Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Σπανακόρυζο.


Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη
1 1/2 σπανάκι
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι
5 κουτ.σούπας λάδι
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2-3 λεμόνια
ελάχιστο αλάτι πιπέρι 
print
 Καθαρίζετε το σπανάκι και το πλένετε πολύ καλά.
Το κόβετε σε κομμάτια .
Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα και ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι, και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ,μαζί και το σπανάκι και σωτάρουμε για λίγα λεπτά.ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 2 ποτήρια νερό ,το αλατοπίπερο και τα αφήνουμε να βράσουν γιά 15 λεπτά.
Προσθέτουμε και το ρύζι ,τον άνηθο,,κι αν χρειάζετε λίγο νερό ακόμα,ανακατεύουμε  ελαφρά χαμηλώνουμε την φωτιάκαι βράζουμε γιά 15 λεπτά ακόμα.
Το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε γιά λίγη ώρα πρίν το σερβίρουμε .
Σε κάθε πιάτο περιχύνουμε με χυμό λεμονιού.
Σημ.
Αν θέλουμε να το κάνουμε κοκκινιστό προσθέτουμε στήν κατσαρόλα πρίν ρίξουμε το ρύζι ,η 2 κουταλιές της σούπας πελτέ,η 1 φλυτζάνι χυμό ντομάτας.

Τρουφάκια!!


Υλικά
η ινδοκάρυδο
1 βανίλια


print


Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το κονιάκ,
το κακάο, την βανίλια, την καρυδόψιχα και τα αλεσμένα πτι-μπέρ .
Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο και μόλις παγώσει το πλάθουμε σε μικρά
μπαλάκια πασπαλίζοντας το με τρούφα η με ινδοκαρυδο και το
ξαναβάζουμε στο ψυγείο.

Η συνταγή είναι από τα αρτοποιεία  συνταγές κι ευχαριστώ πολύ !


Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Λαχανόρυζο!!


Μερίδες: 4
Xρόνος: 40' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη
 1 1/2 λάχανο μεγάλο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ξυσμένο στον τρίφτη
2 κύβοι κρέατος [δέν βάζουμε καθόλου αλάτι]
1 φλυτζάνι του καφέ ρύζι
2 κουτ.σούπας πελτέ [προαιρετικά γίνετε και άσπρο με  αβγολέμονο]
3 κουταλ.σούπας λάδι
λεμόνια
αλάτι-πιπέρι
print
 Σε μία κατσαρόλα κόβουμε σε κομμάτια μεγάλα το λάχανο αφού το χωρίσουμε πρώτα σε κομμάτια και το ξελύνουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε και το κρεμμύδι,και 2 ποτήρια νερό .
Ρίχνουμε και τους κύβους και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
Λειώνουμε τον πελτέ σε ένα ποτήρι νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα ,προσθέτουμε και το πιπέρι και βράζουμε για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε και το ρύζι ανακατεύουμε ελαφρά και βράζουμε για άλλα 15 με 20 λεπτά.Λίγο πρ΄ν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από την φωτιά προσθέτουμε και το λάδι ανακατεύοντας λίγο.
Οταν το σερβίρουμε προσθέτουμε και άφθονο χυμό λεμονιού.

Αβγολέμονο
Δέν βάζουμε τον πελτέ,και λίγα λεπτά πρίν κατεβάσουμε το φαγητό από την φωτιά χτυπάμε ένα αβγό ολόκληρο στο μούλτι η σε βαθύ πιάτο,ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού και το ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα κουνόντας πέρα δώθε.

Μπουγατσάκια!!!

 

Μερίδες: 20
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη
200  απλό βούτυρο γάλακτος
4 αβγά
100 γρ σιμιγδάλι ψιλό [ειναι η δόση σχεδόν ένα ποτήρι του νερού λίγο λιγότερο ]
2 βανίλλιες [ η μαστίχα 1 κοφτό κουταλάκι γλυκού.]
1 λίτρο γάλα φρέσκο
μισό ποτήρι ζάχαρη
κανέλα
ζάχαρη άχνη

