Τρίτη, 7 Απριλίου 2015

Μελόπιτα Σίφνου παραδοσιακό γλυκό !!

 Υλικά
Βάση
1 1/3 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
1/2 κούπα βούτυρο μαργαρίνη
3 κουταλιές κρύο νερό
Γέμιση
700 γραμ. μυζήθρα ανάλατη
1/2 κούπα γάλα
3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
1/2 κούπα μέλι
2 κουταλιές αλεύρι
1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
1/2 κούπα ζάχαρη
στην μύτη του κουταλιού αλάτι
κανέλα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε την βάση .
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι,
με αλάτι και ζάχαρη,και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και τρίβουμε με τα χέρια μας να γίνει σαν χοντρά τρίμματα.
Ραντίζουμε με νερό και το δουλεύουμε ελαφρά μέχρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μπολ και να μαζευτεί σε μία μπάλα.
Αφήνουμε στο ψυγείο μία ώρα να σταθεί η ζύμη.
Ετοιμάζουμε στο μεταξύ την γέμιση.
Βάζουμε την μυζήθρα σε ένα μπολ και την πατάμε με ένα πιρούνι να λιώσει.
Προσθέτουμε το γάλα,κι όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε ελαφρά μέχρι να γίνει λείο ομοιογενές μείγμα.
Ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο και την απλώνουμε σε ταρτιέρα 26 εκατοστών καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα.
Απλώνουμε μέσα την γέμιση και ψήνουμε την μελόπιτα στους 180 βαθμούς Σερβίρετε ζεστή ,η κρύα περιχυμένη με μέλι και κανέλα.
Σημείωση
Η  όλη διαδικασία μπορεί να γίνει και στο μίξερ με τον  γάντζο.