Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Tάρτα λεμονιού με μαρέγκα!














Υλικά
   1 έτοιμο φύλλο ζύμης τάρτας
    1/2 φλ. τσαγιού Kορν Φλάουρ
    1½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
    1/2 φλ. τσαγιού χυμός λεμονιού
    1? φλ. τσαγιού νερό
    2 κ.σ. βούτυρο
    4 αυγά χωρισμένα
    2 λεμόνια (ξύσμα)
 Εκτέλεση

Θα χρησιμοποιήσουμε ταρτιέρα με αποσπώμενη βάση, 23 εκ. Απλώνουμε το φύλλο τάρτας στην ταρτιέρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190για 12΄-15΄, να ροδίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε τον χυμό, το ξύσμα και το νερό. Τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν τα στερεά υλικά. Αφήνουμε το μείγμα να δέσει σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας τα υλικά. Μόλις πάρει βράση το αφήνουμε στη φωτιά για 1΄. Το αποσύρουμε. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους ανακατεύοντας και τέλος ρίχνουμε το βούτυρο. Αφήνουμε 10΄ να κρυώσει η κρέμα λεμονιού. Απλώνουμε την κρέμα στην ψημένη τάρτα και την παγώνουμε για 2 ώρες, να σφίξει. Χτυπάμε τα ασπράδια με μίξερ μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη χτυπώντας τη μαρέγκα με το μίξερ μέχρι να γυαλίσει και να στέκεται. Με ένα πιρούνι χαράζουμε την κρέμα λεμονιού να κάνει αγριάδες. Με κουτάλι γεμίζουμε την τάρτα με τη μαρέγκα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στον αέρα για 5΄, να ροδίσει η μαρέγκα.

Αν θέλουμε να φτιάξουμε εμείς την βάση τάρτας -->
 Υλικά συνταγής

    175 γραμμ. αλεύρι
    100 γραμμ. βούτυρο όχι πολύ παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια
    25 γραμμ. ζάχαρη
    1 κρόκο αυγού
    ξύσμα από 1/2 λεμόνι
    λίγο κρύο νερό


Εκτέλεση

Κοσκινίζουµε το αλεύρι µε την άχνη  Προσθέτουµε το βούτυρο και το ξύσµα και το ψιχουλιάζουµε µε τα χέρια  να γίνει σαν βρεγµένη άµµος. Προσθέτουµε τον κρόκο και λίγο νερό, 1-2 κ.σ., για να ενωθεί η ζύµη. Της δίνουµε σχήµα σφαιρικό και την τυλίγουµε σε µεµβράνη. Την αφήνουµε να ξεκουραστεί και να παγώσει τουλάχιστον για 30΄. Την ανοίγουµε σε φύλλο και την απλώνουµε σε βουτυρωµένη ταρτιέρα.  Την αλείφουµε µε  αυγού ή ασπράδι για να αδιαβροχοποιηθεί. Ψήνουµε για 3΄-4΄ επιπλέον. Αφήνουµε να κρυώσει και συνεχίζουµε µε την κρέµα που έχουµε επιλέξει.

Την συνταγή την φτιάχνω χρόνια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Για περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Κουνουπίδι καπαμά φούρνου--φανταστικό !










Κουνουπίδι καπαμά !


 

Μερίδες: 6
Xρόνος: 50' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη


 1 κουνουπίδι
1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
3 ώριμες ντομάτες ,η ,ένα κουτάκι κονσέρβα τριμμένη ντομάτα
4 καρότα
8 πατάτες
χυμός από 2 λεμόνια




 Πλένουμε και χωρίζουμε σε μπουκετάκια το κουνουπίδι μικρά,τα τοποθετούμε στο ταψί ,προσθέτουμε και τα καρότα κομμένα σε ροδέλες πάχους 2 πόντων,το λάδι,τις ντομάτες .η τα ντοματάκια .τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες μικρές όμως ,χυμό λεμονιών ,αλάτι ,πιπέρι.
Ανακατεύουμε πολύ καλά και τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ,το κουνουπίδι έτσι γίνετε φανταστικό !!! Καλή σας όρεξη !!!
Δεν βάζουμε καθόλου νερό ,ψήνετε με το λαδάκι του,το κουνουπιδάκι θα πάρει λίγο σκούρο χρώμα στις άκρες του  !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Μπρόκολο με μπαρμπουνάκια!!




Τηγανίζω κι ένα καλαμαράκι μαζί !






μπρόκολο με μπαρμπούνια!




