Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Σπιτικό γιαούρτι!

Για περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Η ακόλουθη συνταγή είναι για να φτιάξετε γιαούρτι σπίτι σας εύκολα και γρήγορα.
Γίνετε η συνταγή με γάλα παστεριωμένο .

Συστατικά:

1 κιλό γάλα

1 κουταλιά σούπας γεμάτη γιαούρτι

Παρασκευή:

1. Θερμαίνετε το γάλα στους 90 βαθμούς κελσίου. Θα χρειαστείτε ένα θερμόμετρο αλλά αν δεν έχετε μπορείτε να κλείσετε τη θερμότητα αμέσως προτού να αρχίσει να βράζει το γάλα, δηλαδή μόλις το δείτε να αρχίζει να φουσκώνει.

2. Βγάλτε το γάλα από τη φωτιά και περιμένετε να πέσει η θερμοκρασία στους 45 βαθμούς κελσίου (για όσους διαθέτουν θερμόμετρο κουζίνας) αλλιώς τόσο ώστε να μπορείς να κρατήσεις το μικρό σου δαχτυλάκι μέσα στο γάλα και να μετρήσεις ως το 20 χωρίς να καείς.

3. Αραιώστε 1 κουταλιά σούπας γιαούρτι σε λίγο γάλα και ρίξτε το στο γάλα ανακατεύοντας.

4. Τοποθετήστε το σκεύος στο φούρνο στους 40-45 βαθμούς. Αν δεν έχουμε φούρνο σκεπάζουμε το σκεύος με κουβέρτα για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του και το αφήνουμε για 4 ώρες . Προσοχή δε κουνάμε ούτε αναταράσσομαι το σκεύος κατά την διάρκεια της πήξης.

5. Τοποθετούμε το γιαούρτι μας σε θερμοκρασία δωματίου και μετά στο ψυγείο, το αφήνουμε για 24 ώρες χωρίς να το μετακινήσουμε και το καταναλώνουμε εντός 15 ημερών.
ftiaxno.gr/φωτό ενδεικτική

Ρυζόγαλο 100% επιτυχία!




Υλικά

3/4 κούπα τσαγιού γλασέ

2 κούπες νερό

1/4 κουταλάκι αλάτι

1 λίτρο γάλα

1 φακελάκι ολόκληρο άνθος αραβοσίτου βανίλια

1 μασουράκι βανίλια

7 κουταλιές σούπας ζάχαρη (δοκιμάστε και ανάλογα πόσο γλυκιά την θέλετε)

κανέλα 





Εκτέλεση

Ξεπλένουμε το ρύζι σε σουρωτήρι με νερό καλά.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το  νερό,το αλάτι,και το ρύζι και το βράζουμε για 10 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά.
Αμέσως μετά προσθέτουμε μέσα στην ίδια κατσαρόλα την ζάχαρη και  το γάλα κρατώντας μισό φλιτζάνι να διαλύσουμε το άνθος αραβοσίτου .
Προσθέτουμε και την βανίλια και σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύουμε συνέχεια περίπου για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε και το γάλα με το αραιωμένο άνθος αραβοσίτου και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 10-15 λεπτά το μείγμα θα πήξει ελαφρά
 Κατεβάστε από τη φωτιά και μοιράσετε το ρυζόγαλο σε 6 μπολάκια. ΄Οταν κρυώσει ελαφρά, πασπαλίστε την επιφάνεια με λίγη κανέλα, αφήστε το να κρυώσει εντελώς, σκεπάστε τα μπολάκια με πλαστική μεμβράνη και φυλάξτε τα στο ψυγείο.
Σημείωση
Αν θέλουμε αντί για άνθος αραβοσίτου χρησιμοποιούμε κόρν φλάουρ κι αντί για βανίλια λίγη κοπανισμένη μαστίχα.Οταν κρυώσει πήζει .Καλή Επιτυχία!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σπιτική κρέμα καραμελέ!!!







 

ΥΛΙΚΑ
1\2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
3 αυγά
5 κουταλιές σούπας κοφτές ζάχαρη
1\2 κιλό γάλα
...ελάχιστο αλάτι
1 φακελάκι βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζετε 1\2 φλυτάνι τσαγιού ζάχαρη σε ένα τηγανάκι με 2 κουταλιές νερό .
Βράζετε το σιρόπι μέχρις ότου πάρη χρώμα καστανό.
Το ρίχνετε σε μία μικρή φόρμα ,η φορμάκια και το γέρνετε να απλωθεί παντού .
Το αφήνετε να κρυώσει
Χτυπάτε ελαφρά τα αυγά και προσθέτετε 5 κουταλιές σούπας κοφτές ζάχαρη ,την βανίλια και το αλάτι.
Ζεματάτε το γάλα και το ρίχνετε τμηματικά στο μίγμα αυγών .
Ρίχνετε την κρέμα αυτή μέσα στην φόρμα ,η φορμάκια
τα οποία τοποθετούμε σε ένα ταψί, με 3-4 δάχτυλα ζεστό νερό.
Τοποθέτουμε το ταψί, στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε σε μπεν μαρί, γα 45 λεπτά. Στη συνέχεια, αφήνουμε να παγώσουν και ξεφορμάρουμε.

