Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Κεφτεδάκια της γιαγιάς !!!



















 

Μερίδες: 8
Xρόνος: 30' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


  • 500 γραμ.κιμάς φρέσκος μοσχαρίσιος
  • 8 φέτες  ψωμί βρεγμένο και στιμμένο πολύ καλά [το ψωμί τους κάνει αφράτους μέσα ]
  • 1 αβγό
  • 2 κουταλ.σούπας δυόσμο (μπορείτε αντί δυόσμο μαιντανό)
  • 3 κουτ.σούπας ξύδι (το μηλόξυδο έχει πιο απαλή γεύση)
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο χέρι απαραίτητα δίνει άλλη γεύση
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο  (αν δεν σας αρέσει  μην το βάζετε)
  • 2 κουτ,σούπας ελαιόλαδο για μέσα στο  μίγμα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι μπόλικο
  • αλεύρι
  • αλατοπίπερο




Βάζετε όλα τα υλικά μαζί με το κιμά σε ένα μπόλ και ζυμώνετε πολύ καλά  να γίνουν  ένα.
Καλό είναι να το αφήσετε λίγο να τραβήξουν  τα μυρωδικά  όσο πιο πολύ μπορείτε τόσο πιο καλά .Η γιαγιά τα ζύμωνε από το βράδυ  καμιά φορά και τα  βαζε στο ψυγείο και τηγάνιζε την  άλλη μέρα και μοσχομύριζε η γειτονιά! Βάζετε σε ένα αλουμινόχαρτο ή  μία λαδόκολλα  αλεύρι, να αποφύγετε και το πλύσιμο και πλάθετε στρογγυλά κεφτεδάκια.Τα βάζετε γύρω γύρω από το αλεύρι να είναι έτοιμα  και συγχρόνως έχετε βάλει το τηγάνι στην φωτιά με το λάδι να κάψει. Η ποσότητα πρέπει να σκεπάζει τον μισό κεφτέ. Αλευρώνετε και τηγανίζετε σε καυτό λάδι και μετά χαμηλώνετε  για λίγο, και ξανά  ανεβάζετε την θερμοκρασία, να πάρουν σκούρο χρώμα και να ξεροψηθούν και τους ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί και μετά σε πιατέλα. Συνοδεύονται πολύ ωραία με πατάτες τηγανιτές!

ΜΥΣΤΙΚΟ

Έλεγε η γιαγιά ότι για να γίνουν ξεροψημμένοι δεν πρέπει  να τινάζουμε πολύ το αλεύρι όταν τους αλευρώνουμε και έτσι κάνουν μία ξεροψημμένη κρούστα και το λάδι να είναι  τουλάχιστον ως την μέση του κεφτέ. Επίσης, το καλό ζύμωμα παίζει και αυτό το ρόλο του.Το πολύ ψωμάκι τους κάνει αφράτους και το ψιλοκομμένο μπόλικο κρεμμυδάκι χαρίζει την ωραία γεύση !!

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Πατατοκεφτέδες souper γεύση!!!

 ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ  ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Μερίδες: 7
Xρόνος: 30' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


  • 1 κιλό πατάτες 
  • 2 αβγά
  • 400 γραμ.τυρί τριμμένο  [θέλει μπόλικο, εδώ έβαλα πεκορίνο Αμφιλοχίας]
  • 2 κρεμμύδια τριμμένα 
  • 7 φιλαράκια μαιντανό
  • δυόσμο 2 κουταλιά της σούπας 
  • αλατοπίπερο 
  • *αλεύρι όσο πάρει 




Βράζουμε τις πατάτες και τις κάνουμε όπως  για πουρέ. και τις βάζουμε σε ένα μπόλ . Βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά ανακατεύουμε και στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι, τόσο όσο να γίνει μία ζύμη που να πλάθεται.  Πλάθετε σε κεφτέδες και τηγανίζετε σε μέτρια θερμοκρασία με προσοχή μην σας αρπάξουν. Μόλις ροδίσουν τους βγάζετε λίγο στο απορροφητικό χαρτί και καλή σας όρεξη!! 

