Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012

Λαχανόρυζο , πολύ νόστιμο !!!!






Λαχανόρυζο


 

Μερίδες: 5
Θερμίδες: 362 /μερίδα    |     Xρόνος: 35' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη


6 MEΡΙΔΕΣ

  • 1 κιλό λάχανο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 κύβο σπιτικό κρέατος
  • 1 1\2 φλυτζάνι του καφέ ρύζι καρολίνα
  • 2 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας [προαιρετικά]
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 2 λεμόνια
  • ελάχιστο πιπέρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξερό βασιλικό




Βγάζετε τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο. Κόβετε το σκληρό κοτσάνι και το πετάτε, ξεχωρίζετε τα φύλλα και τα πλένετε πολύ καλά. Το κόβετε σε μεγάλα κομμάτια, τρίβετε το κρεμμύδι στο τρίφτη και το βάζετε στην κατσαρόλα μαζί με το λάχανο. Προσθέτετε και 2 ποτήρια νερό μέσα στο οποίο θα έχετε λιώσει και τον κύβο, σκεπάζετε την κατσαρόλα και το βράζετε για 15 λεπτά περίπου.

Σε ένα ποτήρι νερό αραιώνετε τον πελτέ και το ρίχνετε στην κατσαρόλα. Προσθέστε το πιπέρι,τον βασιλικό  ανακατέψτε ελαφρά και βράστε για άλλα 5 λεπτά. Ρίχνετε και το ρύζι, ανακατεύετε ελαφρά και βράζετε σε χαμηλή θερμοκρασία για 20 λεπτά περίπου. 5 λεπτά πριν κατεβάσετε την κατσαρόλα από την φωτιά προσθέστε και το λάδι. Στο σερβίρισμα περιχύνετε με άφθονο χυμό λεμονιού.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ

Μπορείτε να μην βάλετε το πελτέ ντομάτας και να κάνετε το φαγητό αυγολέμονο. 5 λεπτά πριν το κατεβάσετε από την φωτιά, χτυπάτε 1 αβγό, ρίχνετε και τον χυμό λεμονιών ανακατεύοντας συνέχεια και αδειάζετε το μίγμα στην κατσαρόλα. Την κουνάτε πέρα -δώθε να πάει παντού το αυγολέμονο και το κατεβάζετε από την φωτιά.