Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Γλυκό σταφύλι με χυμό πορτοκαλιού!!
















 

Μερίδες: 20
Xρόνος: 80' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη





  • σταφύλι (οι αναλογίες ζάχαρης - σταφυλιού περιγράφονται στην εκτέλεση)
  • ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 1 ποτήρι χυμό φρέσκο πορτοκάλι 
  • 4 σταγόνες χυμό λεμονιού
Αφαιρούμε  το σταφύλι από τα τσαμπιά, το βάζουμε σε σουρωτήρι και το πλένουμε πολύ καλά. Μετρώντας σε ποτήρι του νερού, το βάζουμε σε κατσαρόλα και βάζουμε και την ανάλογη ζάχαρη π.χ. 5 ποτήρια σταφύλι - 5  ζάχαρη. Ρίχνουμε και το χυμό πορτοκαλιού, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να ενωθούν οι χυμοί πορτοκαλιού και σταφυλιού για ένα βράδυ.



Το πρωί το βάζουμε σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζουμε και το αφήνουμε συνέχεια σε μέτρια θερμοκρασία να δέσει. Ενα λεπτό πρίν το αποσύρουμε από την φωτιά προσθέτουμε την βανίλια και τις 4 σταγόνες λεμόνι  και ανακατεύουμε. Στην συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στα βάζα μας, κλείνοντας καλάτα καπάκια τους.





Tυροπιτάκια με σφολιάτα, φέτα & ανθότυρο.


 




  • έτοιμη ζύμη σφολιάτας, κομμένη σε μισοφέγγαρα με την βοήθεια ενός ποτηριού
  • 400 γραμ.φέτα 
  • 200 γραμ.ανθότυρο 
  • 2 αυγά 





Βάζουμε στο μούλτι, την φέτα, το ανθότυρο και τα αυγά και τα χτυπάμε να γίνουν αλοιφή. Αν θέλετε προσθέστε ελάχιστο αλάτι αν δεν είναι πολύ αλμυρή η φέτα.

Απλώνουμε τη σφολιάτα σε μία επιφάνεια και με τη βοήθεια ενός ποτηριού, την κόβουμε σε στρογυλά κομμάτια, βάζουμε γέμιση και κλείνουμε  μισοφέγγαρο και στη συνέχεια το παιρνάμε  στις άκρες με το ροδάκι για σχέδιο και για να κλείσουν καλά.

Γίνονται αμέσως τηγανιτά, αλλά γίνονται και ψητά στους 180 βαθμούς. Είναι πολύ ωραία και πανεύκολα!



Μελιτζάνες με κρέας φανταστική γεύση!!











Μελιτζάνες με κρέας


 

Μερίδες: 6
Xρόνος: 60' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


 1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μικρά κομματάκια
12 μελιτζάνες τσακώνικες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
2 ντομάτες φρέσκες ώριμες ψιλοκομμένες
1 κουταλιά σούπας πελτέ
αλατοπίπερο
ελαιόλαδο τόσο όσο να γεμίσει η επιφάνεια της κατσαρόλας
1/2 ποτήρι κρασί




 Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι το κρέας  [αφού πρώτα το πλύνουμε και το σκουπίσουμε καλά ],το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε αρκετά ,σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες  το πελτέ και  το αλατοπίπερο
ανακατεύουμε και προσθέτουμε και 3 ποτήρια ζεστό νερό .
χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μέτρια θερμοκρασία ,αν σωθεί το νερό προσθέτουμε μόνο ζεστό μα μην μας σφίξει το κρέας .
Οσο μαγειρεύετε το κρέας ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες ,τις πλένουμε και τις κόβουμε στην μέση και τις χωρίζουμε στα δύο πάλι στην μέση [δείτε φωτογραφία] τις αλατίζουμε σε ένα σουρωτήρι και βάζουμε μπόλικο λάδι και τις τηγανίζουμε ελαφρά σε μέτρια θερμοκρασία να μην αρπάξουν .Δοκ.ιμασα και στο φούρνο αλλά δεν γίνετε νόστιμο τόσο πολύ .
Οταν έχει γίνει το κρέας [δοκιμάστε το ] προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι πάντα ζεστό και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τις μελιτζάνες χωρίς να ανακατέψουμε μόνο κουνάμε την κατσαρόλα .Μαγειρεύουμε για ένα τέταρτο και είναι έτοιμο και πολύ πολύ ωραίο !! Καλή όρεξη