Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

Σπανακόπιτα!


 Υλικά
 Για τη ζύμη 
900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 500 ml νερό 
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 
2 κουτ. σούπας ξίδι
 1 κουτ. γλυκού αλάτι Για το λάδωμα τον φύλλων
 100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένο 
50-80 ml ελαιόλαδο
 Για τη γέμιση 
500 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο 
αλάτι 
φέτα τριμμένη, κατά βούληση 
ελαιόλαδο 
3 αυγά, χτυπημένα για να περιχύνουμε τη γέμιση 
Για το άλειμμα της επιφάνειας
 βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένο 



 Εκτέλεση
 Ζύμη 
1.Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Η ζύμη που θα προκύψει ζυγίζει 1,5 κιλό και είναι ελαστική. Τη σκεπάζουμε με ένα πανί και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» μισή ώρα.
 2.Αφού περάσει ο χρόνος, κόβουμε τη ζύμη σε 16 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες που να χωράνε στο παλάμη μας. Χρησιμοποιούμε τις 12 ζυμαρένιες μπάλες στην αρχή και τις υπόλοιπες 4 τις αφήνουμε στην άκρη. 
 3.Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε κάθε μπάλα (από τις 12 ) με έναν πλάστη, σε ένα μικρό φύλλο, σε μέγεθος περίπου ενός μικρού πιάτου και αλείφουμε το κάθε ένα με το λιωμένο βούτυρο. Βάζουμε 3 φύλλα (δίσκους), το ένα πάνω στο άλλο και τα κολλάμε με το χέρι μας, να ενωθούν. Συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, μέχρι να φτιάξουμε 4 χονδρά φύλλα, (που το καθένα αποτελείται από τα 3 λεπτότερα φύλλα). Ανοίγουμε το κάθε χονδρό φύλλο με τον πλάστη, σε 4 λεπτά φύλλα, διαμέτρου περίπου 40 – 45 εκ. όσο δηλαδή η διάμετρος του ταψιού μας. 4.Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο, στον πυθμένα και στα τοιχώματα, αφήνοντας τις άκρες του να εξέχουν. Ραντίζουμε το φύλλο με λίγο λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο, σκορπίζουμε λίγο από τη φέτα και απλώνουμε το δεύτερο φύλλο. Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα και περιχύνουμε με τα αυγά. Ανακατεύουμε απαλά και απλώνουμε το τρίτο φύλλο, το λαδώνουμε, σκορπίζουμε λίγη φέτα και καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο. Γυρίζουμε και στρίβουμε τις άκρες του φύλλου που προεξέχουν προς τα μέσα
. 5.Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά. ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!