Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015

Μύδια σαγανάκι.


Υλικά

500 γρ. ψίχα από μύδια και διάφορα άλλα θαλασσινά (χτένια, γυαλιστερές, κυδώνια, γαρίδες)
2 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
60 ml ελαιόλαδο
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
3 κ. σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
7 ντοματίνια ολόκληρα χαραγμένα
60 ml κρασί
240 ml ζεστό νερό 
αλάτι -πιπέρι 



Εκτέλεση

Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα όστρακα, τα ξεπλένουμε πολύ καλά, τα βουρτσίζουμε προσεκτικά και κόβουμε τα γένια από τα μύδια.
 Βάζουμε στο σαγανάκι-τηγγανάκι  τα μύδια και ότι υπόλοιπα  όστρακα,
 ρίχνουμε από πάνω τους  ένα ποτήρι νερό, σκεπάζουμε καλά και τα βράζουμε για 5 λεπτά.
 Τα βγάζουμε από το σαγανάκι και πετάμε όσα όστρακα δεν άνοιξαν.
 Αν θέλουμε καθαρίσζυμε τα όστρακα, κρατάμε τη ψίχα και πετάμε το κέλυφος τους.
Σκουπίζουμε το σαγανάκι με χαρτί κουζίνας αφού πρώτα αδειάσουμε τα μύδια σε ένα σκεύος και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο , σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά, εκτός από τα θαλασσινά και το τυρί. Ανακατεύουμε καλά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει. Τότε προσθέτουμε τα θαλασσινά και το τυρί και τα αφήνουμε για 5 λεπτά, να δέσουν με τη σάλτσα, φροντίζοντας να μην ανακατεύουμε έντονα για να μη διαλυθούν τα μύδια. Αποσύρουμε το σαγανάκι από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.

Σημείωση
 Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα όστρακα, τα ξεπαγώνουμε σε θερμοκρασία δωματίου , τα ξεπλένουμε καλά και τα βυθίζουμε  σε ένα μπολ, με 1-2 κουταλιές ξίδι και νερό και τα αφήνουμε 10 λεπτά πριν τα μαγειρέψουμε.
Αν βάλουμε και γαρίδες τις σοτάρουμε στην αρχή μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Αν θέλουμε να τα σερβίρουμε με το κέλυφος τους,  τα αχνίζουμε με κρασί και δεν βάζουμε νερό .