 

Μερίδες: 3
Xρόνος: 30' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη


 1 μπρόκολο
1 κιλό μπαρμπούνια
αλάτι
αλεύρι
ελαιόλαδο
λεμόνι



  Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψάρια,τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι αφού τα αλατίσουμε΄.
Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα την βάζουμε στην φωτιά.
Χωρίζουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια και το βάζουμε για λίγο όλο σε μία λεκανίτσα με νερό να το σκεπάζει προσθέτοντας λίγο ξύδι .[ετσι το έκανε η γιαγιά κάτι σαν απολύμανση για τυχόν ζουζουνάκια]
Μόλις αρχζίσει να βράζει το νερό προσθέτουμε αλάτι [δεν το βάζουμε από την αρχή γιατί κάθετε στο πάτο της κατσαρόλας] και ανακατεύουμε .
Προσθέτουμε και το μπρόκολο και το βράζουμε .
3  ΜΥΣΤΙΚΑ
1} Ποτέ δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα γιατί έτσι διατηρεί το λαχταριστό πράσινο χρώμα του.
2} Δεν το παραβράζουμε  γιατί πάλι χάνει το χρώμα του .
3 Δεν το ανακατεύουμε γιατί διαλύετε ,μ ένα μαχαιράκι βυθίζουμε σε κάποιο κοτσανάκι να δούμε αν έβρασε .
ΨΑΡΙΑ
Βάζουμε αλεύρι σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο [για να μην πλένουμε ] και αλευρώνουμε τα ψάρια μας .
Εχουμε το τηγάνι στην φωτιά με το λάδι και μόλις ζεσταθεί αρκετά ,όχι να κάψει, τα τοποθετούμε στην σειρά τινάζοντάς τα να φύγει το περιττό αλεύρι γιατί είναι η αιτία που μαυρίζει το λάδι μας και δεν έχουν ούτε ωραία εμφάνιση ,ούτε ωραία γεύση .
Τα τηγανίζουμε σε λογική θερμοκρασία και δεν τα γυρνάμε ποτέ αν δεν έχει τηγανισθεί η μία πλευρά γιατί θα μας σκορπίσουνε .
Καλή όρεξη !!  

Τυρόπιτα με διαφορετικό φύλλο!










Τυρόπιτα, το κάτι άλλο !!!!




 

Μερίδες: 10
Xρόνος: 60' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


350 γραμ.φέτα
2 αβγά
6 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος ,η γάλα εβαπορέ
πιπέρι
 ΖΥΜΗ
400 γραμ.αλεύρι [μισό πακέτο του κιλού σχεδόν ]
1 φακελάκι  ξερή μαγιά αραιωμένη σε 1 φλυτζάνι τσαγιού νερό χλιαρό
6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 αβγό
νερό χλιαρό όσο πάρει να γίνει μία ζύμη ελαστική 



Σε ένα μπόλ βάζουμε το αλεύρι ,το αλάτι,το λάδι,και το φλυτζάνι νερού με την μαγιά ,ανακατεύουμε και αρχίζουμε και ζυμώνουμε.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι ελαστική και έχει λίγο την μορφή ψωμιού όταν ψηθεί. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό μόνο χλιαρό.
Οταν ετοιμαστεί την σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει και να ξεκουραστεί που λένε οι γιαγιάδες μας .Την χωρίζουμε σε δύο μπαλίτσες  ,πασπαλίζουμε με αλεύρι και ανοίγουμε με τον πλάστη ,βάζουμε ένα φύλλο επάνω κι ένα κάτω .
ΓΕΜΙΣΗ
Σε ένα μπόλ βάζουμε την φέτα αφού την λιώσουμε με ένα πιρούνι ,προσθέτουμε τα αβγά ,το γάλα,ή  την κρέμα γάλακτος,και το πιπέρι και ανακατεύουμε .Λαδώνουμε το ταψάκι μας στρώνουμε το φύλλο ,βάζουμε την γέμιση ,σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο κλείνουμε καλά γύρω γύρω ,χαρακώνουμε την επιφάνεια ,βάζουμε λάδι επάνω στο φύλλο  και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στούς 170 βαθμούς  περίπου γιά 45 λεπτά.

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Χοιρινό με μαρούλια αβγολέμονο!

