Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014

Πιροσκί φανταστικά και εύκολα !!

 
 
 
 




Υλικά
Γέμιση
500 γραμ.κιμά
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 καρότα τριμμένα στο τρίφτη
7 κουταίες σούπας ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι του ΄νερού κρασί λευκό
1 χούφτα κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Ζύμη
500 γραμ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια ξερή μαγιά
1 κουταλιά σούπας κοφτή αλάτι
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
χλιαρό νερό
Λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Κιμάς 
Βάζουμε  στην κατσαρόλα το λάδι το κρεμμύδι και τον κιμά μαζί τα σοτάρουμε πατώντας τον κιμά με ξύλινη σπάτουλα να γίνει σπυρωτός περίπου 10 λεπτά.
Προσθέτουμε και το τριμμένο καρότο κι ανακατεύουμε
Σβήνουμε  με κρασί και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί
Προσθέτουμε 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού νερό μαγειρεύουμε για 20 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία  ανακατεύοντας .
Ο κιμάς πρέπει να είναι εντελώς στεγνός, αν στα 20 λεπτά έχει ζουμάκι δυναμώνουμε την φωτιά να εξατμιστούν τα υγρά του.
Αποσύρουμε από την φωτιά και μόλις κρυώσει λίγο προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε.Την αφήνουμε να κρυώσει.
Ζύμη
Σε μπόλ βάζουμε το αλεύρι ανοίγουμε μία λακουβίτσα στην μέση ,προσθέτουμε την ζάχαρη,το αλάτι,και την μαγιά αραιωμένη και διαλυμένη σε ένα φλυτζάνι χλιαρό [όχι καφτό προσοχή ] νερό.
Ζυμώνουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά χλιαρό νερό τόσο όσο να γίνει μία ζύμη μαλακή ελαστική να πλάθετε.
Κάνουμε μπάλα την ζύμη την βάζουμε σε ένα άλλο καθαρό μπόλ την σκεπάζουμε και την αφήνουμε περίπου 1 ώρα σε ζεστό μέρος να την  δούμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Κόβουμε μικρά μπαλάκια τα ανοίγουμε με το χέρι μέσα στην παλάμη μας βάζουμε στην μέση μία κουταλιά γέμιση το κλείνουμε καλά το πλάθουμε σαν μπαλίτσα να κολλήσουν οι άκρες καλά του δίνουμε με το χέρι το τελικό σχήμα σαν φραντζολάκι κι αφού  τα ετοιμάσουμε όλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί μπόλικο να σκεπάζει το μισό και παραπάνω πιροσκί και τηγανίζουμε σε μέτρια στην αρχή φωτιά να ψηθούν καλά μέσα και δυναμώνουμε στο τέλος για να πάρουν το χρυσό χρώμα .
Τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για λίγο πριν τα σερβίρουμε .Καλή επιτυχία!!!!
Σημείωση
Μπορούμε να βάλουμε μέσα ότι μας αρέσει π.χ λουκανικάκια μικρά κοκτέιλ