Σάββατο, 9 Μαΐου 2015

Ελιόψωμο Παραδοσιακό Ηπειρώτικο !!



Υλικά:
  • 1 κιλό αλεύρι.
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
  • 3/4 του φλυτζανιού λάδι ελαιόλαδο.
  • 1 κούπα ελιές ψιλοκομμένες
  • 30 γραμμάρια νωπή μαγιά
  • Χλιαρό νερό όσο πάρει

Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι , νερό , το αλάτι , και τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε και ρίχνουνουμε την μαγιά , αφού την τρίψουμε στα χέρια.Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το μείγμα μας και προσθέτουμε το λάδι.Ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να γίνει ομοιόμορφο με δυνατές κινήσεις και τραβήγματα.Βάζουμε την ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπωλ την σκεπάζουμε με μια πετσέτα για ένα τέταρτο περίπου. Προσθέτουμε τις ελιές και ξαναζυμώνουμε την ζύμη.Την βάζουμε σε φούρνο που τον έχουμε προθερμάνει για 30΄λεπτά στους 50 βαθμούς και τον έχουμε σβήσει.Αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη περίπου μια ώρα.Την βγάζουμε και την χωρίζουμε σε 3-4 κομμάτια και φτιάχνουμε καρβελάκια στρογγυλά ή μακρόστενα. Τα τοποθετούμε σε λαδωμένη λαμαρίνα και τα χαράζουμε.Τα βάζουμε στον φούρνο για να φουσκώσουνε ελαφρά για 20' . Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις περίπου για 40 λεπτά μέχρι ροδίσουν.
Καλή σας όρεξη!
 Συνταγή του κ Κώστα απο το Πωγώνι.