Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Σάμαλι το τέλειο !!!

Υλικά
Για μεγάλο ταψί η δοσολογία
1200 γραμ. σιμιγδάλι ψηλό
1 κιλό ζάχαρη
1/2 λίτρο νερό [είναι όσο ένα μπουκαλάκι από τα εμφιαλωμένα ]
1 και ακόμα μισό κεσεδάκια γιαούρτι χωρίς πέτσα
3/4 κουταλάκι γλυκού αμωνία
1/2 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
Σιρόπι
2 και 1/2  νερό
1 κιλό ζάχαρη
Φλούδα από λεμόνι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπόλ όλα τα υλικά μαζί ανακατεύοντας με το χέρι και το αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσει το σιμιγδάλι .[να τραβήξει τα υγρά του ]
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να δούμε κάνει την κρούστα από πάνω .
Ετοιμάζουμε το σιρόπι   βράζουμε για 15 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός αφαιρούμε την φλούδα  από το λεμόνι και με προσοχή το ρίχνουμε πάνω στο Σάμαλι Προσοχή!!!  Εδώ θέλει να είναι και τα δύο ζεστά. Καλή επιτυχία!!!!
Το Σάμαλι πάει ωραία με λίγη σαντιγί ,με παγωτό ,η και σκέτο .


Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Μαυρομάτικα φασόλια ,είναι τέλεια και θρεπτικά!!!

 Υλικά μερίδες  4
2 φλυτζάνια του τσαγιού γεμάτα φασόλια
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1  μεγάλο κρεμμύδι ξερό κομμένο σε ψιλό καρεδάκι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 καρότο ψιλοκομμένο καρεδάκι
6-7 κλωνιά άνηθο ψιλοκομμένο
4-5 'ωριμες φρέσκες ντομάτες στον τρίφτη
1 πιπεριά πράσινη πολύ ψιλοκομμένη
2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
1 κύβο κνορ λαχανικών η ότι υπάρχει σε γεύση
πιπεράκι και ελάχιστο αλάτι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βράζουμε τα φασόλια κανονικά και τα σουρώνουμε.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι τα 2 ειδών κρεμμύδια το σκόρδο το καρότο και τις πιπεριές σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
.Αμέσως προσθέτουμε τα φασόλια και τις ντομάτες τριμμένη  και ανακατεύουμε για 10 λεπτά περίπου .Ρίχνουμε και το πιπέρι τον κύβο ελάχιστο αλάτι και τον ψιλοκομμένο άνηθο.Προσθέτουμε και λίγο νεράκι χλιαρό  σχεδόν μισό ποτήρι νερού και τα μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα του .Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χλιαρό πάντα νεράκι.Καλή όρεξη είναι άλλο πράγμα σε γεύση !!!!!!
Aπό ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Τυρόπιτα γρήγορη και πεντανόστιμη !!!

 Υλικά για ταψάκι μεγέθους πίτσας
για το φύλο
  2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  3 κουταλιές σούπας ξύδι
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 και 1/2 φλυτζάνι  χλιαρό νερό [οσο πάρει το ρίχνουμε σιγά σιγά]

Γέμιση

500 γραμ.φέτα
Για την επιφάνεια της τυρόπιτας
3 η 2 αυγά
1 ποτήρι  νερού γάλα φρέσκο η αραιωμένο νουνού

Εκτέλεση ζύμης
Βάζουμε σε ένα μπόλ το αλεύρι ανοίγουμε μία λακουβίτσα και ρίχνουμε το λάδι το ξύδι και το νερό σιγά σιγά στο οποίο έχουμε αραιώσει μέσα το αλάτι,και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να γίνει το ζυμάρι μας ελαστικό.Το χωρίζουμε σε 3 μπαλάκια μέγεθος μικρού μήλου τα σκεπάζουμε και ετοιμάζουμε την γέμιση