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Μπακαλιάρος σκορδαλιά και παντζάρια!!






















Ο παστός μπακαλιάρος δεν εχει να ζηλέψει τίποτα από τον φρέσκο! Εδώ χρησιμοποίησα φιλέτο παστού μπακαλιάρου ξεκοκκαλισμένο Νορβηγίας που θεωρείται ο πιο καλός και γευστικός .

ΥΛΙΚΑ
2 φύλλα μπακαλιάρου
λάδι για το τηγάνισμα
ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ
*αλεύρι
2 κουταλιές νισεστέ
2 κουτάκια μπύρα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
πατάτες [βρασμένες]
1\2 φλιτζάνι καρυδόψιχα [ τριμμένη ]
6-7 σκελίδες σκόρδο [λιωμένες ]
λάδι [περίπου 1 φλιτζάνι ]-μηλόξυδο [είναι πιο γευστικό]-αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1] Ξεπλύνετε το μπακαλιάρο με άφθονο κρύο νερό και τον βάζετε από το προηγούμενο βράδυ σε μια λεκάνη με νερό.Τον αφήνετε να ξαλμυρίσει ,αλλάζοντας σε αυτό το διάστημα το νερό ,4-5 φορές το λιγότερο .
2]Ετοιμάζουμε την σκορδαλιά.Κόβουμε τις πατάτες τις βρασμένες [τις βράζουμε με την φλούδα τους κ τις ξεφλουδίζουμε όταν κρυώσουν] τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις ρίχνουμε στο μούλτι ,η στο μπλέντερ ,προσθέτουμε την καρυδόψιχα,ξύδι ,αλάτι ,σκόρδο, και λίγο λίγο λάδι και τα χτυπάμε όλα μαζί .Τέλος χωρίς να σταματήσουμε προσθέτουμε όλο το υπόλοιπο λάδι.Την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την σερβίρουμε . [ Κατά διαστήματα όταν την φτιάχνετε να δοκιμάζετε και σταματήστε να προσθέτετε υλικά εκει που σας ικανοποιεί η γεύση ]
3]Στραγγίζουμε το μπακαλιάρο,αφαιρείτε τα κόκαλα αν έχει,και τον μαδάτε με το χέρι ,η ,αν θέλετε το κόβετε σε κομμάτια [εγώ τον μαδάω ].
4]Σε ενα μπόλ αδειάζουμε τις 2 μπύρες και προσθέτουμε όσο *αλεύρι χρειαστεί να γίνει ένας χυλός αραιός ,μην ξεχάσετε.., τώρα προσθέτουμε και το νισεστές [ προαιρετικά ].
Ρίχνουμε όλα το μαδημένο μπακαλιάρο μέσα,ανακατεύομαι καλά και σε καυτό άφθονο λάδι τηγανίζουμε.Μόλις πάρουν χρώμα τα βγάζουμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν .Αν τον κόψετε σε κομμάτια ,τότε βουτάτε ένα ένα τα κομμάτια και τηγανίζετε .

ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ
Πλένετε πολύ καλά τα παντζάρια,[μόνο τους βολβούς].Τα βράζετε σε μια κατσαρόλα σε μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσουν .Τα αφήνετε να κρυώσουν για να μπορείτε να τα πιάσετε και να τα ξεφλουδίσετε .Τα κόβετε και τα ρίχνετε σε σαλατιέρα.Ρίχνετε λάδι,ξύδι.και αναμειγνύεται.Αν σας αρέσει προσθέστε κ 1 σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο.
Πατήστε για περισσότερες συνταγές ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ  ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΣΗΜ.αν θέλετε και τα κοτσάνια τότε βράζουμε πρώτα τα κοτσάνια ,τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και μετά βράζουμε τους βολβούς]

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Σουπιές κρασάτες !!








ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ  ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΦΑΓΗΤΟ!!
ΥΛΙΚΑ
1 σουπιά κομμένη σε κομματάκια  [εδω χρησιμοποίησα  καταψυγμένη και καθαρισμένη ]
1 κρεμμύδι ξερό  κομμένο σε μακρόστενες λωρίδες
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες ροδελίτσες
2 φύλλα δάφνη
5-6 κόκους μπαχάρι
αλατοπίπερο
μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασί ρετσίνα
1 κουταλιά σούπας πελτέ
1 ώριμη ντομάτα τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε  το λάδι στην κατσαρόλα μαζι με  κρεμμύδι ,σκόρδο,σοτάρουμε  για λίγο και προσθέτουμε  και την σουπιά ,τα γυρίζουμε  με ξύλινη κουτάλα για λίγα λεπτά και προσθέτουμε το κρασί,μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε την ντομέτα τριμμένη .την κουταλιά  τον πελτέ,αλάτι πιπέρι μπαχάρι ,δάφνη ,και 1 ποτήρι ζεστό νερό .Σιγοβράζουμε για μία ώρα,αν έχει πολύ ζουμί το φαγητό μας  αφαιρούμε  το καπάκι και δυναμώνουμε για λίγο το μάτι της κουζίνας  μέχρι να δέσει η σάλτσα μας .ΚΑΛΉ ΌΡΕΞΗ !! 
Περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΕΣ