Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Παστίτσιο!!!!





Μερίδες: 9
Xρόνος: 60' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Εύκολη
 500 γραμ.μακαρόνια νο 2
3 τέταρτα κιμά
2 κρεμμύδια μέτρια τριμμένα στο τρίφτη
1 ποτηράκι κρασί λευκό
2 κοφτές κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας  [μπορούμε και με φρέσκες ντομάτες 4-5 ψιλοκομμένες]
ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι-ζάχαρη
κρέμα μπεσαμέλ
6 -7 κουταλιές της σούπας βούτυρο
10 κουταλιές της σούπας  αλεύρι
2 κρόκους αβγών για την κρέμα
2 αβγά ολόκληρα για τα μακαρόνια
1 λίτρο γάλα (να έχετε και λίγο παραπάνω, μπορεί να χρειαστεί στο πήξιμο της κρέμα
τυρί τριμμένο
μοσχοκάρυδο


print
Βράζουμε τα μακαρόνια στο χρόνο που αναγράφετε στην συσκευασία .Τα στραγγίζουμε στο σουρωτήρι και τα αφήνουμε να περιμένουν
.
Σε κατσαρολάκι βαθύ βάζουμε τον κιμά με νερό τόσο όσο να το σκεπάζει ,με τα χέρια μας [καθαρά] λιώνουμε τον κιμά μέσα στο νερό να γίνει σπυρωτός και βάζουμε το κατσαρολάκι μας στην φωτιά .Μόλις αρχίσει να βράζει το αφήνουμε για 10 λεπτά και προσθέτουμε τον πελτέ ,η την ντομάτα την φρέσκια ,ανάλογα τι θα επιλέξουμε ,το αλατοπίπερο,το κρεμμύδι,το ελαιόλαδο και ελάχιστη ζάχαρη .Τα αφήνουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά να σιγομαγειρευτούν περίπου 20 λεπτά,10 λεπτά πριν το τέλος αποσύρουμε το καπάκι δυναμώνουμε την φωτιά  να πήξει η σάλτσα μας .

.Συγχρόνως αν θέλουμε ετοιμάζουμε την κρέμα μπεσαμέλ.
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο  και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη να λιώση πάντα σε μέτρια θερμοκρασία .Προσθέτουμε και το αλεύρι μονοκόματο όλο ανακατεύοντας γρήγορα ,Μόλις γίνει ένα μίγμα με το βούτυρο προσθέτουμε και το γάλα κατ ευθείαν από την συσκευασία του και ανακατεύουμε συνέχεια ,σε λίγα λεπτά θα μας πήξει ,αν δούμε κι είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε γάλα ανακατεύοντας μέχρι να έρθει να γίνει σαν την κρέμα για μωρά ,ούτε πολύ ρευστή ,αλλά ούτε πολύ πηχτή.
Αμέσως προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών ανακατεύοντας συνέχεια για 3-4 λεπτά ,προσθέτουμε λίγο αλάτι,μοσχοκάρυδο στην άκρη του κουταλιού  και τέλος 1 χούφτα τυρί τριμμένο,και ανακατεύουμε καλά ,την αποσύρουμε απο την φωτιά.

σημείωση
ξεχάστε το χλιαρό γάλα.μια χαρά γίνετε έτσι ,καθώς καθώς και το τσιγαρισμένο κιμά ,ο τρόπος που σας προτείνω είναι δοκιμασμένος χρόνια και γίνετε ο κιμάς σπυρωτός και το παστίτσιο φανταστικό  κι εύκολο .

τι κάνουμε τώρα .
Παίρνουμε ένα ταψί το λαδώνουμε αδειάζουμε όλα τα μακαρόνια μέσα και σε ένα μπόλ βαθύ ρίχνουμε 1/2 φλυτζάνι τσαγιού γάλα και 1 με 2 αβγά ολόκληρα ,τα χτυπάμε με το πιρούνι και ρίχνουμε το μίγμα αυτό πάνω στα μακαρόνια μέσα στο ταψί ,ανακατεύουμε καλά [αυτό το κάνουμε για να μην είναι στεγνά τα μακαρόνια] και βγάζουμε τα μισά σε μία κατσαρόλα η μπόλ και αυτά που αφήσαμε μέσα στο ταψί τα πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο .
Μέσα στο κιμά τώρα προσθέτουμε 2 κουταλιές μπεσαμέλ της σούπας και ανακατεύουμε καλά .Μεταφέρουμε το κιμά πάνω από τα μακαρόνια και τον στρώνουμε ομοιόμορφα .Πασπαλίζουμε και την επιφάνεια του κιμά με τριμμένο τυρί.
Σκεπάζουμε το κιμά με τα υπόλοιπα μακαρόνια και ρίχνουμε πάλι λίγο τυρί τριμμένο ,αμέσως επόμενο βήμα είναι να αδειάσουμε την κρέμα μας επάνω καιο να την στρώσουμε ωραία και ίσια ,πασπαλίζουμε με τυρί κι ελάχιστη τριμμένη φρυγανια σε όλη την επιφάνεια του.
Εχουμε προθερμάνει τον φούρνο στούς 200 βαθμούς και το ψήνουμε πάνω κάτω η αντίσταση μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.,και αφού κρυώσει το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και καλή σας όρεξη !!

