Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Μοσχάρι λεμονάτο!









 

Μερίδες: 6
Xρόνος: 70' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη

 1 1/2 κιλ,ο μοσχάρι ,[μέρος  στρογγυλό]
1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλιά  σούπας φυτίνη
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
2 φύλλα δάφνης
αλάτι πιπέρι
2 λεμόνια στιμμένα  [τον χυμό]
ΣΑΛΤΣΑ
2 κουταλιές σούπας κόρν φλάουερ αραιωμένο μέσα σε λίγο νερό μαζί με λίγο ζωμό από το φαγητό.





 Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι  με το κρέας και το τσιγαρίζουμε [εδώ θέλει τσιγάρισμα να πάρει χρώμα σκούρο καφέ γύρω γύρω]
Στην μέση του τσιγαρίσματος προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί και το σκόρδο ξεφλουδισμένο και ολόκληρο.
Σβήνουμε το κρέας με το χυμό των λεμονιών και προσθέτουμε  την δάφνη , το αλάτι και το πιπέρι ,προσθέτουμε και ζεστό νερό να το σκεπάζει σχεδόν, και το μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να  ψηθεί να γίνει μαλακό, και να μείνει λίγο ζουμάκι το οποίο το δένουμε με το κόρν φλάουερ με το παρακάτω τρόπο ,σε ένα μπολάκι βάζουμε λίγο νερό και λίζο από το ζουμάκι,προσθέτουμε και το κόρν φλάουερ ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά κουνάμε την κατσαρόλα δεξιά αριστερά και το ρίχνουμε μέσα στο κρέας ,το αφήνουμε στην φωτιά για 2-3 λεπτά .αποσύρωμε κι είναι έτοιμο ! Συνοδεύετε με πατάτες τηγανιτές ,μακαρόνια ,ρύζι. Καλή επιτυχία και καλή  όρεξη !

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Mελομακάρονα , πολύ πετυχημένη συνταγή !!


Συνταγή που την φτιάχνω χρόνια και κρατάει από την γιαγιά μου .. είναι πολύ σωστά μελωμένα πεντανόστιμα και μοσχομυρίζουν ..εγγύηση 100% !!!
Κάθε χρόνο φγτιάχνω ένα βουνό όπως βλέπετε γιατί δεν προλαβαίνω να μοιράζω και μ αρέσει !!! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ !!!


ΥΛΙΚΑ
4 φλυτζάνια του τσαγιού λάδι
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
2 φλυτζάνια του τσαγιού μπίρα [χωρίς αφρό]ξύσμα απο 2 πορτοκάλια
2 κιλά περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά σούπας κοφτή σόδα
1 κουταλιά σούπας κανελογαρύφαλο

 σιρόπι απο μέλι και ζάχαρη

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Μπορείτε να αντικαταστήσετε την μπύρα με αλισίβα,η με κρασί κόκκινο,η με κονιάκ,και χυμό πορτοκαλιού  [εγώ τα φτιάχνω  με κονιάκ και πορτοκάλι δηλαδή 1 και 1/2 κούπα πορτοκάλι και 1/2 κούπα κονιάκ
καρύδι περασμένο στο μούλτι για πασπάλισμα από πάνω.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπόλ δουλεύετε την ζάχαρη με το λάδι και το κονιάκ με το πορτοκάλι [αν το προτιμήσετε] προσθέτετε και το ξύσμα των πορτοκαλιών ,[το δουλεύετε με το χέρι ,όχι σε μίξερ το μελομακάρονο ποτέ τα  παραδοσιακά ..].

Κοσκινίζετε το ενα τέταρτο από το αλεύρι μαζί με τα μπαχαρικά, σόδα ,κανελογαρύφαλα. και το ρίχνετε στο μείγμα λαδιού,ενώ ανακατεύετε με σπάτουλα .
Προσθέτετε και το υπόλοιπο αλεύρι ,η όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη κάπως σφιχτή.
Την πλάθεται σε μελομακάρονα ,όχι πολύ μεγάλα λίγο πιο μικρό από το μέγεθος του εμπορίου,και τα βάζετε σε ταψιά γιατί γίνονται αρκετά, τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 1\2 ώρα περίπου.

ΣΙΡΟΠΙ
Βράζετε  4 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη ,2 φλυτζάνια του τσαγιού μέλι ,και 3 φλυτζάνια του τσαγιού νερό.

Αφαιρείτε τον αφρό,,βάζετε σε βαθουλό ταψί μελομακάρονα σε μια σειρά τα περιχύνετε με ζεστό σιρόπι ,όταν κρυώσουν τα βάζετε σε πιατέλα μελώνετε και τα υπόλοιπα κατά τον ίδιο τρόπο.
 Έχετε τριμμένο καρύδι [περάστε το στο μούλτι] και πασπαλίζετε από πάνω !! Και του χρόνου με υγεία!!! 



Σημείωση 
Την συνταγή την γράφω με μπύρα αλλά προσωπικά προτιμώ με πορτοκάλι και κονιάκ σε ίσα μέρη .
Όταν λέω αντικαταστήστε την μπύρα με πορτοκάλι και κονιάκ βάζουμε 1 κούπα κονιάκ ι κούπα πορτοκάλι ίσα μέρη δηλαδή .
Αν τα θέλετε πολύ μελωμένα διπλασιάστε την δόση του σιροπιού  
Οταν λέω αλεύρι 2 κιλά περίπου εννοώ ότι βάζουμε  το κιλό κι από εκεί και μετά λίγο λίγο πλάθοντας και σταματάμε στο επιθυμητό σημείο δοκιμάζοντας να πλάσουμε μελομακάρονο .Να τα φτιάξετε λίγο πιο μικρά από του εμπορίου γιατί λίγο μεγαλώνουν ,κι αν θέλετε πολλά διπλασιάστε την δόση σε όλα τα υλικά ,έτσι κάνω κι εγώ γιατί εξαφανίζονται αμέσως !! Καλή επιτυχία !!!!
Πάντα σιροπιάζουμε με τα μελομακάρονα κρύα το σιρόπι προς ζεστό.Εγώ πολλές φορές σιροπιάζω την άλλη ημέρα . 

Δείτε περισσότερες συνταγές ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές


Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Πολίτικη κρέμα με άρωμα μαστίχας!!

Πολίτικη κρέμα με μαστίχα!




20

προβολές
Μερίδες: 9
Xρόνος: 20' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


 1 λίτρο γάλα
4 κουταλιές σούπας ζάχαρη
 4 κουταλιές νισεστέ
2 κρόκους αβγών
1 μασουράκι βανίλια
1 κουταλάκι κοφτό του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη στο γουδί  σκόνη
ότι γλυκό κουταλιού  ,σιρόπι,η μαρμελάδα έχετε γιά το γαρνίρισμα




 Σε μία κατσαρόλα αδειάζουμε όλο το γάλα και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά,
προσθέτουμε και την ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα [αβγοδάρτη]
Σεμισό φλυτζάνι νερό διαλύουμε το νισεστέ και το προσθέτουμε στο γάλα ,προσθέτουμε και την βανίλια
και τους 2 κρόκους αβγών και ανακατεύουμε συνέχεια γρήγορα να μην μας αρπάξει .
Εχουμε κοπανίσει και την μαστίχα με το γουδάκι μας και την προσθέτουμε .
Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει .
Κατεβάζουμε με από την φωτιά ,την βάζουμε με μία κουτάλα της σούπας σε μπολάκια ,περιμένουμε λίγο να κρυώσει και γαρνίρουμε με το γλυκάκι μας και σερβίρουμε ,ανάρπαστη !!




γιά να κάτσει ωραία το γλυκό επάνω στην κρέμα αφήστετη να κρυώσει [εδώ εγώ βιάστηκα ]







εδώ έχει κρυώσει





Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Τέλειες κρέπες στο φουρνο με γέμιση !!



















Κρέπες με κιμά !!




 

Μερίδες: 5
Xρόνος: 50' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Εύκολη


 Για τις κρέπες  για 6-8 άτομα
125 γραμ.αλεύρι
250 ml γάλα
2 αβγά
1 πρέζα ζάχαρη
2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
ΣΗΜ.Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι έτοιμο μίγμα για κρέπες Γιώτης και να το φτιάξετε σύμφωνα με τις οδηγίες στο κουτί.
ΓΕΜΙΣΗ
500 γραμ.κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
6 κουταλιές της σούπας λάδι
2 κουταλιές κοφτές πελτέ
1/2 ποτήρι νερό
αλάτι-πιπέρι-ζάχαρη
2 αβγά βρασμένα σφιχτά σε κομμάτακια κομμένα ψιλά
ΜΠΕΣΑΜΕΛ
5 κουταλιές βούτυρο
3-4 ποτήρια γάλα
7 -8 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 κρόκοι αβγών
αλάτι
1 φλυτζάνι τυρί πεκορίνο Αμφιλοχίας ,η ότι άλλο





 ΚΡΕΠΕΣ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε βαθύ μπόλ κάνουμε μία λακουβίτσα και προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο,το γάλα,το αλάτι και την ζάχαρη,ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε και τα αβγά.
Δουλεύουμε το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο και λείο ,και το αφήνουμε για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
Βάζουμε στο  τηγάνι μας ελάχιστο βούτυρο και μόλις ζεσταθεί με ένα φλυτζανάκι του καφέ το γεμίζουμε ως επάνω και το ρίχνουμε στην μέση στο τηγάνι και το κουνάμε να πάει σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού ,μόλις ψηθεί από την μία πλευρά με την βοήθεια μιας σπάτουλας την γυρνάμε από την άλλη,
Τις ετοιμάζουμε κάτ αυτόν τον τρόπο όλες και τις τοποθετούμε την μία πάνω από την άλλη .
Κάθε φορά που θα βουτάμε το φλυτζανάκι μην ξεχνάμε να ανακατεύουμε το μίγμα και να βουτυρώνουμε λίγο το τηγάνι μας
ΚΙΜΑΣ
Βάζουμε στήν κατσαρόλα το κρεμμύδι-σκόρδο ψιλοτριμμένα μαζί με το λάδι,ανακατεύουμε και μόλις σοταριστούν λίγο προσθέτουμε και τον κιμά πιέζοντας τον να τον χωρίσουμε να γίνει σπυρωτός μην μας σβωλιάσει.
Προσθέτουμε και την ντομάτα και το αλάτι πιπέρι ζάχαρη και το 1/2 ποτήρι νερό.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία να πιέι όλο το ζουμί του.
Συγχρόνως βράζουμε και τα αβγά σφιχτά ,μόλις κρυώσουν τα κόβουμε κομματάκια και τα προσθέτουμε στο κιμά που τον έχουμε αποσύρει από την φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει λίγο για να γεμίσουμε τις κρέπες.
Σε ένα πιάτο ρηχό  βάζουμε την κρέπα, στην μέση η γέμιση σε μάκρος ,διπλώνουμε από την δεξιά πλευρά ,μετά κλείνουμε από κάτω κι από πάνω και τέλος τυλίγουμε και τις τοποθετούμε σε ταψάκι στην σειρά.
Ρίχνουμε από πάνω την μπεσαμέλ,λίγο τυρί τριμμένο,και ελάχιστο βούτυρο σκόρπιο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στούς 180 βαθμούς στον αέρα καλύτερα αν έχετε.Θα φουσκώσουν και θα ροδίσουν όταν είναι έτοιμες!
ΜΠΕΣΑΜΕΛ
Σε μέτρια φωτιά σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει προσθέτουμε και το αλεύρι ανακατεύοντας γρήγορα να ενωθεί το αλεύρι με το βούτυρο κι αμέσως ρίχνουμε και το γάλα με μία κίνηση όχι λίγο λίγο κι ανακατεύουμε γρήγορα  μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιογενές  μίγμα.Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει και προσθέτουμε πάντα ανακατεύοντας γρήγορα τούς κρόκους γρήγορα να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μίγμα  το αλάτι μία πρέζα,και σε λίγο το τυρί το τριμμένο κι έτοιμη!!  

Kαλαμαράκια πεντανόστιμα !



 

προβολές
Μερίδες: 5
Xρόνος: 50' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη


 1 κιλό καλαμαράκια
1 κρεμμύδι
1 φλυτζάνι κρασί λευκό
1 κουτί ντοματάκια,η, 4-5 φρέσκες τριμμένες ντομάτες
αλάτι πιπέρι
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο



  Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια,τα κόβουμε ροδέλες και τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό.
Ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες και 1 φλυτζάνι νερό .Αλατοπιπερώνουμε σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε σε σιγαν΄φωτιά για 30 λεπτά περίπου.
Ρίχνουμε στην σάλτσα τα μακαρόνια και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει το φαγητό με την σάλτσα του .
ΣΗΜ..Γίνετε πολύ ωραίο και με κοφτό μακαρονάκι !~
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