Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Τσουρέκι Φανταστικό & μυρωδάτο!!!



ΥΛΙΚΑ
Αλεύρι δυνατό 600γρ
Αλεύρι μαλακό 400γρ...
Ζάχαρη 350γρ
Αλάτι 10γρ
Λάδι 10γρυ
Μαχλεπι 20γρ
Κακουλε τριμμένο 10γρ
Μαστίχα 10γρ
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
Βανίλια 3κ.γ.
Βούτυρο 130γρ
Αυγά 4
Μαγιά 60γρ




ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Σε μια λεκάνη βάζουμε 200γρ αλεύρι, 200γρ νερό και 50γρ μαγιά
και τα ανακατεύουμεδ μέχρι να λιώσουμε τον μαγιά. Σκεπάζουμε και
αφήνουμε για 45-60 λεπτά.
2.Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα ζάχαρη, το βούτυρο και τα χτυπάμε να αφρατεψουν, προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, στην συνέχεια το ξύσμα, την βανίλια, την μαστίχα,
το μαχλεπι το κακουλέ και τα ανακατεύουμε ελαφρά στο μείγμα των αυγών.
3.Ανακατεύουμε στο αλεύρι το αλάτι και το προσθέτουμε λίγο λίγο
στο μείγμα των αυγών, συνεχίζοντας να ζυμώνουμε. Μόλις δέσει το
ζυμάρι συνεχίζουμε να ζυμώνουμε για ακόνη 15 λεπτά στην αργή
ταχύτητα, προσθέτουμε τον μάγια και το προζύμι που φτιάξαμε και τον υπόλοιπο μαγιά, είναι έτοιμο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε.


4.Μόλις ζυμωθεί, με το λάδι ψεκάζομαι την λεκάνη και το βάζουμε στην λεκάνη, σκεπάζουμε και αφήνουμε να γίνει για 60 λεπτά.
Μετά τα 60 λεπτά, το πατάμε έτσι όπως είναι στην λεκάνη και το αφήνουμε
για άλλα 60 λεπτά. Μόλις περάσουν τα 60 λεπτά το βγάζουμε από την λεκάνη
κόβουμε σε κομμάτια 300γρ, τα αφήνουμε σκεπασμένα για 30 λεπτά και
αμέσως πλάθουμε με δυο κομμάτια σε χιαστή πλεξούδα. Δηλαδή με δυο
φιτίλια σε σχήμα Χ πλάθουμε την πλεξούδα.
5.Αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά και με κρόκους αυγών αραιωμένο
σε λίγο νερό τα αλείφουμε και πασπαλίζουμε με φιλέ αμύγδαλο η σουσάμι.

 Κάθε πλεξούδα μας είναι 600γρ άψητη πλεξούδα, οπότε ψήνουμε στους 165
βαθμούς για 40 λεπτά. ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!