Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011

Tάρτα λεμονιού με μαρέγκα!














Υλικά
   1 έτοιμο φύλλο ζύμης τάρτας
    1/2 φλ. τσαγιού Kορν Φλάουρ
    1½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
    1/2 φλ. τσαγιού χυμός λεμονιού
    1? φλ. τσαγιού νερό
    2 κ.σ. βούτυρο
    4 αυγά χωρισμένα
    2 λεμόνια (ξύσμα)
 Εκτέλεση

Θα χρησιμοποιήσουμε ταρτιέρα με αποσπώμενη βάση, 23 εκ. Απλώνουμε το φύλλο τάρτας στην ταρτιέρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190για 12΄-15΄, να ροδίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε τον χυμό, το ξύσμα και το νερό. Τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν τα στερεά υλικά. Αφήνουμε το μείγμα να δέσει σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας τα υλικά. Μόλις πάρει βράση το αφήνουμε στη φωτιά για 1΄. Το αποσύρουμε. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους ανακατεύοντας και τέλος ρίχνουμε το βούτυρο. Αφήνουμε 10΄ να κρυώσει η κρέμα λεμονιού. Απλώνουμε την κρέμα στην ψημένη τάρτα και την παγώνουμε για 2 ώρες, να σφίξει. Χτυπάμε τα ασπράδια με μίξερ μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη χτυπώντας τη μαρέγκα με το μίξερ μέχρι να γυαλίσει και να στέκεται. Με ένα πιρούνι χαράζουμε την κρέμα λεμονιού να κάνει αγριάδες. Με κουτάλι γεμίζουμε την τάρτα με τη μαρέγκα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στον αέρα για 5΄, να ροδίσει η μαρέγκα.

Αν θέλουμε να φτιάξουμε εμείς την βάση τάρτας -->
 Υλικά συνταγής

    175 γραμμ. αλεύρι
    100 γραμμ. βούτυρο όχι πολύ παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια
    25 γραμμ. ζάχαρη
    1 κρόκο αυγού
    ξύσμα από 1/2 λεμόνι
    λίγο κρύο νερό


Εκτέλεση

Κοσκινίζουµε το αλεύρι µε την άχνη  Προσθέτουµε το βούτυρο και το ξύσµα και το ψιχουλιάζουµε µε τα χέρια  να γίνει σαν βρεγµένη άµµος. Προσθέτουµε τον κρόκο και λίγο νερό, 1-2 κ.σ., για να ενωθεί η ζύµη. Της δίνουµε σχήµα σφαιρικό και την τυλίγουµε σε µεµβράνη. Την αφήνουµε να ξεκουραστεί και να παγώσει τουλάχιστον για 30΄. Την ανοίγουµε σε φύλλο και την απλώνουµε σε βουτυρωµένη ταρτιέρα.  Την αλείφουµε µε  αυγού ή ασπράδι για να αδιαβροχοποιηθεί. Ψήνουµε για 3΄-4΄ επιπλέον. Αφήνουµε να κρυώσει και συνεχίζουµε µε την κρέµα που έχουµε επιλέξει.

Την συνταγή την φτιάχνω χρόνια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Για περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