Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Γαριδούλες με πιπερίτσα & φέτα .







Γαριδούλες με πιπερίτσα & φέτα .



 

Μερίδες: 4
Xρόνος: 20' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


 500 γραμ.γαριδούλες [μπορείτε και με πιό μεγάλες]
2 κομμάτια μέγεθος σπιρτόκουτου φέτα λιωμένη με το χέρι
1]2 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2-3 κλωναράκια μαιντανό
1 κουταλιά σούπας πελτέ [προτιμώ κύκνο]΄η πουμαρό χυμό πελτέ
αλατοπίπερο και ελάχιστη ζάχαρη
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο




Καθαρίζουμε και πλένουμε τις γαριδούλες [σε μερικές βγάζω και το κεφάλι όχι σε όλες ]
 Βάζουμε στο τηγανάκι μας το λάδι με το κρεμμύδι ,την πιπεριά ψιλοκομμένη και το σκορδάκι τα σοτάρουμε για λίγο 3-4 λεπτά,αμέσως προσθέτω και τις γαριδούλες
και δεν ανακατεύω κουνάω το τηγάνι από το χερούλι .Προσθέτουμε  και τον πελτέ αραιωμένο σε μισό ποτήρι νερό την ζάχαρη ,το αλατοπίπερο
και τον μαιντανό.Μαγειρεύουμε μάχρι να δούμε να πήζει η σαλτούλα τότε προσθέτουμε και την φέτα  τριμμένη σε λίγο μεγαλούτσικα κομματάκια.Προσοχή δεν ανακατεύουμε καθόλου μόνο κουνάμε το τηγάνι μην μας λιώσουν οι γαρίδες .Σε 2-3 λεπτά αποσύρομαι από την φωτιά και σερβίρουμε  και καλή μας όρεξη!!! 

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Κροκέτες μπακαλιάρου!







 

Μερίδες: 10
Xρόνος: 30' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη

 600 γραμ.παστό μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο [πουλάνε κι έτοιμο καταψυγμένο]
4 πατάτες βρασμένες μέτριες
6-7 φιλαράκια μαιντανό ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουταλιές ελαιόλαδο για μέσα
ελαιόλαδο για το τηγάνι
πιπέρι
ελάχιστο ως καθόλου αλάτι
αλεύρι




 Η ξαλμυρίζουμε το μπακαλιάρο από το βράδυ αλλάζοντας 2-3 φορές κατά διαστήματα το νερό ,η αγοράζουμε έτοιμο ξαλμυρισμένο.Βράζουμε τις πατάτες ,τις ξεφλουδίζουμε και με ένα πιρούνι τις κάνουμε σαν πουρέ τις λιώνουμε  και τις βάζουμε σε ένα μπόλ,προσθέτουμε το μπακαλιάρο που τον ξεφτάμε με το χέρι σε μικρά κομματάκια ,το μαιντανό ,το κρεμμύδι ,αλατοπίπερο,λάδι ,όλα αυτά τα ζυμώνουμε να γίνουν ένα μίγμα ,τα πλάθουμε σε κεφτέδες  όπως τα σουτζουκάκια τα αλευρώνουμε και τηγανίζουμε .

 

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

*Σάμαλι Πολίτικο !


 


Υλικά
ταψάκι 22 επί 22
300 γραμ.γιαούρτι
1 και 3/4 σιμιγδάλι χονδρό
1 φακελάκι μπέκιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κούπα ζάχαρη
7-8 σπυριά μαστίχα κοπανισμένη στο γουδί μαζί με μία κουταλιά ζάχαρη
3 με 4 κουταλιές βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα στό τέλος
Σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
1,5 κούπα νερό
χυμό λεμονιού απο 1/2 μικρό  λεμόνι
Εκτέλεση σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρολίτσα τα βράζουμε για 10 λεπτά να γίνει πυκνό και το αφήνουμε στην άκρη.
Σάμαλι
 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Βάζουμε σε μπολ το Μπέκιν το γιαούρτι την σόδα και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε μερικά λεπτά να φουσκώσει.
Σε λεκανίτσα ρίχνουμε την ζάχαρη,μαζί και την κοπανιστή μαστίχα και το γιαούρτι ,ρίχνουμε και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι
να γίνει πηχτός χυλός 
Βάζουμε τον χυλό σε πολύ καλά βουτυρωμένη φόρμα η ταψάκι στρώνουμε τον χυλό πολύ καλά με την βοήθεια ενός κουταλιού που το βουτάμε στο νερό και το ψήνουμε 30 με 40 λεπτά να πάρει χρώμα σκούρο.
Το βγάζουμε από τον φούρνο και αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το λιωμένο βούτυρο το χαράσσομαι σε τρίγωνα η τετράγωνα μικρά κομμάτια και το σιροπιάζουμε με μία κουτάλα παντού.
Οταν πιει όλο το σιρόπι το σερβίρουμε με μία μπάλα παγωτό καϊμάκι ,η σαντιγί αρωματισμένη με μαστίχα .Καλή επιτυχία!!



