Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Κεφτέδες ,συνταγή της γιαγιάς ,ίσως οι ωραιότεροι τραγανοί παραδοσιακοί κεφτέδες !!!





  • 500 γραμ.κιμάς φρέσκος μοσχαρίσιος
  • 1/2 και παραπάνω φραντζόλα  ψωμί βρεγμένο και στιμμένο πολύ καλά  [και με την κόρα ]
  • 1 αβγό
  • 2 κουταλ.σούπας δυόσμο (μπορείτε αντί δυόσμο μαιντανό)
  • 3 κουτ.σούπας ξύδι κλασικό,(το μηλόξυδο έχει πιο απαλή γεύση)
  • 2 κρεμμύδια τριμμένα στο τρίφτη στο χοντρό μέρος   [η γιαγιά τα έκοβε με το μαχαίρι το ίδιο κι εγώ]
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο (αν δεν σας αρέσει μην το βάζετε)
  • 2 κουτ,σούπας ελαιόλαδο για μέσα στο μίγμα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι
  • αλεύρι
  • αλατοπίπερο





Βάζετε όλα τα υλικά μαζί με το κιμά σε ένα μπόλ και ζυμώνετε πολύ καλά να γίνουν ένα.
Καλό είναι να το αφήσετε λίγο να τραβήξουν τα μυρωδικά όσο πιο πολύ μπορείτε τόσο πιο καλά .Η γιαγιά τα ζύμωνε από το βράδυ καμιά φορά και τα βαζε στο ψυγείο και τηγάνιζε την άλλη μέρα και μοσχομύριζε η γειτονιά! Βάζετε σε ένα αλουμινόχαρτο ή μία λαδόκολλα αλεύρι, να αποφύγετε και το πλύσιμο και πλάθετε στρογγυλά κεφτεδάκια τα οποία όταν τα αλευρώνουμε τα πατάμε λίγο στην μέση ..Τα βάζετε γύρω γύρω από το αλεύρι να είναι έτοιμα και συγχρόνως έχετε βάλει το τηγάνι στην φωτιά με το λάδι να κάψει. Η ποσότητα πρέπει να σκεπάζει τον μισό κεφτέ. Αλευρώνετε  να μεινει αλεύρι μην τα τιναζετε εντελώς ,και τηγανίζετε σε καυτό λάδι και μετά χαμηλώνετε για λίγο, και ξανά ανεβάζετε την θερμοκρασία, να πάρουν σκούρο χρώμα και να ξεροψηθούν και τους ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί και μετά σε πιατέλα. Συνοδεύονται πολύ ωραία με πατάτες τηγανιτές!

ΜΥΣΤΙΚΟ

Έλεγε η γιαγιά ότι για να γίνουν ξεροψημμένοι δεν πρέπει να τινάζουμε πολύ το αλεύρι όταν τους αλευρώνουμε και έτσι κάνουν μία ξεροψημμένη κρούστα και το λάδι να είναι τουλάχιστον ως την μέση του κεφτέ. Επίσης, το καλό ζύμωμα παίζει και αυτό το ρόλο του,και το πολύ ψωμί .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Παστίτσιο το τέλειο !!!


 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο

  • 1 τέταρτο κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας
  • βούτυρο φυτίνη 6 κουτ. σούπας για την κρέμα
  • 4 αυγά
  • 1 λίτρο γάλα (να έχετε και λίγο παραπάνω, μπορεί να χρειαστεί στο πήξιμο της κρέμας)
  • 500γρ κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι (προαιρετικά)
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • λίγη ζάχαρη
  • ελαιόλαδο
  • μοσχοκάρυδο (προαιρετικά μισό κουτ. γλυκού
  • 10 κουταλιές περίπου αλεύρι


  • Βράζω τα μακαρόνια. Έχω σπάσει τα αυγά, κρατώ τους 3 κρόκους για την κρέμα και τα άλλα τα βάζω (δηλαδή ένα ολόκληρο αυγό και 3 ασπράδια) σ’ ένα μπολ, τα χτυπώ με το σύρμα, προσθέτω 1 φλιτζάνι γάλα, βάζω τα μακαρόνια στο ταψί. Ρίχνω αυτό το μείγμα, ανακατεύω και τα στρώνω ωραία και από πάνω ρίχνω μπόλικο τυρί τριμμένο.

    Εντωμεταξύ σε μια κατσαρόλα έχω βάλει τον κιμά με 1 ποτήρι νερό, τον έχω λιώσει όπως σας είπα με τα μακαρόνια με κιμά (με καθαρά χέρια τον δουλεύετε να διαλυθεί, τον αφήνετε 10 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει και μετά ρίχνετε κρεμμύδι ξυσμένο, αλάτι, πιπέρι, 2 κουτ. σούπας πελτέ, ελαιόλαδο 3 κουτ. σούπας και λίγη ζάχαρη. Μόλις δέσει η σάλτσα ρίχνετε το κιμά πάνω στα μακαρόνια.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

    (την κάνω πολύ γρήγορα με το μάτι ..συνήθεια)
    Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο 6-7 κουτ. σούπας γεμάτες για να γίνει πολύ κρέμα, ρίχνω μέσα σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύω με το σύρμα, ρίχνω τόσο αλεύρι όσο να κολλάει το μείγμα στο σύρμα μου κι αμέσως ρίχνω το γάλα!! λίγο λίγο αλλά ανακατεύω γρήγορα, φαίνεται σαν να έχει σβολιάσει αλλά μην φοβάστε, γάλα και γρήγορο ανακάτεμα. Όταν έρθει και την δείτε να γίνει λεία και πηχτή όσο επιθυμείτε, ρίχνετε μέσα τους κρόκους

    Κορμός ψυγείου με 3 υλικά ,φανταστικός ,εύκολος και οικονομικός!!!








    200 γραμμαρια κρέμα γάλακτος
    400 γραμμάρια Μερέντα
    1 1/2 πακέτο μπισκότα πτί μπέρ
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί .
    Προσθέτουμε την Μερέντα και ανακατεύουμε με χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ.
    Σπάμε μέσα στο μίγμα και τα μπισκότα με τα χέρια σε ακανόνιστα κομμάτια και ανακατεύουμε καλά .Στρώνουμε αλουμινόχαρτο σε μία επιφάνεια ,τοποθετούμε το μείγμα και του δίνουμε σχήμα ρολό .
    Το τυλίγουμε καλά ,το τοποθετούμε στην κατάψυξη να παγώσει.Το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.Γίνετε φανταστικό και είναι εύκολο ,γρήγορο ,και πολύ οικονομικό .
    Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