Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Γαλακτομπούρεκο της Ρούλας σε ταψί & ατομικά φανταστικό!!!


Υλικά για μικρό ταψάκι

1/2 κιλό φύλλο κρούστας τύπου Βηρυτού η φρέσκο φύλλο κρούστας
 250 γρ.βούτυρο γάλακτος(εγώ χρησιμοποιώ lurpak)

Κρέμα
 1 λίτρο φρέσκο γάλα η 300γρ.κρέμα γάλακτος και 700γρ φρέσκο γάλα
 1 κλωναράκι φυσική βανίλια,την οποία σχίζουμε με το μαχαίρι ,βγάζουμε τα σποράκια και τα ρίχνουμε στο γάλα που θα βράσουμε μαζί με το φασόλι της βανίλιας η ξύσμα λεμονιού η 2-3 βανίλιας σε κάψουλα
2 αυγά,
 4 κρόκοι αυγών
160 γρ.ζάχαρη
80 γρ.κόρν φλάουρ
 1 γεμάτη κουταλιά από το βούτυρο της συνταγής

 Σιρόπι

2 φλυτζάνια ζάχαρη
2 φλυτζάνια νερόφλουδα λεμονιού
λίγο χυμό λεμονιού (από μισό μικρο λεμόνι)



Εκτέλεση

 Σιρόπι.

 Φτιάχνω πρώτα το σιρόπι Από την στιγμή που θα βράση 10 λεπτά,αφαιρώ την φλούδα λεμονιού,αφήνω να κρυώσει

 Κρέμα

 Σε ένα κατσαρολακι βάζω το γάλα μείον 1 ποτήρι που το κρατάμε ,την κρέμα γάλακτος αν την χρησιμοποιήσουμε,την βανίλια,σπορακια και φασόλι και βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ερθει στο σημείο βρασμού,δηλαδή να καψει ακριβώς πριν αρχίσει να φουσκώνει.εν τω μεταξύ σε μια άλλη μεγαλύτερη κατσαρόλα βάζω το κορν φλάουρ και την ζάχαρη, τα ανακατεύω με τον αυγόδαρτη,αυτό το κάνουμε για να μην κομπιάζει το κορν φλάουρ,χτυπάμε τα αυγά με τους κρόκους και τα ρίχνουμε μέσα.ανακατεύομαι καλά με το σύρμα να γινη μια κρεμωδης υφή.προσθετομε και το ποτήρι το γάλα που ειχαμε αφησει στην ακρη, ανακατεύομαι να εχομε ένα λειο χυλο. Προσθέτουμε σιγά σιγά το καυτό γάλα ανακατεύοντας ζωηρά και βάζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με το σύρμα συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει . Μόλις δούμε οτι σφίγγει ,κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα την κουτάλια το βούτυρο ανακατεύομαι να ενσωματωθεί και να λιώσει.σκεπάζουμε με μεμβράνη να εφάπτεται στην κρέμα και αφήνουμε. λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά. Παίρνουμε ένα ταψί στο μέγεθος του μεγάλου παραλληλόγραμου pyrex. ανοίγουμε τα φύλλα μπροστά μας. Παίρνουμε ένα ένα φύλο και αφού το βουτυρόσωμε καλά στρώνουμε 6-7 φυλλα με τις άκρες να προεξέχουν από όλες τις μεριές του ταψιού. Ρίχνουμε μέσα την κρέμα σκεπάζουμε ένα ένα τα φύλλα βουτυρώνοντας τα να σκεπαστεί η κρέμα. Βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα διπλωμένα στην μέση να μην προεξέχουν από το ταψί,βουτυρωνοντάς τα. βουτυρώνουμε και από πάνω και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για μισή ώρα να παγώσει να μπορέσουμε να το χαράξουμε. προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα. Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο,χαράσουμε τετράγωνα κομμάτια αλλά όχι μέχρι κάτω. Ψήνουμε στους 180 για μισή ώρα και χαμηλώνουμε στους 160 για άλλη μισή ώρα να ροδίσουν τα φύλλα και να φουσκώσουν Βγάζουμε αφήνουμε 2-3 λεπτά και με κουτάλα προσεκτικά το σιροπιάζουμε.αφήνουμε να μείνει να τραβήξει χωρίς να το σκεπάσουμε.


 Γαλακτομπουρεκάκια ατομικά

 Η συνταγή ειναι η ίδια. Παίρνουμε τα φύλλα τα ανοίγουμε μπροστά μας με την μακριά πλευρά τους πρός εμάς,τα κόβουμε στα τρία κάθετα.τα κάνουμε στοίβα. Βουτυρώνομε ένα ένα φύλλο,βάζουμε 1 κουταλιά κρέμα στην άκρη προσέχοντας να αφήσουμε περιθώριο στις δυό άκρες.ρολάρουμε και όταν φτάνουμε στην μέση διπλώνουμε πρός τα μέσα τις άκρες και τοποθετούμε στο ταψί με την ένωση πρός τα κάτω,δεν τα στριμώχνουμε για να ψηθούν ομοιόμορφα.μόλις ροδίσουν και φουσκώσουν βγάζομε απο τον φούρνο και σιρόπιασομε ως ανωτέρω Υλικά για το μεγάλο ταψί του φούρνου Θα χρειαστούμε δυο πακέτα φύλλο Βυρηττού η ένα κιλό φρέσκο από τα μαγαζιά που πουλάνε αυτού του είδους τα φυλλα, 500 γραμμάρια βούτυρο από το οποίο τα 150 γραμ, θα τα βάλουμε στην κρέμα οταν την κατεβάσουμε.

  Κρέμα

 2,5 λίτρα φρέσκο γάλα
, 1 συσκευασια κόρν φλάουρ,
 1.5 κούπα ζάχαρη
, 4 κρόκοι ,
6 αυγά ολόκληρα,
 3 βανίλιας η ένα κλωνάρι μεγάλο φυσική βανίλια,
χυμό ενος λεμονιού,ξύσμα λεμονιού
 150 γραμ,φρέσκο βούτυρο από το βούτυρο της συνταγή,δηλαδή αφαιρούμε από τα 500 γρμ τα 150 και τα ρίχνομαι στην κρέμα όταν την κατεβάσουμε.




Εκτέλεση

 Εκτέλεση είναι η ίδια όπως ανωτέρω. Βάζουμε τα μισά φύλλα πάνω τα μισά κάτω,βουτυρωμένα φυσικά και ψήνουμε 200 βαθμούς μέχρι να ροδίση καλά και να ανασηκωθούν τα φυλλα τα πανω περίπου μια ώρα και..ανάλογα με τον φούρνο σας. Σιρόπι. 700 γρ ζάχαρη 800 γρ,νερο χυμό ενος λεμονιού,φλούδα λεμονιού,ένα ξύλο κανέλας. Κάντε σιροπάκι μέτριο να έχει δέσει κάπως μην το κάνετε νερουλό,βράστε το 15 λεπτά περίπου.αφήστε το να κρυώσει καλά πολύ καλά και σιροπιάστε με κουτάλα το καυτό γαλακτομπούρεκο σιγά σιγά.Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη .