Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Καραμέλα & σοκολάτα -Μοναδικό σε γεύση!!!

Υλικά 
 1 1/4 φλυτζάνια (160 γρμ.) αλεύρι
1/4 φλιτζανιού  αλεσμένα αμύγδαλα
 1/4 φλιτζανιού (30γρμ) σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
 1/4 φλιτζανιού (50γρμ) ζάχαρη
 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
110 γραμ.κρύο ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρούς κύβους
 Εκχύλισμα βανίλιας 1 κουταλάκι του γλυκού
 1 αυγό
 1-2 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό

 Καραμέλα

  1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2φλιτζάνι  κρέμα γάλακτος
5 κουταλιές σούπας ανάλατο βούτυρο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι



 Ganache Σοκολάτα

1/2 φλιτζάνι  κρέμα γάλακτος
120 γραμ  ημίγλυκη σοκολάτα τεμαχισμένη σε κομμάτια



 Γαρνιτούρα

 κρυσταλλικό  αλάτι της θάλασσας [προαιρετικό ]

 Εκτέλεση
 Προετοιμάστε το γλυκό ζύμη.

 Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με αλεσμένα αμύγδαλα, σκόνη κακάο, ζάχαρη και αλάτι.
 Αναμειγνύουμε το βούτυρο στο μείγμα αλευριού, χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ ζύμης, ένα πιρούνι ή ένα μίξερ, μέχρι το μείγμα να γίνει σχηματίσει ψίχουλα.
 Προσθέστε το εκχύλισμα αυγών και βανίλιας και ανακατεύουμε.
 Προσθέτουμε το νερό και το ανακατεύουμε μέσα στη ζύμη. Τυλίγουμε την ζύμη με μία πλαστική μεμβράνη, την πλάθουμε σε έναν δίσκο και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά ή όλη την νύχτα
Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια ή πάνω στο πλαστικό περιτύλιγμα ανοίγουμε τη ζύμη σε έναν κύκλο με περίπου 4 εκατοστά να εξέχουν από τις πλευρές της ταρτιέρας που θα την βάλουμε. Σηκώνουμε την ζύμη και την τοποθετούμε σε μία λαδωμένη ταρτιέρα 25 εκατοστών. Την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν το ψήσιμο.
Στρώνουμε μία λαδόκολλα στην επιφάνεια αφού πρώτα τις κάνουμε ελαφρά τσιμπήματα με πιρούνι στη  ζύμη και ρίχνουμε ρύζι,η ξερά φασόλια
 Ψήνουμε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C. Αφαιρούμε τα φασόλια,η ρύζι  και την λαδόκολλα. Το βάζουμε πάλι στο φούρνο για άλλα 10-15 λεπτά. Αφήνουμε την ψημένη τάρτα  να κρυώσει πριν την βγάλουμε από την ταρτιέρα.

 Προετοιμάστε την καραμέλα.

 Τοποθετήστε τη ζάχαρη και το νερό σε ένα μέσο βαρύ πάτο τηγάνι σε μέτρια-υψηλή θερμότητα, και μαγειρεύουμε χωρίς να ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να παίρνει ένα χρώμα καραμέλας.Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος θα αρχίσει να αφρίζει για λίγο.
Μαγειρεύουμε για περίπου 1 με 2 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα να γίνει λείο το μίγμα..Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο,και το αλάτι ανακατεύοντας να γίνει λείο το μείγμα.
Περιμένουμε να κρυώσει η καραμέλα και την ρίχνουμε πάνω στην ψημένη τάρτα  το τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου να παγώσει και να σταθεί.

  Ganache Σοκολάτα

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μια μικρή κατσαρόλα. Όταν η κρέμα αρχίσει να βράζει, την βγάζουμε από τη φωτιά και την περιχύνουμε πάνω στην τεμαχισμένη σοκολάτα. Την αφήνουμε να καθίσει ένα λεπτό, στη συνέχεια, την ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λεία.
Ρίχνουμε τη σοκολάτα ganache πάνω από την καραμέλα. Την απλώνουμε ομοιόμορφα και την βάζουμε στο ψυγείο για άλλες 2-3 ώρες πριν από το σερβίρισμα.  Πασπαλίζουμε με νιφάδες θαλασσινού αλατιού και σερβίρουμε.Ρίχνουμε από πάνω για γαρνιτούρα λίγο κρυσταλλικό αλάτι θάλασσας .