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΑΣ
Αν δεν βλετε την σωστή ποσότητα αλεύρι οι πατατοκεφτέδες κατά το τηγάνισμα σκορπίζουν ,τηγανίστε έναν και τσεκάρετε ,αυτό είναι το μυστικό τους ,η σωστή ποσότητα σε αλεύρι ,να είναι κάπως σφιχτή ,και το αλεύρι που χρησιμοποίησα εδώ εγώ είναι φαρίνα που φουσκώνει μόνο του.Μπορείτε να βάλετε και αλεύρι για όλες τις χρήσεις .Γίνονται πραγματικά φανταστικοί!! 











Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Πατάτες σουφλέ με σκόρδο & κρέμα γάλακτος!!Συνοδευτικό κυρίως πιάτου,





Πατάτες σουφλέ με σκόρδο & κρέμα γάλακτος!!




Μερίδες: 8
Xρόνος: 70' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


  • 2 κιλά πατάτες κομμένες στρογγυλές φέτες
  • 10 (ναι δέκα) σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 3 κρέμες γάλακτος των 250 ml
  • πιπέρι-αλάτι


Τοποθετείτε τις κομμένες πατάτες σε ταψί ρηχό, ρίχνετε το σκόρδο, το αλατοπίπερο και ανακατεύετε. Έπειτα, ρίχνετε και τις τρεις κρέμες γάλακτος.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς για μιάμιση ώρα. Μόλις ροδίσει είναι έτοιμο. Πού και πού προς το τέλος να ανακατεύετε με μία ξύλινη σπάτουλα προσεκτικά. Καλή σας όρεξη!
Τη συνταγή μου την έδωσε η φίλη Meri Peristeri, την ευχαριστώ πολύ!! Στείλτε μου και δικές σας συνταγούλες!!

Μακαρόνια με μπέικον, ροκφόρ και κρέμα γάλακτος!Αλλη γεύση!!



Μακαρόνια με μπέικον, ροκφόρ και κρέμα γάλακτος!

Μερίδες: 5
Xρόνος: 30' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη
  • 1 πακέτο μακαρόνια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτρια κρέμα γάλακτος
  • 160 γραμ.μανιτάρια κομμένα σε λεπτά φετάκια
  • 10 φετούλες μπέικον κομμένες σε τετραγωνάκια
  • 200 γραμ. ροκφόρ λιωμένο με το πιρούνι
  • μαϊντανό και άνηθο αρκετό, από 10 κλωναράκια
  • πιπέρι
  • ελάχιστο αλάτι 
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • τριμμένο τυρί
Βάζετε στην κατσαρόλα το λάδι και τσιγαρίζετε ελαφρώς το κρεμμύδι, το μπέικον και το σκόρδο.Προσθέτετε τα μανιτάρια και ανακατεύετε. Σε 2-3 λεπτά προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και το πιπέρι.

Ανακατεύετε και προσθετετε κι όλα τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή τον άνηθο, το μαϊντανό και το λιωμένο ροκφόρ, ανακατεύετε για 2 λεπτά και στο τέλος προσθέστε και το χυμό λεμονιού, κι είναι έτοιμη.

Αν θέλετε την χρησιμοποιείτε ή σαν σάλτσα πάνω από τα μακαρόνια ή ρίχνετε τα βρασμένα μακαρόνια μέσα, ανακατεύετε και σερβίρετε.

Τέλος, πασπαλίζετε με 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο τυρί και λίγο μαϊντανό.

Γεμιστά με σταφίδα και κουκουνάρι !







Γεμιστά με κουκουνάρι & σταφίδα φανταστικά!!

