Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014

Λαχανοντολμάδες ορφανοί ή με κρέμα αυγολέμονο !!!



Υλικά για 20 ντολμάδες

Φύλα λάχανου
5 κλωνιά μαιντανού ψιλοκομμένο
5 κλωνιά άνηθο ψιλοκομμένο
5 φυλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ξυσμένο
18 κοφτές κουταλιές της σούπας ρύζι Καρολίνα
1 καρότο ψιλοτριμμένο
1/2 χυμό λεμονιού
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι



Εκτέλεση

Ζεματάμε τα φύλα του λάχανου .
Σε ένα μπολάκι βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά μαζί ,στίβουμε και το χυμό του λεμονιού που κρατάει το ρύζι πιο σπυρωτό ,τα ανακατεύουμε καλά και παίρνουμε ένα τα
φύλα βάζουμε από μία κουταλιά από την γέμιση και τυλίγουμε σε ντολμάδες .
Τους βάζουμε στην σειρά στην κατσαρόλα τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό ,λίγο λάδι,λίγο αλατοπίπερο ,και σιγομαγειρεύουμε  για 60 λεπτά.Καλή όρεξη!!!

Σημείωση

Αν θέλουμε και δεν νηστεύουμε τους περιχύνουμε με αυγολέμονο απλό η φτιάχνουμε πηχτή σάλτσα αυγολέμονο.Επίσης εγώ προσθέτω στην γέμιση αν δεν τους κάνω νηστίσιμους 5 φέτες του τοστ ψιλοκομμένες πολύ γαλοπούλα και 1 αυγό μέσα στην γέμιση και είναι πολύ ωραίοι κι έτσι  Δοκιμάστε τους !!!

Αν δεν νηστεύουμε κάνουμε και μία κρέμα --

 Κρέμα
4 κουταλιές σούπας βούτυρο
6 κουταλιές σούπας αλεύρι
χυμό από 2 λεμόνια
2 κρόκους αυγών
ζωμό από τους λαχανοντολμάδες
αλάτι


 Εκτέλεση Κρέμας
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο [προσοχή σε χαμηλή θερμοκρασία ]
Ρίχνουμε το αλεύρι και με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε γρήγορα γρήγορα.
Ρίχνουμε το ζωμό από τους ντολμάδες κι αν πήξει πολύ αραιώνουμε η με λίγο νερό η λίγο αραιωμένο με νερό γάλα την θέλουμε ρευστή.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιών και τους 2 κρόκους αυγών ανακατεύοντας κι έτοιμη η σάλτσα αυγολέμονο .

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 



Οτι βγάλουμε από το λάχανο περισσευούμενα δεν τα πετάμε φτιάχνουμε ωραίο λαχανόρυζο !!