Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Πάστα Φλώρα τέλεια !!

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

3 1\2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ γ μπεκιν παουντερ
6 κουταλιές σούπας κοφτές ζάχαρη
250 γρ βούτυρο φρέσκο η μαργαρίνη
2 αυγά


2 κούπες μαρμελάδα πηχτή της αρεσκείας σας 4 κουτ σούπας φιλέ  αμυγδάλου [προαιρετικά για γαρνίρισμα]


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνετε το αλεύρι ,το μπεκιν πάουντερ,τη ζάχαρη ,το βούτυρο κομματάκια, σ ένα μπολ,τρίβετε το μείγμα να γίνει ψιχουλιαστο κ προσθέτετε τα δυο αυγά χτυπημένα.μαζέψετε την ζύμη σε μια μπάλα ,την ζυμώνετε ελαφρά κ την αφήνετε σκεπασμένη στο ψυγείο για λίγο.για να ετοιμάσετε το γλύκισμα στρώνετε με το χέρι λίγο περισσότερο από την μισή ζύμη,στον πάτο ,και το μισό των πλαϊνών σε πολύ καλά βουτυρωμένο πυρέξ η ταψιού,η ζύμη ανοίγετε πολύ εύκολα με το χέρι μέσα στο ταψί,πιέζοντας την από το κέντρο προς της άκρες με ολόκληρη την παλάμη σας .αδειάζεται την μαρμελάδα ,η ζύμη που σας έμεινε την πλάθεται σε κορδόνια κ τα βάζετε πάνω στην γέμισή σταυρωτά ψήνετε σε προθερμασμενο φούρνο με αέρα η αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου γαρνίρετε κ σερβίρετε το γλύκισμα αν θέλετε το γαρνίρετε με τα φιλέ  αμυγδάλου ,η κ σκέτη ,,σερβίρετε κρύα!!!
Μπορούμε να ρίξουμε  μέσα στην μαρμελάδα λίγο ψιλοκομμένο καρύδι κ μετά να την απλώσουμε από πάνω 

ψητα μηλα με πορτοκαλι!! πολυ ωραιο!!!!!!!

 ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ!! ΚΙ ΕΥΚΟΛΟ!!
ΥΛΙΚΑ
6 μηλα
1 φλ τσαγιου ζαχαρη
1 φλ τσαγιου φρεσκο χυμο πορτοκαλι
...χυμο απο μισο λεμονι
1 ξυλο κανελλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
καθαριζουμε τα μηλα,αφαιρουμε τα κουκουτσια με το ειδικο εργαλειο και διατηρουμε τα μηλα ολοκληρα,τα τοποθετουμε σε μικρο ταψι που μολις να τα χωραει ,ισομοιραζουμε την ζαχαρη στην καρδια καθε μηλου και ραντιζουμε με τον χυμο πορτοκαλιουτοποθετουμε καπου ενδιαμεσα κ την κανελλα,σκεπαζουμε τα μηλα και με λαδοκολλα κ αλουμινοχαρτοψηνουμε στους 180 βαθμουςγια 30 λεπτα ,αφαιρουμε το σκεπασμα κ ραντιζουμε με το χυμο λεμονιουκαι περιχυνουμε μ ενα κουταλι τα μηλα με το σιροπι του ταψιου συνεχιζουμε το ψησιμο για 30 λεπτα τα σερβιρουμε ζεστα ως κομποστα,η κρυα με παγωτο ,η χτυπημενη κρεμα για επιδορπιο!!!

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Λαζάνια με κιμά και κρέμα !!!














ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο λαζάνια
500 γρ κιμά
1 κρεμμύδι
1κ σ πελτέ
μισό ποτήρι κρασί λευκή ρετσίνα
5 κσ λάδι
1 ξυλάκι κανέλα
τυρί τριμμένο κεφαλογραβιέρα
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τα λαζάνια δεν τα βράζουμε.να αγοράσετε αυτά που δεν θέλουν βράσιμο.
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρολίτσα και  προσθέτουμε  τον κιμά και το κρεμμύδι τριμμένο ανακατεύουμε και λιώνουμε το κιμά με πιρούνι να γίνει  σπυρωτός.
μετά σβήνουμε με κρασί προσθετουμε ντομάτα και αλάτι ππέρι και το ξυλάκι κανέλας,αφήνουμε να βράσει κανονικά.λαδώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε τα λαζάνια από πάνω κιμάς μια στρώση, τριμμένο τυρί,λαζάνια,κιμάς ,τυρί,λαζάνια μέχρι να τελειώσουν τα υλικά από πάνω να είναι τελευταίος ο κιμάς. 
Βάλτε τώρα στην τελευταία στρώση λίγο βουτυράκι εδώ κι εκεί καλής ποιότητας.
Τέλος ή  φτιάχνετε μια μπεσαμέλ  ή για ευκολία ρίχνετε τυράκι τριμμένο σε όλη την επιφάνεια και μια κρέμα γάλακτος από πάνω και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς  περίπου 30 με 40  λεπτά να δείτε να πάρει ωραίο χρώμα.