Μερίδες: 7
Xρόνος: 70' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Εύκολη     |    Νηστίσιμη
  • ντομάτες
  • πιπεριές
  • 2 κρεμμύδια μέτρια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 10 κλωναράκια μαϊντανό
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 1 πακετάκι κουκουνάρι ή 7-8  κουταλιές της σούπας
  • 10 κοφτές κουταλιές σταφίδα μαύρη
  • αλάτι-πιπέρι-ζάχαρη
  • 1\2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • πατάτες κομμένες κυδωνάτες μικρές
  • ρύζι καρολίνα  
  •  
Ανοίγετε τις ντομάτες και τις πιπεριές, αφού πρώτα τις πλύνετε πολύ καλά.
Βάζετε σε κάθε μία ντομάτα μέσα  από λίγη ζάχαρη.
Βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο τριμμένα στον τρίφτη και σοτάρετε να μαραθούν.
Προσθέτετε και την τριμμένη ψύχα από τις ντομάτες που έχετε ανοίξει και ανακατεύετε.
Βράζετε γιά 5 λεπτά, αμέσως προσθέτετε μαϊντανό, δυόσμο και ρύζι*. Ανακατεύετε καλά.
Προσθέστε το αλατοπίπερο, το κουκουνάρι και την σταφίδα  και μαγειρέψτε μέχρι να στεγνώσει (να πιεί) τα πολλά υγρά περίπου για 10-15 λεπτά. Είναι έτοιμο για να γεμίσετε τις ντομάτες και τις πιπεριές.
Τα γεμίζετε και σε μία γωνία του ταψιού προσθέστε τις πατάτες αφού πρώτα τις κόψετε σε ένα μπόλ. Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατέψτε όλες μαζί, δεν γίνονται ξερές. Ρίξτε από πάνω και λίγη φρυγανιά τριμμένη και ψήστε στο φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω-κάτω 1 σκάλα η σχάρα πριν το τέλος από κάτω. Σκεπάστε την μισή ώρα με αλουμινόχαρτο το ταψί και αν χρειαστεί μετά την μισή ώρα προσθέστε λίγο νεράκι.

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

ΜΥΣΤΙΚΟ

Ρύζι*

Γιά να μην σας περισσέψει γέμιση μετράμε την ποσότητα του ρυζιού με τον παρακάτω τρόπο.
Όσα τεμάχια πιπεριές και ντομάτες έχετε για γέμισμα, εσείς θα βάζετε από μία κουταλιά της σούπας ρύζι, π.χ.10 τεμάχια, 10 κουταλιές κοφτές ρύζι.

Μακαρόνια με χρωματιστές πιπεριές!!


Μοσχομυρίζει όλο το σπίτι όταν το μαγειρεύουμε!!!




Μερίδες: 5
Xρόνος: 40' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη


  • 1 πακέτο μακαρόνια 
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο 
  • 1/2 φλυτζάνι λάδι
  • 4 πιπεριές κόκκινη-πράσινη-κίτρινη-πορτοκαλί
  • λίγο βασιλικό
  • λίγη ρίγανη 
  • αλάτι -πιπέρι-ζάχαρη
  • 1\2 κουτί σάλτσα  πουμαρό,η,2 κουταλιές σούπας πελτέ,η, φρέσκες ώριμες ντομάτες 




Βράζουμε τα μακαρόνια και τα σουρώνουμε. Κόβουμε όλες τις πιπεριές λεπτες μακρόστενες λωριδίτσες, ψιλοκόβουμε και το σκόρδο. Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και σωτάρουμε τα παραπάνω υλικά μέχρι να μαλακώσουν καλά ,να μαραθούν.Προσθέτουμε και ότι είδος ντομάτας έχουμε επιλέξει προσθέτουμε και μισό ποτήρι νερό,αλάτι,πιπέρι .ζάχαρη,βασιλικό κι αν θέλετε κ λίγη ρίγανη.Μαγειρεύουμε μέχρι να σωθεί το νερό και να πήξει Βαζουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα και περιχύνουμε με την σάλτσα, ρίχνουμε από πάνω και φρεσκοκομμένο ψιλοκομμένο βασιλικό ή ξερό [αν δεν τον προσθέσετε μέσα στην σάλτσα ] και τριμμένο τυράκι.Υπ'αρχει και η επιλογή να μην βάλετε καθόλου χυμό ντομάτας. Όπως και να τα φτιάξετε είναι φανταστικά και μυρωδάτα .Καλή όρεξη !!
ΣΗΜ.Αν δεν βάλετε τριμμένο τυρί ,είναι και νηστίσιμο πιάτο.