Εκτέλεση τυρόπιτας

]Λαδώνουμε την επιφάνεια σε ένα ταψάκι μέγεθος πίτσας .
Ανοίγουμε το πρώτο φύλο προσθέτοντας και στην επιφάνεια που θα το ανοίξουμε αλλά και επάνω στο μπαλάκι ζύμης αρκετό αλεύρι μην κολλήσει στον πλάστη και να γίνει και λεπτό .
Το στρώνουμε στο ταψάκι μας προσέχοντας να εξέχει από το ταψί μας για  να  κλείσουμε στο τέλος την πίτα μας ,το λαδώνουμε όλο στην επιφάνεια και προσθέτουμε  την μισή  φέτα την τρίβουμε με το χέρι μας να πάει παντού.
Ξαναπροσθέτουμε άλλο ένα φύλο το οποίο αν είναι λίγο μεγλύτερο από το ταψί μας  το βάζουμε μόνο μέσα στην επιφάνεια του ταψιού σουρωτό Βάζουμε λάδι ξανά σε όλη την επιφάνεια και προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί φέτα
Ανοίγουμε  το τρίτο φύλο με την ίδια διαδικασία και σκεπάζουμε την τυρόπιτα .
Λαδώνουμε τις άκρες που περισσεύουν από το ταψί μας δηλαδή την πιό κάτω και την πιό επάνω για να γίνουν τραγανές και στρίβουμε με το χέρι λοξά.
Χαράζουμε την πίτα μας, και σε ένα μπώλ χτυπάμε τα αυγά προσθέτουμε και το γάλα ανακατεύουμε και το ρίχνουμε επάνω στην τυρόπιτά μας  και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς να ψηθεί και να ροδίσει .Καλή όρεξη και καλή επιτυχία !!
Σημείωση
Τα φύλα να ανοίγονται με λεπτό πλάστη τα θέλουμε λεπτά
ΑΠΟ Μαγειρική και Συνταγές 








Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Κιμαδόπιτα εύκολη και πολύ νόστιμη!!!



Υλικά
για το φύλο
3 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
4 κουταλιές σούπας ξύδι
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 και 1/2 φλυτζάνι  χλιαρό νερό
Γέμιση
500 γραμ.κιμά μοσχαρίσιο
4 κρεμμύδια μέτρια κομμένα σε καρέ
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι τυρί τριμμένο της αρεσκείας σας
3 αυγά
Εκτέλεση ζύμης
Βάζουμε σε ένα μπόλ το αλεύρι ανοίγουμε μία λακουβίτσα και ρίχνουμε το λάδι το ξύδι και το νερό σιγά σιγά στο οποίο έχουμε αραιώσει μέσα το αλάτι,και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να γίνει το ζυμάρι μας ελαστικό.Το χωρίζουμε σε 5 μπαλάκια μέγεθος μικρού μήλου τα σκεπάζουμε και ετοιμάζουμε την γέμιση
Εκτέλεση γέμισης 
Σε τηγάνι βάζουμε το λάδι ,το κρεμμύδι ,και το κιμά και με ξύλινη κουτάλα πατάμε το κιμά και ανακατεύουμε μαζί με το κρεμμύδι συνέχεια περίπου για 20 λεπτά να ψηθεί ο κιμάς και να γίνει σπυρωτός .Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά περίπου αποσύρουμε το τηγάνι απο την φωτιά και μόλιςκρυώσει λίγο προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε


Λαδώνουμε την επιφάνεια σε ένα ταψάκι μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από πίτσας .
Ανοίγουμε το πρώτο φύλο προσθέτοντας και στην επιφάνεια που θα το ανοίξουμε αλλά και επάνω στο μπαλάκι ζύμης αρκετό αλεύρι μην κολλήσει στον πλάστη και να γίνει και λεπτό .
Το στρώνουμε στο ταψάκι μας προσέχοντας να εξέχει από το ταψί μας για  να  κλείσουμε στο τέλος την πίτα μας ,το λαδώνουμε όλο στην επιφάνεια και ξαναπροσθέτουμε άλλο ένα φύλο το οποίο αν είναι λίγο μεγλύτερο από το ταψί μας  το βάζουμε μόνο μέσα στην επιφάνεια του ταψιού σουρωτό Βάζουμε λάδι ξανά σε όλη την επιφάνεια και προσθέτομε και στρώνουμε ομοιόμορφα την μισή γέμιση κιμά.
Ανοίγουμε  το τρίτο φύλο με την ίδια διαδικασία το στρώνουμε επάνω στο μίγμα του κιμά το λαδώνουμε και προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση κιμά.
Ανοίγουμε το τέταρτο φύλο το στρώνουμε λαδώνουμε .ανοίγουμε και το πέμπτο φύλο  το οποίο  πρέπει να περισσεύει από το ταψί μας για να κάνουμε το σχέδιο γύρω γύρω και να κλείσουμε την πίτα μας.
Λαδώνουμε τις άκρες που περισσεύουν από το ταψί μας δηλαδή την πιό κάτω και την πιό επάνω για να γίνουν τραγανές και στρίβουμε με το χέρι λοξά.
Χαράζουμε την πίτα μας λαδώνουμε την επιφάνεια ραντίζουμε με το χέρι μας λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς να ψηθεί και να ροδίσει .Καλή όρεξη και καλή επιτυχία !!
Σημείωση
Τα φύλα να ανοίγονται με λεπτό πλάστη τα θέλουμε λεπτά
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ







ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