Μπακαλιάρος με λαχανικά.!!






Μερίδες: 3
Xρόνος: 40' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη    |    Νηστίσιμη
 1 κιλό  μπακαλιάρο [κατεψυγμένο]
4 καρότα σε φετούλες
1 μεγάλο κρεμμύδι σε κομμάτια
3 πατατούλες ολόκληρες
4 κολοκυθάκια σε φετούλες
1 ντομάτα μέτρια κομμένη κομμάτια
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
5 κλωνιά σέλινο ψιλοκομμένο
4 κλωνιά μαιντανό ψιλοκομμένο
3 κλωνιά άνηθο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές σούπας λάδι
print
 Ψεπαγώνουμε σε θερμοκρασία δωματίου το ψάρι [μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φρέσκο μπακαλιάρο] και το ξεπλένουμε καλά
Βάζουμε σε κατσαρόλα  όλα τα λαχανικά τα σκεπάζουμε με 6-7 φλυτζάνια νερό και βράζουμε για 15 λεπτά.
Ρίχνουμε και τον μπακαλιάρο μέσα ,χαμηλώνουμε την φωτιά και  βράζουμε για 25 λεπτά περίπου .
Αν το νερό δεν σκεπάζει το ψάρι  βράζουμε από την μία πλευρά και γυρίζουμε προσεχτικά κι από την άλλη .
Οταν έχει βράσει κι έχει μείνει πολύ ζουμί αφαιρούμε το καπάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστει σε δυνατή φωτιά για λίγο ,προσθέτουμε στο τέλος το λάδι .Βγάζουμε το ψάρι σε πιατέλα μαζί μέ όλα τα λαχανικά .Σουρώνουμε το ζουμί για τυχόν κόκκαλα και περιχύνουμε το ψάρι και τα λαχανικά.
Μπορούμε να περάσουμε τα λαχανικά κι από τον μύλο των χόρτων .

Κρέμα σεράνο με φράουλες και μπισκότα!!!



Ένα πεντανόστιμο, ελαφρύ και γρήγορο γλυκό που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους όπου και να το παρουσιάσετε.

Ποια υλικά χρειαζόμαστε:

Για την κρέμα σεράνο:
• 5 ασπράδια
• 50 γρ. ζάχαρη
• 80 γρ. κρέμα γάλακτος
• 20 γρ. κονιάκ
• 180 γρ. σοκολάτα υγείας
• 400 γρ. σαντιγί

Για το γαρνίρισμα
• Μπισκότα Μιράντα
• Φρέσκιες φράουλες
• Λευκή σοκολάτα κουβερτούρα
• Νες καφέ
• Λίγο κονιάκ

Πως το φτιάχνουμε:

Χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός, τα ασπράδια μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να πάρουμε μια παχιά μαρέγκα. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το κονιάκ, ανακατεύοντας καλά με την σπάτουλα (όχι μίξερ). Στη συνέχεια προσθέτουμε την σοκολάτα, την οποία έχουμε πρωτίστως λοιώσει σε μπεν μαρί (να είναι χλιαρή). Τέλος, προσθέτουμε την σαντιγύ και ανακατεύουμε προσεκτικά το μείγμα. Έτοιμη η κρέμα μας!

Πρόταση σερβιρίσματος:

Σερβίρεται καλύτερα σε μπωλ με μεγάλο στόμιο ή σε ποτήρι με ψηλό πόδι. Σπάμε τα μπισκότα σε μέτρια κομμάτια και τα καταβρέχουμε καλά με το κονιάκ. Προσθέτουμε την κρέμα και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα, έτσι ώστε να δέσει καλά η κρέμα μας. Λίγο πριν σερβίρουμε, , τρίβουμε την λευκή κουβερτούρα πάνω από κάθε ποτήρι και πασπαλίζουμε με λίγο νες καφέ. Τέλος, στολίζουμε με τα μπισκότα και τις φράουλες και σερβίρουμε.

