Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Κοτόπουλο ψητό στη γάστρα με πουρέ σπιτικό!

 Yλικά
1 κοτόπουλο ολόκληρο
μουστάρδα
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
1 λεμόνι το χυμό

Πουρές

Πατάτες
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
γάλα φρέσκο
αλάτι ελάχιστο
1  κύβο  λαχανικών

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το κοτόπουλο το βάζουμε στην γάστρα [καλό είναι αν η γάστρα μας έχει σχάρα να το ακουμπήσουμε επάνω όταν το ετοιμάσουμε για να στραγγίζουν τα περιττά λίπη ]
Ρίχνουμε επάνω στο κοτόπουλο την μουστάρδα ,το λεμόνι ,το αλατοπίπερο,την ρίγανη και το τρίβουμε καλά να πάνε παντού τα υλικά μας .
Το τοποθετούμε πάνω στην σχάρα κλείνουμε την γάστρα και το ψήνουμε περίπου 1 ώρα [το κοιτάμε ] να δούμε μ ενα πηρούνι ότι έχει ψηθεί καλά και να έχει ροδίσει.

Πουρές.

Πλένουμε τις πατάτες χωρίς να τις καθαρίσουμε και τις βράζουμε .
Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε .
Τις κόβουμε κομμάτια  και τις περνάμε από το μύλο να λιώσουν .αν δεν έχουμε μήλο τις λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο που λιωνει τις πατάτες κι αν δεν έχουμε ούτε μύλο τις βάζουμε στο μούλτι λίγες λίγες και τις λιώνουμε ,
Τις αδειάζουμε σε κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο και σε χαμηλή θερμοκρασία προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα ,ποσότητα τόση ώστε ο πουρές μας να στέκετε .
Προσθέτουμε το αλάτι το κύβο [προαιρετικά] λιωμένο σε λίγο χλιαρο γάλα ανακατεύουμε συνέχεια και στ τέλος αφού έχουμε το επιθυμητό πήξιμο προσθέτουμε άλλη μία κουταλιά βούτυρο κι έτοιμος ο πουρές μας.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο με πουρέ και καλή όρεξη !!!!