμε την άλμη μόλις την δούμε να πιάνει φουσκάλες από πάνω.
 


ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 



Αν θέλετε περισσότερο τυράκι διπλασιάστε την δόση  ,

Εδω ο τρόπος που φτιάχνουμε ΑΛΜΗ για να διατηρήσουμε το τυρί μας αν κάνουμε ποσότητα

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ:
Για κάθε λίτρο νερού, υπολόγισε 75γρ. χοντρό αλάτι. Ανακάτεψε καλά ώσπου να δεις το αλάτι να λιώνει στο νερό και η άλμη σου είναι έτοιμη.
Κόψε τη φέτα σε… δόσεις, και τοποθέτησε προσεκτικά σε μεγάλο δοχείο. Άδειασε από πάνω την άλμη να σκεπάσει το τυρί τελείως. Κλείσε το δοχείο καλά και φύλαξε ΠΑΝΤΑ στο ψυγείο.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