 

 

Μερίδες: 4
Xρόνος: 60' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη

 3 χοιρινές  μπριζόλες
2 μαρούλια κομμένα σε μέτρια κομμάτια
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/2 ποτήρι νερού κρασί
1/2 φλυτζάνι λάδι
αλάτι πιπέρι
ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ
2 αβγά
1 κουταλιά γεμάτη αλεύρι
χυμός 2 λεμονιών




 Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι με τις μπριζόλες και τις σοτάρουμε να πάρουν χρώμα ,προσθέτουμε και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε να μην μας αρπάξουν .
Τα σβήνουμε με το κρασί  και σε 5 λεπτά προσθέτουμε όλα τα λαχανικά ,πρώτα τα μαρούλια κι από πάνω τα κρεμμυδάκια κι άνηθο.
Σκεπάζουμε  και κατεβάζουμε την φωτιά ,μόλις  κάτσουν τα λαχανικά από το βράσιμο προσθέτουμε το αλατοπίπερο και 1 ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν καλά [το μαρούλι αργεί λίγο να το δοκιμάσετε] να έχει λίγο ζουμάκι το φαγητό μας ,αν έχει σωθεί λίγο πριν το κατεβάσετε από την φωτιά προσθέστε λίγο νεράκι κι αφήστε να πάρει 2-3 βράσεις.
ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ
Εγώ το κάνω με τον παρακάτω τρόπο και δεν κόβει ποτέ.
Βάζω στο μούλτι τα αβγά,το αλεύρι,και το λεμόνι ,τα χτυπάω και κουνόντας την κατσαρόλα πέρα δώθε το ρίχνω όλο με την μία και αφήνω να πάρει μία δύο βράσεις κι έτοιμο !!!

Το φαγητό αυτό μπορούμε να το φτιάξουμε  και με αρνάκι και με χοιρινό κομμάτια .








Μπριζόλες κρασάτες πολύ νόστιμες!!









 

 

Μερίδες: 2
Xρόνος: 30' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη

 2 μπριζόλες χοιρινές  κατά προτίμηση λαιμό
αλάτι πιπέρι
1/2 ποτήρι νερού κρασί λευκό
αλεύρι
ελαιόλαδο
λεμόνι
ρίγανη
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα




 Πλένουμε τις μπριζόλες και τις πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι ,μετά έχουμες βάλει αλεύρι σε κάποια επιφάνεια που μας βολεύει
και τις αλευρώνουμε καλά τινάζοντας τες να φύγει το περιττό αλεύρι.
Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και τις τοποθετούμε στο τηγάνι να ροδίσουν από την μία πλευρά και μετά γυρνάμε και από την άλλη να πάρουν χρώμα σε δυνατή φωτιά.
Τις σβήνουμε με το κρασί προσθέτουμε και μισό ποτήρι νερό με αραιωμένη μέσα την μουστάρδα ,χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρέυουμε ώσπου να δέσει η σάλτσα.
Λίγο πρίν το τέλος προσθέτουμε και λίγη ρίγανη .Γίνονται υπέροχες ! και συνοδεύονται με πατάτες κυδωνάτες τηγανιτές που αν θέλετε τις τηγανίζετε και τις βάζετε για λίγο ανάμεσα στις μπριζόλες να πάρουν γεύση κι από εκεί  και γίνονται ακόμα πιο ωραίες και νόστιμες ,καλή όρεξη !! 

Κουλουράκι Θεσσαλονίκης σάντουιτς !!



Μία ιδέα για το κουλουράκι Θεσσαλονίκης που αρέσει!!
ΥΛΙΚΑ
Κουλούρι θεσσαλονίκης
τυρί PHILADELFHIA
γαλοπούλα βραστή ,η καπνιστή
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χωρίζουμε στην μέση με προσοχή το κουλούρι
Βάζουμε σε όλη την επιφάνεια την κρέμα τυρί και φετούλες γαλοπούλας ,το σκεπάζουμε κι έχουμε ένα ωραίο κολατσιό !!

Ρεβύθια με ρύζι !!

Ρεβύθια με ρύζι !

 

Μερίδες: 5
Xρόνος: 60' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη
Συνήθως το φτιάχνουμε με  ρεβύθια που μας έχουν περισσέψει μαγειρεμένα ,η τα μαγειρεύουμε από την αρχή και προσθέτουμε το ρύζι στο τέλος .
 ρύζι καρολίνα
μαιντανό ψιλοκομμένο
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
 Εχουμε μαγειρέψει τα ρεβύθια κλασικά όπως ξέρουμε και μόλις είναι έτοιμα ρίχνουμε μέσα ρύζι και μαγειρεύουμε γιά 15 λεπτά .
Σερβίρουμε με πιπεράκι και μαιντανό.Το φαγητό αυτό το φτιάχνανε οι γιαγιάδες στο νησί  στην Σάμο και το λέγανε γιορτή,και μας άρεσε πολύ !