Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ψαρόσουπα.


ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φρέσκο μπακαλιάρο,η οτιδήποτε ψάρι για βραστό .
[εδώ χρησιμοποίησα 2 ...ειδών κατεψυγμένο ,κοκκινόψαρο και μπακαλιάρο ,για περισσότερη νοστιμιά]
4 μικρά καρότα κομμένα σε φετούλες
2 κρεμμύδια ξερά
2 μέτριες πατάτες
4 μικρά κολοκυθάκια σε φετούλες
4 κλωνιά σέλινο ψιλοκομμένο
2 κλωνιά μαιντανό ΄
2 κλωνιά άνηθο
πιπέρι -λεμόνι ,ελάχιστο ως καθόλου αλάτι]


ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ
Καθαρίζετε τα ψάρια φρέσκα ,η κατεψυγμένα,τα πλένετε πολύ καλά .
Βάζετε σε ρηχή κατσαρόλα 5 ποτήρια νερό με το πιπέρι,μόλις πάρει βράση το νερό ρίχνετε και όλα τα λαχανιά και τα βράζετε για 10 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα .
Βάζετε και το ψάρι χαμηλώνετε την φωτιά σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε για 20 λεπτά περίπου [αν το νερό δεν σκεπάζει το ψάρι τότε βράστε το 10 λεπτά από την μία και γυρίστε το και βράστε άλλα 10 λεπτά από την άλλη πλευρά.
Βγάζετε το ψάρι μαζί με όλα τα λαχανικά.Σουρώνετε το ζουμάκι για τυχόν κόκκαλα.και αφού καθαρίσετε το ψάρι και το τοποθετήσετε σε μία πιατέλα μαζί με τα λαχανικά και το περιχύνετε με το ζουμακι του ,η ,βάζετε χωριστά λαχανικά ψάρι και ξεχωριστά το ζουμί του .και, πεοαιρετικά βάζετε λίγη μαγιονέζα lait .
*Aν θέλετε περάστε μερικά λαχανικά από το μύλο των χόρτων και προσθέστε το στο ζουμί για να γίνει η σούπα πιο πηχτή *΄λαδι αν θέλετε μόνο 2 κουταλιές τις σουπας καλύτερα καθόλου και αλάτι όχι .ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ





Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

~Χορτόσουπα~







ΔΙΑΙΤΗΣ
ΥΛΙΚΑ
1 πατάτα μέτρια
2 κολοκυθάκια καθαρισμένα
2 μεγάλα καρότα
...1 κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
3 κλωνιά μαιντανό
3 κλωνιά άνηθο
4 κλωνιά σέλινο
4 φύλλα σπανάκι
1 παντζάρι με τα φύλλα του
4 κουταλιές τις σούπας λάδι
2 λεμόνια
ελάχιστο πιπέρι
καθόλου αλάτι κατά προτίμηση
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ
Πλένουμε ολα τα λαχανικά καλά και τα κόβουμε σε κομμάτια ,Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με 8 ποτήρια νερό .Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά περίπου για 1 ώρα,Τα κατεβάζουμε από την φωτιά και τα περνάμε από το μύλο των χόρτων από τις μεγάλες τρύπες .Τα ξαναβάζετε στη φωτιά και προσθέτετε και το πιπέρι .Τα βράζετε λίγο μέχρι να πήξει ελαφρά η σούπα ,και προσθλεστε στο τέλος το λάδι .Σερβίρετε την σούπα ζεστή με χυμό λεμονιού .Νοστιμότατη και πολύ υγιεινή ! 

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σπανακόρυζο ,





1 1\2 κιλό σπανάκι
1  κρεμμύδι ξερό και ξυσμένο
1 φλυτζάνι του καφέ ρύζι
5 κουταλιές τις σούπας λάδι
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2-3 λεμόνια
ελάχιστο αλάτι και πιπέρι
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι και το κόβουμε σε κομμάτια.ζεσταίνουμε το λάδι  σε κατσαρόλα και ρίχνουμε και το ξερό κρεμμύδι,τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σπανάκι ,τα σωτάρουμε για 6-8 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα συνέχεια.Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και 2 1\2  ποτήρια νερό αλάτι και πιπέρι και τ αφήνουμε να βράσει  για 1\2 ώρα περίπου .Προσθέτουμε το ρεύζι ,τον άνηθο,και λίγο νερό ακόμα αν χρειάζεται,ανακατεύομαι ελαφρά σκεπάζουμε την κατσαρόλα,χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε περίπου για 20 λεπτά.Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά  και σερβίρουμε με μπόλικο χυμό λεμονιού.ΣΗΜ. Αν το θέλετε η σάλτσα του να είναι κόκκινη προσθέτετε στην κατσαρόλα πριν ρίξετε το ρύζι 1 φλυτζάνι τσαγιού ντομάτας,η ,2 κουταλιές τις σούπας πελτέ.

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Μπακαλιάρος πλακί!!!!










ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ!!!
ΥΛΙΚΑ
1 ψάρι κατεψυγμένο μπακαλιάρο ξεπαγωμένο πλυμένο και κομμένο σε ροδέλες
1 ποτήρι κρασί λευκό
ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε ροδέλες
1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
μαιντανό ι ματσάκι μικρό
2-3 κλωναράκια άνηθο
2 -3 κλωναράκια σέλινο
2 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες ολόκληρες
1 ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κουταλιά σούπας πελτέ αραιωμένη σε ένα ποτήρι ζεστό νερό
αλάτι,πιπέρι ,ελάχιστη ζάχαρη
1κιλό πατάτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι μας και τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τα σωτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν σε μέτρια φωτιά περίπου 5 λεπτά,προσθέτουμε και τις πατάτες κομμένες σε ροδέλες και γυρνάμε με ξύλινη κουτάλα να σωταριστούν μαζί με τα κρεμμύδια γιά άλλα 5 λεπτά .Σβήνουμε με το κρασί ,και μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε ολα τα λαχανικά ,μαιντανό,σέλινο,άνηθο,σκόρδο,πελτέ, και φρέσκια ντομάτα ,΄προσθέτουμε και το αλατοπίπερο ,και λίγη ζάχαρη για την ξυνίλα της ντομάτας,και το αφήνουμε να σιγοβράσει περίπου για 20 λεπτά ,μόλις δούμε ότι η πατάτα τρυπιέται με το πιρούνι μας ,απο πάνω προσεκτικά προσθέτουμε και το ψάρι ,αν δεν το σκεπάζει η σάλτσα του προσθέστε ζεστό νερό.κουνάτε την κατσαρόλα πιάνοντας την από τα χερούλια πέρα δώθε μην μας σπάσουν ούτε οι πατάτες ,ούτε τα κομμάτια ψαριού . το μαγειρεύετε περίπου άλλα 20 λεπτά και καί είναι έτοιμο.Αν η σάλτσα του δεν έχει πήξει ,αφήστε λίγο το καπάκι ανοιχτό και δυναμώστε την φωτιά μέχρι να δείτε την σάλτσα να δέσει .Ειναι πεντανόστιμο φαγητό δοκιμάστε το!!

Περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Ντοματόρυζο!




ΜΙΑ ΩΡΑΊΑ ΙΔΈΑ ΓΙΑ ΌΣΟΥΣ ΝΗΣΤΕΎΟΥΝ!
ΥΛΙΚΑ
1 κρεμμυδάκι πολτοποιημένο
2 φρέσκες ώριμες ντομάτες
ελαιόλαδο
1 κύβο σπιτικό λαχανικών
αλατο΄πίπερο
2 φλυτζάνια ρύζι κίτρινο για πιλάφι
6 φλυτζάνια νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας λάδι και κρεμμύδι ,σοτάρουμε για λίγο και προσθέτουμε τις ντομάτες πολτοποιημένες.βράζουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε το νερό .Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε και το ρύζι και σιγοβράζουμε μέχρι να πιεί όλο το νερό του και να γίνει μελάτο !

Κουλουράκια με πορτοκάλι και μαστίχα !!














Από τα ωραιότερα κουλουράκια που θα έχετε φάει εγγυημένα!!!!
ΜΟΣΧΟΜΥΡΙΣΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ!!!!

Υλικά (για 145 κουλουράκια)

1/2 κιλό βούτυρο γάλακτος σε θε...ρμοκρασία δωματίου
1/2 κιλό ζάχαρη
4 αυγά ελαφρά χτυπημένα
Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
2 βανίλιες
1 πρέζα μαστίχα κοπανισμένη
1 πρέζα αλάτι
1/2 ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκάλι
1 κουταλάκι σόδα
1300-1400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά κοφτή μπέικιν πάουντερ 



Εκτέλεση
1.Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη 7 λεπτά,να γίνουν σαν κρέμα.
2.Προσθέτουμε τα αυγά,το ξύσμα,τις βανίλιες,τη μαστίχα και το αλάτι
και χτυπάμε ακόμα λίγο.
3.Πάνω από το μπολ της ζύμης ανακατεύουμε την πορτοκαλάδα με τη
σόδα και τα ρίχνουμε στο μίγμα.
4.Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη
να μην κολλάει στα χέρια ή στο μπολ.Την αφήνουμε 1/2 ώρα στον
πάγκο της κουζίνας να "ξεκουραστεί".
5.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς,στρώνουμε λαδόκολλα
στις λαμαρίνες και πλάθουμε κουλουράκια σε διάφορα σχέδια
6.Ανακατεύουμε έναν κρόκο,λίγη ζάχαρη και λίγο νερό και αλείφουμε
τα κουλουράκια.
7.Ψήνουμε στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 25 λεπτά 

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Συνταγή που φτιάχνω συχνά απο Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Πατατοσαλάτα!!



 
ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ [ΣΑΜΟ] ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΙΣ ΚΟΒΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΙΡΟΥΝΙ .ΠΟΤΕ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ!
ΥΛΙΚΑ
Πατάτες καλά πλυμένες καλά
1 ντομάτα
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
1 μικρό ματσάκι μαιντανό
μηλόξυδο [είναι πιό νόστιμο]
ελαιόλαδο
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τις πατάτες ,τις βάζουμε σε μία σαλατιέρα και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ,ανακατεύουμε καλά και καλή μας όρεξη

Μαγειρίτσα ,παραδοσιακή!

 
Η Μαγειρίτσα που δεν την αλλάζω με καμία!!!

ΥΛΙΚΑ
1 συκωταριά
αλάτι---λεμόνι
1\2 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο,η ,φυτίνη
1\2 κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Άνηθο--πιπέρι
1 γεμάτη κουταλιά σούπας αλεύρι
7 φλυτζάνια τσαγιού νερό ,η ζωμό κρέατος
4 γεμάτες κουταλιές σούπας ρύζι [Καρολίνα]
3 αυγά
2 λεμόνια ---μαϊντανό
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Πλένετε την συκωταριά και την ρίχνετε σε νερό που βράζει .

Αφήνετε να βράσει 5-7 λεπτά,την στραγγίζετε και την βουτάτε σε κρύο νερό.
Την κόβετε σε πολύ μικρά κομματάκια πχ όπως ο κιμάς περίπου .
Ζεσταίνετε στην κατσαρόλα το βούτυρο και σοτάρεται τα εντόσθια μερικά λεπτά,προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο ψιλοκομμένα λίγο αλάτι και πιπέρι .
Τα σοτάρεται όλα μαζί και τα πασπαλίζετε με το αλεύρι .
Ρίχνετε το νερό ,η το ζωμό [μπορείτε να τον φτιάξετε κι από σπιτικό κύβο knor] και σιγοβράζεται περίπου 35 λεπτά.
Όταν πρόκειται να σερβίρετε την μαγειρίτσα προσθέστε το ρύζι και βράστε για 10-15 περίπου λεπτά. και ''δένετε''το ζωμό με το αβγολέμονο .

Ένας πολύ επιτυχημένος τρόπος και δεν κόβει ποτέ το αβγολέμονο είναι να βάλετε τα αυγά ολόκληρα στο μούλτι [κρόκο και ασπράδι] και τον χυμό λεμονιού μαζί να τα χτυπήσετε και να τα ρίξετε μέσα στην κατσαρόλα με το φαγητό κουνώντας την κατσαρόλα δεξιά κι αριστερά ,επιτυχία 100%,
Και αν δεν έχετε ζωμό κρέατος διαλύεται 2 κύβους σε 7 φλυτζάνια τσαγιού νερό.
Σερβίρετε την μαγειρίτσα πασπαλισμένα με μαϊντανό ψιλοκομμένο .
ΣΗΜ..Αν θέλετε μαζί με την συκωταριά μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένα έντερα αρνιού τα οποία θα πλύνετε πολύ καλά θα τα γυρίσετε με ένα μολύβι και θα τα τρίψετε με αλάτι και χυμό λεμονιού .[εγώ δεν βάζω ] Καλό Πάσχα σε όλους!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