Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011

Πως φτιάχνουμε ντοματοχυμό [πελτέ] γιά τα φαγητά μας !







ΥΛΙΚΆ

 

Μερίδες: 20
Xρόνος: 60' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


Ντομάτες  ώριμες  ανάλογα πόσες θέλουμε
αλάτι
ελαιόλαδο


ΤΙ ΚΆΝΟΥΜΕ


 Θα σας πώ ακριβώς πως την φτιάχνω χρόνια τώρα  κι έχω πάντα χυμό από ντομάτα .
Παίρνω τις ντομάτες τις πλένω πολύ καλά τις κόβω σε κομμάτια και τις βάζω στο μούλτι [ ούτε τις ξεφλουδίζω .ούτε  τα σπόρια βγάζω ] τις πολτοποιώ και τις βάζω σε μία κατσαρόλα κι αρχίζουν να βράζουν.προσθέτω και το αλατάκι σε ποσότητα τις αρεσκείας μου όχι πολύ .και βράζω να εξατμιστεί όλο το νερό που βγάζει η ντομάτα να στεγνώσει ,καταλαβαίνω ότι είναι έτοιμη όταν σέρνω την ξύλινη κουτάλα και στην βάση της κατσαρόλας γίνετε γραμμή χωρίζει η ντομάτα .Την βάζω έτσι καφτή σε γυάλινο βάζο και ρίχνω λίγο λαδάκι από πάνω και κλείνω αμέσως καλά και γυρίζω τα βάζα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.Τα τοποθετώ στο ντουλάπι μου κι όταν χρειαστώ και την ανοίξω μετά την διατηρώ στο ψυγείο .Ετσι την έφτιαχνε κι η γιαγιά μόνο που τότε αντί για μούλτι τις πολτοποιούσαμε με τα χέρια μας και η γιαγιά αφαιρούσε και τα περισσότερα σπόρια .Τώρα με το μούλτι όλα διαλύονται.
Aπό ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