Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Χαλβάς πολίτικος !!


Υλικά
1 πακέτο σιμιγδαλι χονδρο
200 γρ φρέσκο βουτυρο
2 ποτήρια ζάχαρη
50 γρ.κουκουνάρια
2 κουτ σούπας ξύσμα λεμόνι και πορτοκάλι μαζί
4 ποτήρια νερό
1 ξυλάκι κανέλα
και τριμμένη κανέλα
Εκτέλεση
Βάζουμε τα κουκουνάρια να ροδίσουν σε λίγο από το βούτυρο σε μία κατσαρόλα ,προσθέτουμε κ το υπόλοιπο βούτυρο και όταν λιώσει ρίχνουμε και το σιμιγδάλι ανακατεύουμε συνέχεια για 15 λεπτά σε δυνατή φωτιά και προσέχουμε να μην αρπάξει ούτε να γίνει πολύ σκούρος,συγχρόνως σε μία κατσαρόλα έχουμε βάλει να λιώσει η ζάχαρη με το νερό,μια βράση να πάρει,ρίχνουμε το νερό με την ζάχαρη στο σιμιγδάλι και ανακατεύομαι μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι,χαμηλώνουμε την φωτιά κ ανακατεύομαι το χαλβά μέχρι να γίνει σαν μπάλα το σιμιγδάλιγύρω απο το κουτάλι μας[ξύλινη κουτάλα]τον κατεβάζουμε από την φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία πετσέτα,κλείνουμε με το καπάκι ώσπου να τραβήξει τελείος ,μετά με ενα πιρούνι αρχίζουμε και τον δουλεύουμε να γίνει σπυρωτός κ αφράτος .Τον αδειάζουμε σε φόρμα και  αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα μας πασπαλίζουμε με κανελα!!
 
Η συνηθισμένη κλασική συνταγή

1 ποτήρι λάδι
2 ποτήρια σιμιγδάλι
3 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
1 φλούδα λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα











Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Μπουγάτσα στο τσάκ μπάμ ..πεντανόστιμη !!







Για να δείτε περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές

Υλικά

 5 αβγά
1 ποτήρι νερου γάλα
1 ποτήρι ζάχαρη
κανέλα
 άχνη ζάχαρη για επάνω
 φύλλο κρούστας το πολύ λεπτό
 2 μασουράκια βανίλια
 200 γρ φρέσκο βούτυρο

Εκτέλεση

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
 Λιώνουμε το βούτυρο, βουτυρώνουμε το ταψί.
 Ανοίγουμε τα φύλλα και παίρνου ένα ένα και το σουρώνουμε μέσα στο ταψί όπως σας το δείχνω.
Όταν τα βάλουμε όλα και γεμίσει το ταψί τα περιχύνουμε μ’ ένα κουτάλι με το λιωμένο βούτυρο να πάει παντού!!
 Το βάζουμε  στο φούρνο να ροδίσουν περίπου για 12 λεπτά.
Ετοιμάζουμε στο διάστημα αυτό την κρέμα ως εξής: σ’ ένα μπολ βάζουμε τα 5 αυγά τα σπάμε ολόκληρα ,τις 2 βανίλιες, ρίχνουμε λίγο λίγο το ένα ποτήρι ζάχαρη και τελευταίο το γάλα.
 Όλα αυτά τα ανακατεύουμε με το σύρμα να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα και να λιώσει η ζάχαρη. Βγάζω το ταψί από το φούρνο, αφού δω ότι ρόδισαν τα φύλλα και με μια κουτάλα σούπας το περιχύνω παντού.από πάνω από τα ψημμένα φύλλα
 Κατ ευθείαν  το ξαναβάζουμε  στο φούρνο ώσπου  να πήξει η κρέμα.
Θέλει πολύ λίγο χρόνο και γίνεται φανταστική.
 Όταν την βγάλουμε από τον φούρνο  πασπαλίζουμε  μόνο με άχνη ,την κανέλα στο κομμάτι του καθενός που θα κεράσουμε !!
 Να την φτιάξετε,  είναι πανεύκολη και πολύ νόστιμη!! Και οικονομική!!! Καλοφάγωτη!!

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Λαζάνια λαχανικών!!







ΤΙ ΕΚΑΝΑ

εβαλα σε μία κατσαρόλα νερό οχι πολύ γιατί δεν πρέπει να το πετάμε  στα χειροποίητα,έβαλα λίγο αλατάκι και όταν άρχισε να βράζει τα έριξα μέσα ,ανακάτευα συχνά να μην κολλήσουν και πρός το τέλος έβαλα μέσα λίγο πολύ καλό βούτυρο γάλακτος και σέρβιρα με τυράκι .. πολύ νόστιμες!!!!!

Φακές με ρύζι ,παραδοσιακό από την Χάλκη!









ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΘΡΕΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΙΑΤΟ!!


ΥΛΙΚΑ


350 γρ.φακές
250 γρ.ρύζι
4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα με το μαχαίρι
1 φύλλο δάφνη
1 σκελίδα σκόρδο
1 φλυτζ .λάδι
1 κύβο λαχανικών


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Πλένουμε τις φακές τις βάζουμε με 5 ποτήρια νερό να βράσουν περίπου 40 λεπτά[ανάλογα με τις φακές]ανοίγουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε την δάφνη το σκόρδο ,το κύβο,και 1 ποτήρι νερό,μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε και το ρύζι να βράσει σε μέτρια φωτιά ,συγχρόνως σε ένα τηγάνι έχουμε βάλει το λάδι ,με το κρεμμύδι να τσιγαριστεί ,και το ρίχνουμε στο βρασμένο πλέον φαγητό μας ανακατεύουμε και είναι έτοιμο!!

Ταλατιέλες με κιμά!!!!















 ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΦΑΓΗΤΟ!!
ΥΛΙΚΑ
500 γρ κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 κουτ σούπας πελτέ
...μισο φλυτζάνι λάδι
αλάτι-πιπέρι-ζαχαρη μισο κουτ,γλυκού
1 ξυλακι κανελα
1 πακέτo ταλιατέλες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάξτε τον κιμά κατ αυτόν τον τρόπο να σας γίνει πολύ σπυρωτός ,βάζω τον κιμά σε μια κατσαρόλα και ρίχνω 3 ποτήρια νερό,φοράω ενα γάντι μίας χρήσεως κ με το χέρι τον δυαλύω μέσα στό νερό ,τον αφήνω και βράζει κανένα τέταρτο και ρίχνω το κρεμμύδι τριμένο,αλάτι ,πιπέρι ,κανελα[προαιρετικα]μετα απο 10 λεπτά ρίχνω τον πελτέ την ζάχαρη και ανακατεύω ,μολις πιεί σχεδόν ολο το νερό [ζουμάκι] ρίχνω και το λαδι και βράζω μέχρι να δέσει η σαλτσα του ,ετσι γίνετε πολύ ωραίος και σπυρωτός!!η κατσαρόλα καθ όλη την διάρκεια του μαγειρέματος ξεσκέπαστη . βράζω και τις ταλιατέλες και σερβίρουμε με κιμά κ τριμμένο τυράκι !!