Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Κέικ σοκολάτας με σώς πορτοκάλι ,η γλάσο σοκολάτας κόλασηη !!!!!



Yλικά για το Κέικ

- 500 γρ. βούτυρο LURPAK
- 500 γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη 72% κακάο ΙΟΝ
- 500 γρ. ζάχαρη άχνη
- 8 αυγά
- 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. τριμμένα καρύδια

Υλικά για την σώς πορτοκάλι

55 γρ. ζάχαρη
600 γρ. χλιαρός χυμός πορτοκαλιού
½ κλωναράκι βανίλιας σχισμένο κάθετα στη μέση
30 γρ. λικέρ πορτοκαλιού

Εκτέλεση για το κέικ

Τεμαχίζουμε το βούτυρο σε κομμάτια. Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη μαζί με τα αυγά και ενσωματώνουμε αυτό το μείγμα στο μείγμα της λιωμένης κουβερτούρας. Αλέθουμε τα καρύδια. Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε το αλεύρι και τα καρύδια και ανακατεύουμε. Σε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκατοστών στρώνουμε στο κάτω μέρος και στη περιφέρεια μία λαδόκολλα. Αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει.

Εκτέλεση για την σώς πορτοκάλι

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε τη ζάχαρη σιγά σιγά έως ότου καραμελώσει. Προσθέτουμε το χλιαρό χυμό πορτοκάλι. Σχίζουμε την βανίλια αφαιρούμε τους σπόρους και τους προσθέτουμε στο μείγμα. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 20-25 λεπτά, μέχρι να μείνει μισό το υγρό στην κατσαρόλα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το λικέρ. Αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε το κέικ.

Συνταγή του Παρλιάρου ΄την φτιάχνω συχνά και είναι φανταστική !!!!!

Στην συγκεκριμένη εικόνα έχω αντικαταστήσει την σώς πορτοκάλι με γλάσο σοκολάτας και σχεδόν καραμελωμένες φλούδες από πορτοκάλι τις οποίες τις φτιάχνουμε ως εξής
Πρώτα κόβουμε όσες λωριδίτσες πορτοκαλιού θέλουμε τις βάζουμε σε κατσαρολάκι με νερό βράζουν 3-4 λεπτά πετάμε το νερό και επαναλαμβάνουμε 3 φορές σύνολο να ξεπικρίσουν
Σε ένα τηγανάκι βάζουμε 1 κουταλιά γλυκού  βούτυρο 3-4  κουταλιές σούπας ζάχαρη 2 κουταλιές γλυκού λικέρ [χρησιμοποίησα εδώ πορτοκάλι λικέρ ]και 7-8  κουταλιές σούπας νερό .
προσθέτουμε και τις μακρόστενες φλούδες από πορτοκάλι και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι