Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Γαλακτομπούρεκο με ζαχαρούχο γάλα και σιρόπι Περγαμόντο !!


  • Υλικά για ένα ταψάκι 24-26 εκατοστά

     300 γραμμάρια φύλλο κρούστας τύπου Βηρυτού η φρέσκο από τα καταστήματα που φτιάχνουν τέτοιου είδους φύλλα 
    250 γραμμάρια βούτυρο Γάλακτος το οποίο έχετε βράσει σε Μπεν Μαρί και αφού αφαιρέσετε προσεκτικά τον αφρό το αφήνετε να βράση χωρίς να κοχλάσει και προσεκτικά με μια κουτάλα μαζεύεται το κίτρινο υγρό και πετάτε το λευκό ίζημα στον πάτο της κατσαρόλας.αυτή η μέθοδος λέγεται βούτυρο κλαριφιε.αν δεν θέλετε δεν το κάνετε.απλός το λιώνετε ίσα να λιώσει. ένα κουτί γάλα ζαχαρούχο τρία κουτιά του γάλακτος νερό μια κούπα τσαγιού σιμιγδάλι ,ότι σιμιγδάλι έχετε
     2 βανίλιες 
    3 αυγά χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
     λίγη κανέλα για το πασπάλισμα



    Σιρόπι 


     1 ,5 κούπα ζάχαρη 
    1,5 κούπα νερό
     1 κουταλιά σούπας γλυκόζη, 
    μια κούπα από σιρόπι γλυκού περγαμόντο αν έχετε

     Εκτέλεση Σιρόπι 

    Ετοιμάζομαι πρώτα το σιρόπι αφού βάλουμε όλα τα υλικά μέσα στην κατσαρόλα κι ανακατεύομαι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και η γλυκόζη.σταματάμε το ανακάτεμα κι βράζομαι 10 λεπτά περίπου να γίνει σιροπάκι δεμένο.αφήνομε στην άκρη.
     Βούτυρο κλαριφιέ
    Βάζουμε σε Μπεν Μαρί η σε χαμηλή φωτιά στο μάτι της κουζίνας, μια κατσαρόλα στην οποία έχομε προσθέσει το βούτυρο σε κομμάτια. αφήνομε να λιώσει και να βράση χωρίς να κοχλάσει,και προσεκτικά με ένα κουτάλι αφαιρούμε τον αφρό από πάνω.μετά χωρίς να το αγγίξουμε θα δούμε ότι το βούτυρο που είναι κίτρινο χρώμα θα διαχωριστή από την υγρασία και τα υπολείμματα γάλακτος τα οποία έχουν λευκό χρώμα και πάνε στον πάτο της κατσαρόλας. σβήνομαι το μάτι αν την έχομε βάλει στην φωτιά,η κατεβάζομαι από το Μπεν Μαρί.
     προσεκτικά με μια κουτάλα, παίρνομε το κίτρινο που είναι το καθαρισμένο βούτυρο και το βάζουμε σε ένα μπολ και πετάμε το λευκό υπόλειμμα .το οποίο μένει στην κατσαρόλα. Κρέμα. Αδειάζομαι το ζαχαρούχο σε μια κατσαρόλα.διαλύομαι το υπόλειμμα που έχει μείνει στο κουτί προσθέτοντας ένα ποτήρι νερό το οποίο βάζουμε κι αυτό στην κατσαρόλα.προσθέτομαι ακόμα ένα ποτήρι.ξαναγεμίζομαι το κουτί με νερό και διαλύομαι μέσα ς αυτό το σιμιγδάλι και το ρίχνομαι στην κατσαρόλα.έχομε ρίξει συνολικά 3 ποτήρια νερό.δεν βάζουμε καθόλου ζάχαρη.το ζαχαρούχο είναι από μόνο του πολύ γλυκό.ανακατεύομαι σε μέτρια φωτιά να δέση η κρέμα.κατεβάζομαι από την Φωτήλα και ρίχνομαι δυο βανίλιας και 3 κουταλιές σούπας από το βούτυρο που είχαμε λιώσει.ανακατεύομαι να ενσωματωθεί.χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σφιχτή μαρέγκα, προσθέτομαι τους κρόκους και χτυπάμε να έχομε αφράτο κίτρινο μείγμα.το ρίχνομαι στην κρέμα ανακατεύοντας συνέχεια να ενσωματωθεί το μείγμα.χτυπήστε το με το μίξερ χειρός.αφήστε στην άκρη.
    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς . Βουτυρώνουμε το ταψάκι και αρχίζουμε να βουτυρώνουμε ένα ένα τα φύλα τα οποία τα διπλώνουμε στην μέση κατά μήκος και τα τοποθετούμε σταυρωτά στο ταψάκι βουτυρώνοντα τα κι από πάνω .Βάζουμε έτσι 3-4 φύλα διπλωμένα. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα και διπλώνουμε προς τα μέσα να σκεπάζουμε την κρέμα με τα φύλα που περισσεύουν βουτυρώνοντα τα .Σκεπάζετε με ακόμα 2 φύλα βουτυρωμένο και διπλωμένα .Χαράζουμε το γλυκό μόνο τα φύλα προσοχή μην ακουμπήσουμε την κρέμα. Βουτυρώνουμε με μπόλικο βούτυρο πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα αν θέλουμε και ψήνουμε στους 200 βαθμούς να ροδίσει καλά.Το βγάζουμε από τον φούρνο το αφήνουμε 5 λεπτά και το περιχύνουμε με μια κούπα σιρόπι από γλυκό περγαμόντο αν έχουμε και μετά προσεκτικά με το σιρόπι που είχαμε φτιάξει.Αν δεν έχουμε περγαμόντο σιρόπι το παραλείπουμε και το σιροπιάζομαι με το σιροπάκι του.

    Συνταγή