Λίγα μυστικά ακόμα:

Προσοχή! Η κρέμα πρέπει να τοποθετηθεί σε ποτήρι ή μπωλ και μετά στο ψυγείο, αμέσως μόλις την ετοιμάσετε, γιατί διαφορετικά θα νερουλιάσει.

Καλή σας επιτυχία.


Τήν συνταγή την έστειλε η φίλη Viota Vasileiou ευχαριστώ πολύ!

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Μοσχάρι με πατάτες φούρνου!




Μερίδες: 6
Xρόνος: 90' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη
1 1/2 μοσχάρι άπαχο
2 καρότα
1 κρεμμύδι
1/2 ελαιόλαδο
πατάτες
λεμόνια
αλάτι πιπέρι
ρίγανι,σκόρδο [προαιρετικά]
print
 Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά να κάψει σκέτη ,τοποθετούμε μέσα το κρέας και το γυρνάμε και από τις δύο λευρές μέχρι να κοκκινήσει ,αμέσως προσθέτουμε ένα ολόκληρο καθαρισμένο κρεμμύδι και τα καρότα καθαρισμένα ολόκληρα .κι αυτά.
Τα γυρίζουμε λίγο και προσθέτουμε πιπέρι και ζεστό νερό τόσο όσο να σκεπάζει την κατσαρόλα .Το βράζουμε για 1 ώρα περίπου και λίγο πρίν το τέλος προσθέτουμε και το αλάτι αφήνοντας το να πάρει 4 -5 βράσεις.Ν α κοιτάξουμε να έχει ζουμάκι .
Καθαρίζουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες ,τις ρίχνουμε στο ταψί και προσθέτουμε αλάτι,πιπέρι.ελαιόλαδο ,και το χυμό από 2-3 λεμόνια ,τα ανακατεύουμε καλά και κάνουμε στην άκρη τις πατάτες,στην μέση τοποθετούμε το κρέας και περιχύνουμε τις πατάτες με τον ζωμό από το κρέας,και το ελαιόλαδο  ,Αν δεν είναι αρκετός προσθέτουμε μόνο ζεστό νερό να μην σφίξει το κρέας μας .Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο ,η κλείνουμε με το καπάκι την γάστρα και ψήνουμε στούς 200 βαθμούς περισσότερο από 1 ώρα. Λίγο πρίν το τέλος ξεσκεπάζουμε το φαγητό μας και βάζουμε τον διακόπτη του φούρνου στον αέρα να ροδοψηθεί ..Καλή μας όρεξη !!

σημ. το κρεμμύδι δεν το χρησιμοποιούμε στο ταψί το αφαιρούμε ,μπορούμε να προσθέσουμε και ρίγανη στις πατάτες και σκόρδο κατά προτίμηση 

Μελιτζάνες με φέτα στο φούρνο!




Μερίδες: 6
Xρόνος: 50' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη
 6-7 μελιτζάνες πλυμμένες και κομμένες σε στρογγυλές φετούλες
2 -3 κρεμμύδια κομμένα σε μακρόστενα κομμάτια
4 σκελίδες σκόρδο κομμένα σε φετάκια
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
3 φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε μακρόστενα κομμάτια λεπτά
αλάτι,πιπέρι,ζάχαρη
ελαιόλαδο
φέτα τριμμένη με το χέρι γιά το τέλος 
print
Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες .
Τις στρώνουμε στο ταψί .
Στο τηγάνι που τηγανίσαμε τις μελιτζάνες ρίχνουμε το κρεμμύδι μαζί με την πιπεριά και το σκόρδο ,Αν δέν έχει μείνει λάδι προσθέτουμε λίγο.
Μόλις μαλακώσουν τα υλικά προσθέτουμε και τα δύο είδη ντομάτας ,ανακατεύουμε και προσθέτουμε νερό μπόλικο να σκεπαστούν και να βράσουν ,προσθέτουμε και το αλάτι ,πιπέρι και ζάχαρη ,και μαγειρεύουμε περίπου τόσο όσο να έχουν ψηθεί τα υλικά.
Ρίχνουμε το μίγμα πάνω από τις μελιτζάνες και προσθέτουμε από πάνω τριμμένη  με το χέρι φέτα και ελάχιστο λαδάκι  .Ψήνουμε στο φούρνο στούς 200 βαθμούς να πήξει η σάλτσα του ,κι έτοιμο .Καλή όρεξη !!
Aπό ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συμβουλή
Μπορούμε  αντί να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες ,να τις περάσουμε με λίγο ελαιόλαδο και να τις .ψήσουμε στο φούρνο ,τηγανιτές όμως γίνονται πιό νόστιμες .