Μπεσαμέλ
Υλικά
 6 -7 κουταλιές της σούπας βούτυρο
9  κουταλιές της σούπας  αλεύρι
2 κρόκους αβγών για την κρέμα
1 λίτρο γάλα (να έχετε και λίγο παραπάνω, μπορεί να χρειαστεί στο πήξιμο της κρέμα
τυρί τριμμένο
μοσχοκάρυδο    προαιρετικά  

Εκτέλεση 
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο  και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη να λιώση πάντα σε μέτρια θερμοκρασία .Προσθέτουμε και το αλεύρι μονοκόματο όλο ανακατεύοντας γρήγορα ,Μόλις γίνει ένα μίγμα με το βούτυρο προσθέτουμε και το γάλα κατ ευθείαν από την συσκευασία του και ανακατεύουμε συνέχεια ,σε λίγα λεπτά θα μας πήξει ,αν δούμε κι είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε γάλα ανακατεύοντας μέχρι να έρθει να γίνει σαν την κρέμα για μωρά ,ούτε πολύ ρευστή ,αλλά ούτε πολύ πηχτή.
Αμέσως προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών ανακατεύοντας συνέχεια για 3-4 λεπτά ,προσθέτουμε λίγο αλάτι,μοσχοκάρυδο στην άκρη του κουταλιού  και τέλος 1 χούφτα τυρί τριμμένο,και ανακατεύουμε καλά ,την αποσύρουμε απο την φωτιά.Καλή σας όρεξη !!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
 

Τέλειο σπιτικό ψωμάκι!!!














ΥΛΙΚΑ
2 φακελακια ξηρη μαγια
1 1\2 κιλου αλευρι
1 κ γ αλατι
νερο χλιαρο περιπου 2 ποτηρια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
βαζουμε την μαγια σ ενα μπολ και ριχνουμε νερο χλιαρο περιπου μισο ποτηρι και λιγο αλευρι 3 κ σουπας κ το γυρναμε με το χερι να γινει σαν χυλος κ μετα προσθετουμε το αλατι νερο αλευρι ωσπου να παρει το εναμιση πακετο ..και ζυμωνουμε συνεχεια πολυ καλα στο ταψακι βαζουμε λιγο αλευρι στη βαση του και αφου εχουμε τελειωσει το ζυμωμα αλοιφουμε τις παλαμες μας με λιγο λαδι η βουτυρο και περιστρεφουμε το καρβελακι στα χερια μας να παει παντου το βαζουμε στο ταψακι και το ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο 180 βαθμους !! εγινε τελειο το βλεπετε και πολυ νοστιμο!!!!

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

MMMMMM!!!! σπανακοπιτα!!!!!

























ΣΗΜΕΡΑ ΕΦΤΙΑΞΑ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ!! ΝΟΣΤΙΜΗ ,ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΦΥΛΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ...ΜΕΣ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ!!!ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΝΥΚΟΚΥΡΕΣ!!!ΑΞΙΖΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλο σπανακι
4 πρασα
6-7 κρεμυδακια
1 ματσακι ανηθο
3 αβγα
250 γρ.περιπου φετα
αλατοπιπερο
λιγο λαδακι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
καθαριζουμε πλενουμε καλα το σπανακι
κοβουμε ολα τα ζαρζαβατικα σε ροδελιτσες αφου τα καθαρισουμε και τα πλυνουμε πολυ σχολαστικα
στιβουμε καλα το σπανακι ,το βαζουμε σε ενα μπολ ,προσθετουμε ολα τα υλικα κρεμμυδακια,πρασο.ανηθο.αλατι .πιπερι.λιγο -λιγο λαδακι και ανακατευουμε ,οχι ακομα την φετα,τωρα θα σας πω για το φυλλο.
ΥΛΙΚΑ
εβαλα σ ενα μπολ 2 ποτηρια αλευρι εκανα μια λακουβιτσα στην μεση και εβαλα 2 κ σ λαδι
,ελαχιστο αλατι,1κσ ξυδι και εχω χλιαρο νερο κοντα μου κ ριχνω κ ζυμωνω να γινει η ζυμη ελαστικη ,μετα την αφηνω λιγο κανενα τεταρτο να ξεκουραστει που λενε και ριχνω σε μια καθαρη επιφανεια αλευρι την χωριζω σε 3 μπαλακια αν θελετε να βαλετε κι ενα ενδιαμεσω φυλλο ,η σε 2 αν θελετε μονο απο πανω κι απο κατω,ανοιγω το φυλο με τον πλαστη να γινει πολυ λεπτο το στρωνω στο ταψι αφου το εχω λαδωσει σ ολη την επιφανεια και ,ριχνω το υλικο με το σπανακι ,να καλυφθει ολη η επιφανεια κ ριξτε απο πανω με το χερι εδω κι εκει φετα , να μας μεινει ομως κ για την δευτερη στρωση[,αν δεν βαλετε ενδιαμεσα φυλο τοτε βαλτε το ολο το σπανακι ],λοιπον αφου εχω καλυψει ολη την επιφανεια ανοιγω κ το δευτερο φυλο το στρωνω και βαζω το υπολοιπο σπανακι και την υπολοιπη φετα ,πλαθω ..[ουφ κουραση]και το τριτο φυλο και σκεπαζω ,στριβω καλα τις ακρες,και με το χερι βαζω σ ολη την επιφανεια λαδι την κοβω σε κομματια [δεν τα χωριζω απλα χαρασω]και ψηνω σε προθερμασμενο φουρνο 180 β .τωρα η ωρα εξαρταται απο το φουρνο,θα το δειτε να ροδισει η επιφανεια !! καλη επιτυχια ..πολυ χρονοβορο φαγητο ..αξιζει αν εχετε την διαθεση !!!