print
Βάζουμε στην κατσαρόλα το γάλα με την ζάχαρη και το μισό  βούτυρο και αφήνουμε να βράσει.
Σέ ένα μπόλ σπάμε τα αβγά ,προσθέτουμε τις βανίλιες ,η[ την μαστίχα για πιό ωραίο άρωμα] και το σιμιγδάλι ανακατεύουμε καλά ,και  τα ρίχνουμε μέσα στο γάλα και ανακατεύουμε σε χαμηλή  θερμοκρασία μέχρι να πήξει η κρέμα μας .
Παίρνουμε τα φύλλα μας και τα κόβουμε κάθετα στη μέση σε λωρίδες , βουτυρώνουμε το μισό  και το διπλώνουμε στη μέση. Βουτυρώνουμε ξανά και στην μέση  βάζουμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση και διπλώνουμε σαν πακέτο ,με το κλείσιμο από κάτω..Βουτυρώνουμε ελαφρώς το ταψί και τα βάζουμε στην σειρά,Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στούς 180 βαθμούς να ροδίσουν .
Οταν τα βγάλουμε από το φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα!
Σημ.
Η δοσολογία είναι γιά αρκετά μπουγατσάκια ,την ίδια κρέμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και στο γαλακτομπούρεκο στην ίδια δοσολογία γιά ένα μέτριο ταψάκι .

Φασολάδα!!

Μερίδες: 5
Xρόνος: 60' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη
 1;/2 κιλό φασόλια ξερά
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
4 καρότα κομμένα σε φετούλες
1 φλυτζάνι χυμό ντομάτας
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
6 κλωνιά σέλινο ψιλοκομμένο
4 κλωνιά μαιντανό ψιλοκομμένο
5 κουταλιές της σούπας λάδι
ελάχιστο αλάτι και πιπέρι
print
 Πλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε από βραδύς να μουσκέψουν .[να τα σκεπάζει]
Την άλλη μέρα τα βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσουν χωρίς να αλλάξουμε το νερό,άν το έχει πιεί προσθέτουμε περίπου 4 δάχτυλα πάνω από τα φασόλια.
Τα βράζουμε για 10 λεπτά και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και πελτέ χυμό ντομάτας εκτός από το λάδι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου .
Λίγο πρίν το κατεβάσουμε από την φωτιά ρίχνουμε και το λάδι και ανακατεύουμε αφήνοντας το να πάρει μία δύο βράσεις .

Σημ.
Αν ξαφνικά θέλουμε να μαγειρέψουμε φασόλια και δεν τα έχουμε μουσκέψει γίνετε με τον παρακάτω τρόπο .
Πλένουμε καλά τα φασόλια ,τα βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό 3 -4 δάχτυλα παραπάνω από τα φασόλια ,τα βράζουμε για 10 λεπτά .Τα αφήνουμε να  μείνουν 1 ώρα.Μετά τα βράζουμε ξανά μισή ώρα και μετά προσθέτουμε τα υλικά και μαγειρεύουμε σχεδόν για μία ώρα.
Δέν αλλάζουμε το νερό γιατί έτσι έχουν περισσότερες βιταμίνες .


Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Γλάσο σοκολάτας!!

print



Μερίδες: 19
Xρόνος: 30' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη

180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια ή τριμμένη,
3/4 φλ. κρέμα γάλακτος,
1 κοφτό κουταλάκι βανίλια.


print

Βάζετε τη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο μπολ.
Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια σε ένα κατσαρολάκι
μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες στον περίγυρό του
και την αδειάζετε πάνω στη σοκολάτα. Ανακατεύετε καλά το μίγμα
να γίνει λείο και γυαλιστερό και το αφήνετε να κρυώσει λίγο, όχι
όμως να πήξει.
Καρφώνετε με πιρούνι τα μικρά σου, τα βουτάτε στη σοκολάτα και
τα βάζετε σε πυραμίδα πάνω σε πιατέλα (αν στο μεταξύ πήξει πολύ
η σοκολάτα, τη λιώνετε σε μπεν μαρί- πάνω από ένα κατσαρολάκι
με νερό που σιγοβράζει). Στο τέλος, τα περιχύνετε σιγά-σιγά με
την υπόλοιπη σοκολάτα, για να γίνουν διακοσμητικές γραμμές.

ευχαριστώ τα  αρτοποιεία & συνταγές για την συνταγή.