Τηγανόψωμα φανταστικά!





 Αυτά τα απλά αλλά τόσο ωραία αφράτα πεντανόστιμα τηγανόψωμα αν τα δοκιμάσετε θα τα φτιάχνετε συνέχεια !!!!

Για να δείτε περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Υλικά

 3 ποτήρια του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλιά τις σούπας ελαιόλαδο

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 φακελάκι ξερή μαγιά

ελάχιστη ζάχαρη

χλιαρό νερό

τυρί φέτα τριμμένη με το χέρι σε χοντρά κομμάτια


Τι κάνουμε .

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι,την ζάχαρη, το αλάτι,το λάδι
Σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό ,προσοχή χλιαρό όχι ζεστό ούτε καυτό κόβει η μαγιά,ρίχνουμε μέσα την μαγιά και ανακατεύουμε καλά .
Αδειάζουμε  όλο το περιεχόμενο μέσα στο μείγμα με το αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε ,προσθέτουμε σιγά σιγά και άλλο χλιαρό νερό ,τόσο ώστε να γίνει η ζύμη μας ελαστική και να πλάθεται.Αν κολλήσει η ζύμη στα χέρια μας τα ξεπλένουμε τα σκουπίζουμε και ξανά συνεχίζουμε μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Κάνουμε μπαλίτσα το ζυμάρι μας το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου σε ζεστό μέρος.

Τρίβουμε την φέτα με τα χέρια μας σε ακανόνιστα μεγάλα κομμάτια να την έχουμε έτοιμη.

Κόβουμε από την ζύμη μπαλάκια σε μέγεθος μήλου φιρικιού και λίγο μεγαλύτερο και μέσα στην παλάμη μας το ανοίγουμε σαν πιτούλα .

Βάζουμε στην μέση μπόλικη φέτα ,το διπλώνουμε σαν τυρόπιτα και με το χέρι το ξανά ανοίγουμε ,όπως στην αρχή και το ξαναπλάθομαι  με το χέρι για να πάει η φέτα παντού .
Και δίνουμε σχήμα όπως τα μπιφτέκια μπαλάκι και μετά το πατάμε με την παλάμη στην μέση ..δεν μας νοιάζει αν η φέτα φαίνεται λίγο και δεν είναι όλη μέσα-που καλύτερα να είναι κλεισμένη όλη μέσα. 
Αφού τα ετοιμάσουμε όλα βάζουμε λάδι προτιμήστε ηλιέλαιο να ζεσταθεί και αρχίζουμε να τα τηγανίζουμε προσέχοντας μην αρπάξουν σε μέτρια θερμοκρασία να ψηθούν και μέσα .Τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για λίγο και μετά.σε πιάτο και καλήηη όρεξη !!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Ψάρι γλώσσα με λαχανικά στό φούρνο !




Xρόνος: 40' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη
 1 πακέτο ψάρι φιλέτο γλώσσας [Καλιμάνης]
2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
4 σκελίδες σκόρδο σε ροδέλες κομμένο
1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
2 φρέσκες ντομάτες σε λεπτά κομμένες κομμάτια
1/2 ποτήρι κρασί λευκό
αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο
print
Ρίχνουμε σε ένα ταψάκι ελαιόλαδο ελάχιστο να πάει σε ΄όλη την επιφάνεια.
Τοποθετούμε στην σειρά ομοιόμορφα το κρεμμύδι μας και το σκόρδο [δείτε φωτογραφία]
Από πάνω τοποθετούμε το ψάρι γλώσσα να καλύψει όλη την επιφάνεια .
Καλύπτουμε όλο το ψάρι με την ντομάτα και πασπαλίζουμε με τον μαιντανο.
Ρίχνουμε και το αλατοπίπερο με ελάχιστο ελαιόλαδο .
Τέλος προσθέτουμε το κρασί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να εξατμιστεί το κρασάκι και να ξεροψηθει !! Καλή  όρεξη !!