Σημείωση
    Αν θέλουμε βάζουμε αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και φουρνισμένα προαιρετικά


    Απίθανα πιροσκί!!












     

    Μερίδες: 8
    Xρόνος: 80' λεπτά
    Bαθμός δυσκολίας: Εύκολη

     Ζύμη

    • 4 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις [(σως χρειαστεί και λίγο ακόμα)
    • 2 φλυτζάνια φρέσκο γάλα
    • 1 μαγιά νωπή των 40 γραμ. ή 1και 1/2  φακελάκι ξερή
    • 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι 
    • 1 αβγό
    • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
    • 1 κουταλιά καλό βούτυρο 

    Γέμιση με κιμά

    • 350 γραμ.κιμά
    • 1 μέτριο  κρεμμύδι τριμμένο
    • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 
    • 1 ντομάτα ώριμη κομμένη σε κυβάκια
    • αλατοπίπερο
    • 3 κουταλιές της σούπας  ελαιόλαδο 
    • 5-6 κλωναράκια μαιντανό 
    • 1 φλυτζάνι του τσαγιού τυρί τριμμένο π.χ.πεκορίνο Αμφιλοχίας 
    • 1 1/2 κουταλιά σούπας ρύζι ό,τι έχετε γλασσέ ή καρολίνα 
    Ζύμη
    Σε ένα μπόλ βάζουμε τα 2 φλυτζάνια  αλεύρι, το  ένα αβγό, την 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη, το αλάτι και την μαγιά  αφού την έχουμε λιώσει μέσα στο 1 φλυτζάνι γάλα από τα δύο που χρειαζόμαστε που θα το έχουμε ζεστάνει ελαφρώς. Ρίχνουμε λοιπόν και τα 2 φλυτζάνια γάλα μέσα στο μπόλ με τα υλικά, τις 2 κουταλιές λάδι και την μία κουταλιά βούτυρο λιωμένο και αρχίζουμε να σμίγουμε τα υλικά  στην αρχή με το χέρι και μετά ζυμώνουμε καλά για λίγη ώρα. Θέλουνε μία ζύμη ελαστική. Αν χρειαστεί προσθέστε ελάχιστο αλεύρι, αν και είναι μετρημένο.
    Έχω ανάψει το φούρνο στο πιο χαμηλό βαθμό ίσα να ζεστάνει ελαφρώς και βάζω μέσα την ζύμη μέχρι να διπλασιασθεί σε όγκο, να φουσκώσει τουλάχιστον 40 λεπτά. Αν δεν βιάζεστε σκεπάστε τη σε ζεστό σημείο να φουσκώσει. Προσοχή αν την βάλετε στο φούρνο να φουσκώσει να προσέξετε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ελάχιστη, μην σας ψηθεί η ζύμη!

    Γέμιση

    Σε ένα κατσαρολάκι ή τηγανάκι βάζουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια φρέσκα και ξερά και τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε ελαφρώς. Σε 10 λεπτά προσθέτουμε και το αλατοπίπερο, τη ντομάτα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και ένα ποτήρι νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά περίπου 35 λεπτά. Μόλις φτάσουμε στα 30 λεπτά προσθέστε το ρύζι 1 και 1/2 κουταλιά της σούπας και μαγειρεύουμε μέχρι να στεγνώσει εντελώς. Αποσύρουμε την κατσαρολίτσα από την φωτιά,  αφήνουμε λίγο να κρυώσει, προσθέτουμε και το τυρί, ανακατεύουμε  και είναι έτοιμη η γέμιση  μας.

    Πως τα γεμίζουμε

    Παίρνουμε τη ζύμη που έχει φουσκώσει και την ζυμώνουμε μία δύο φορές να ξεφουσκώσει. χωρίζουμε σε μπαλάκια τη ζύμη σε μέγεθος που μας αρέσει, το κανονικό είναι λίγο πιο μεγάλο από καρύδι, αλλά τα παιδιά τα θέλουν μεγαλύτερα.
    Εμένα με βολεύει να  το ανοίγω μέσα στην παλάμη μου, βάζω το μπαλάκι στο αριστερό χέρι και το πατάω με το  το δεξί και ανοίγει αμέσως και  βάζω μία κουταλιά  του γλυκού γέμιση και το κλείνω. Το πλάθω με προσοχή σαν σουτζουκάκι για να καταλάβετε. Αν το ανοίξετε με τον μικρό πλάστη ροδέλα  να αλευρώσετε την επιφάνεια που θα το ανοίξετε γιατί θα σας κολλήσει. Βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι, αν δεν έχουμε φριτέζα και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Με τρυπητή κουτάλα τα αναποδογυρίζουμε γρήγορα γρήγορα γιατί αρπάζουν και μόλις πάρουν χρυσαφί χρώμα τα βάζουμε σε πιάτο με αποροφητικό χαρτί για λίγο και μετά σερβίρουμε.

