Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015

Κούκις μαλακά με σοκολάτα !

Υλικά

3 και ¾ φλιτζάνια (480γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 και ¼ κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
1 και ½ κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 και 2/3 φλιτζανιού (300γρ) βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
2 φλιτζάνια (280 γρ) καστανή ζάχαρη
1 φλιτζάνι και 2 κουταλιές της σούπας (230 γρ) ζάχαρη κρυσταλλική
2  αβγά
3 βανίλιες
450γρ σοκολάτα κουβερτούρα τουλάχιστον 60% κακάο, κομμένη σε μικρά κομμάτια (ή «σταγόνες» κουβερτούρας για διευκόλυνση)
Λίγο αλάτι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Κοσκινίστε το αλεύρι με τη σόδα, το αλάτι και το μπέικιν σε ένα μπολ κι αφήστε το στην άκρη.
 Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο με τις ζάχαρες για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να έχετε ένα πολύ άσπρο και αφράτο μίγμα. 
Συνεχίστε το χτύπημα και προσθέστε ένα-ένα τα αβγά, περιμένοντας να ενσωματωθούν πρώτα στο μίγμα πριν ρίξετε το επόμενο.
 Ρίξτε και τη βανίλια. Μειώστε την ταχύτητα στο χαμηλό και προσθέστε το μίγμα αλευριού ώστε μόλις να ανακατευτεί με τα άλλα υλικά (μόλις 5-10 δευτερόλεπτα).
  Ρίξτε και τα κομματάκια σοκολάτας φροντίζοντας με μία σπάτουλα να ενσωματωθούν στο μίγμα. Καλύψτε τη ζύμη πολύ καλά με μεμβράνη και αφήστε τη στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 24 ώρες (μην παραλείψετε το βήμα!).
 Μπορείτε να κρατήσετε τη ζύμη στο ψυγείο έως και 3 μέρες πριν την ψήσετε.

Για το ψήσιμο:
 Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C, στον άερα. 
Καλύψτε ένα ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
 Πάρτε με το κουτάλι λίγη-λίγη ζύμη και ζυγίστε «μπάλες» των 50γρ, που δίνουν cookies διαμέτρου περίπου 8εκ. 
Τοποθετήστε τις μπάλες πολύ αραιά πάνω στη λαμαρίνα (με τουλάχιστον 8εκ απόσταση μεταξύ τους), γιατί θα απλώσουν με το ψήσιμο. 
Δεν χρειάζεται να δώσετε πλακουτσωτό σχήμα στα cookies, θα το πάρουν από μόνα τους με το ψήσιμο. Επίσης, είναι σημαντικό να ζυγίσετε τη ζύμη, γιατί διαφορετικά θα καταλήξετε με ανομοιόμορφα cookies που θα χρειάζονται διαφορετικό χρόνο ψησίματος!
Σπρώξτε στη ζύμη κομμάτια σοκολάτας που μπορεί να προεξέχουν, πασπαλίστε την επιφάνεια της κάθε μπάλας με λίγο αλάτι και ψήστε μέχρι να γίνουν χρυσαφί γύρω γύρω, αλλά να είναι ακόμη μαλακά, που σημαίνει για 13-15 λεπτά περίπου (ανάλογα φυσικά με την ένταση του φούρνου σας).
Περιμένετε να κρυώσουν (γιατί θα είναι πολύ μαλακά) και μεταφέρετέ τα με μια σπάτουλα προσεκτικά πάνω στη σχάρα του φούρνου σας (ώστε να αερίζονται κι από την κάτω πλευρά) μέχρι να κρυώσουν τελείως. Επαναλάβετε με την υπόλοιπη ζύμη, αλλά μην ακουμπήσετε τις νέες μπαλίτσες πάνω σε καυτό ταψί γιατί θα σας καούν από κάτω. Θα πρέπει να αφήσετε το ταψί σας να κρυώσει και να στρώσετε νέο χαρτί ψησίματος. Τα μπισκότα παραμένουν μαλακά, αν τα αποθηκεύσετε σε ένα κλειστό δοχείο, για 2-3 μέρες. Μετά αρχίζουν και στεγνώνουν, αλλά είνια εξίσου νόστιμα
Την συνταγή την έστειλε η κυρία  Μαίρη Περιστέρη .Ευχαριστώ !