    ΜΥΣΤΙΚΟ

    Όταν τα κλείνουμε βρέχουμε την επιφάνεια λίγο σε μάκρος με το χέρι μας. Απλά βρέχουμε το δάχτυλό μας σε ένα πιάτο που έχουμε κοντά μας, περνάμε το άνοιγμα και μετά το κλείνουμε πλάθοντας. Το κολλάμε κάπως να κλείσει. Δοκίμασα πολλούς τρόπους άλλους, αλλά ανοίγουν. Είναι ο πιο πετυχημένος! Καλή επιτυχία και καλή όρεξη !!  
    Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


    Κιμαδοκασερόπιτα !!!! Από τις πιο νόστιμες πίτες !!












    ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


     

    Μερίδες: 10
    Xρόνος: 40' λεπτά
    Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


     500 γραμ.κιμά
    2 καρότα τριμένα
    1 πράσο ψιλοκομμένο
    1 κρεμμύδι τριμμένο στο τρίφτη
    300 γραμ.τριμμένο κασέρι
    μισό ποτήρι του νερού κρασί
    6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    αλάτι
    πιπέρι
    2 αβγά
    1\2 φλυτζάνι του τσαγιού γάλα φρέσκο
    1\2 κουταλάκι γλυκού  πάπρικα προαιρετικά
    1πακέτο φύλλο σφολιάτας 




     Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε κιμά με λάδι και κρεμμύδι ,σε 10 λεπτά προσθέτουμε καρότα .πράσο,αλατοπίπερο συνεχίζοντας το σοτάρισμα  για αλλα 5-7 λεπτά .Σβήνουμε  με το κρασί  ,[αν θέλετε προσθέστε και την πάπρικα ],και αφήνουμε  σε σιγανή φωτιά να φύγουν όλα τα υγρά .Μόλις αποροφηθούν  προσθέτουμε  και τα 2 αβγά με το γάλα ανακατεύουμε  και προσθέτουμε  και το κασέρι ανακατεύουμε ξανα καλά το μίγμα.Σε ενα ταψάκι αφού το περάσουμε με λίγο λάδι στρώνουμε το 1 φύλλο σφολιάτας ,στρώνουμε  ωραία το μίγμα και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο ,κόβουμε ότι παρισσεύει από την σφολιάτα αν είναι πολύ ,και τυλίγουμε  λοξά τις άκρες  σαν ρολό .Χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια την πίτα μας προσοχή όχι μέχρι κάτω και την περνάμε με την παλάμη μας  με λίγο λάδι ,Ψήνουμε στους 170 πάνω κάτω να ροδίση  και καλή όρεξη!!

    Την ίδια συνταγή  την φτιάχνουμε αν έχουμε χρόνο ανοίγοντας  δικό μας φύλλο !!
    Aπό ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

    Σφολιατίνια με κανέλα και ζάχαρη!

     
     
     
     
     
     
    Yλικά

     

     
    Φύλλο σφολιάτας
     κανέλα
    ζάχαρη
    αβγό
    [η ποσότητα ανάλογα το πόσα θα φτιάξετε για 1 φύλλο σφολιάτας είναι 45 ζάχαρη 3 κανέλα 1 αβγό




     Ανοίγουμε σε μία επιφάνεια το φύλλο σφολιάτας  και έχουμε χτυπήσει το αυγό σε ένα μπόλ και με ένα πινέλο περνάμε όλη την επιφάνεια .Πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη και τα κόβουμε σε στενές λουριδίτσες πάχος ενός δαχτύλου .Πιάνοντας την μία άκρη και την άλλη τα στρίβουμε αντίθετα την μία πλευρά από την άλλη .Αν θέλουμε τα κόβουμε πιό μικρά ,η τα αφήνουμε μεγάλα .Βάζουμε μία λαδόκολα κι αν δεν έχετε με λίγο λάδι το ταψάκι και τα ψήνουμε στους 180 μέχρι να ροδίσουν .





    Kουνουπιδοκεφτέδες φανταστικοί !!









    καταπληκτικοί!!



     

    Μερίδες: 16
    Xρόνος: 30' λεπτά
    Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


     1/2 κουνουπίδι
    1 κρεμμύδι τριμμένο
    1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
    6 κοτσανάκια  ψιλοκομμένα μαιντανό
     άνηθο1 φλυτζάνι  τσαγιού τυρί τριμμένο
    2 αυγά
    αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    ελαιόλαδο
    αλάτι
    πιπέρι




     Βράζουμε το κουνουπίδι και αφού το στραγγίξουμε το πατάμε να λιώσει  με ένα πιρούνι και το βάζουμε σε ένα μπόλ .Προσθέτουμε κι όλα τα παραπάνω υλικά ,κρεμμύδι,σκόρδο,αυγά,αλατοπίπερο,δυόσμο,μαιντανό ,άνηθο,αυγά,τριμμένο τυρί .Τα ανακατεύουμε όλα καλά και προσθέτουμε αλεύρι τόσο όσο να γίνει το μίγμα μας σφιχτο ,να στέκετε στο κουτάλι μας να πλάθετε ,Βαζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι ,αλευρώνουμε και τηγανίζουμε .Τους ακουμπάμε για λίγο σε χαρτί  κουζίνας  και μετά στην πιατέλα μας .Καλή όρεξη !

    Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κουνουπίδι με μπρόκολο .
    MΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