Παρασκευή, 8 Μαΐου 2015

Μιλφέιγ με σπιτική Ζύμη σφολιάτας & κρέμα λεμονιού!!





ζύμη σφολιάτας

για 1 κιλό ζύμης
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις(375γρ. ακριβώς)
500γρ βούτυρο γάλακτος lurpak
1 1/4 κούπες κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
Βγάλτε το βούτυρο από το ψυγείο 30 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσετε να είναι ακόμα σκληρό
μετρήστε το αλεύρι με ακρίβεια
χτυπήστε στο μίξερ χειρός το βούτυρο να αφρατέψει και να ασπρίσει.προσθέστε 1/2 κούπας από το αλεύρι και χτυπήστε να ενωθεί και να γίνει  σχετικά παχύρρευστη ζύμη.απλώστε στον πάγκο λαδόχαρτο και ρίξτε μέσα την ζύμη.καλουπώστε το να γίνη ένα τετράγωνο κομματι12χ12 εκ περίπου.τυλίξτε το με το λαδόχαρτο και βάλτε ψυγείο.30 λεπτά περίπου να κρυώσει.βάλτε στο ίδιο μπολ που χτυπήσατε το βούτυρο το υπόλοιπο αλεύρι και προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι το αλάτι και την κρέμα γάλακτος.χτυπήστε να γινη γινη ζύμη αφράτη μην παραχτυπήστε.η ζύμη θα είναι λεία αφράτη αλλά δεν θα κολλάει.κάντε την μια μπάλα και τυλίξτε την με μεμβράνη .βάλτε την ψυγείο 15 λεπτά να έρθει στην ίδια θερμοκρασία με το βούτυρο.βγάλτε την από το ψυγείο και ανοίξτε την πάνω σε αντικολλητική λαδόκολλα σε μεγάλο ορθογώνιο κομμάτι σαν το μεγάλο ταψί του φούρνου περίπου.τοποθετείστε στην μέση το κομμάτι του βουτύρου από το ψυγείο και κλείστε το μέσα στην ζύμη διπλώνοντας σαν φάκελο.σκεπάστε το κομμάτι ζύμης με λαδόχαρτο και βάλτε ψυγειο30 λεπτά. βγάλτε από το ψυγείο και πιέστε με τον πλάστη να γινη ορθογώνιο κομμάτι μακρόστενο,ανοίξτε σε φύλλο 1 εκ.περίπου πάχος θα γινη ένα μεγάλο μακρόστενο κομμάτι,φέρτε τις δυο άκρες να συναντηθούν στο κέντρο γυρίστε προς το μέρος σας τις δυο ενωμένες άκρες πατήστε τις με τον πλάστη σκεπάστε με λαδόχαρτο και βάλτε ψυγείο για 1 ώρα,επαναλάβετε το ανοιγμα και το δίπλωμα αλλες 4 φορές ανά  μια ώρα,δηλαδή θα ανοιγετε το φύλλο μακρόστενο θα διπλώνετε τις άκρες και θα πατατε με τον πλαστη να ενωθούν,τυλιγετε με λαδόκολλα και βάζετε ψυγείο,προσέξτε μόνο να είναι καλα τυλιγμένη η ζύμη με την λαδόκολλα.προσπαθήστε να μην προσθέσετε καθόλου αλεύρι.αν δείτε οτι κολλάει προσθέστε λιγο για να μπορεσετε να ζυμωσετε και μετα αφαιρεστε το με ένα πινελο,στο τελος αφού κάνετε όλα τα διπλώματα θα δείτε οτι έχετε μια ζύμη λεία και μεταξένια.οσο περισσότερο διπλώνετε την ζύμη τόσο πιο αφράτη θα γίνει η σφολιάτα,ς αυτό το στάδιο κόψτε την σφολιάτα σε δύο μέρη,καλύψετε πρώτα με λαδόκολλα και μετά  με πλαστική μεμβράνη και φυλάξτε για 2 μέρες στο ψυγείο αν δεν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε άμεσα. η μπορείτε να την ανοίξετε φύλλο να την τυλίξτε με μεμβράνη καλά και να την βάλετε  κατάψυξη για ένα μήνα περίπου.όταν μπει η ζύμη κατάψυξη θα χρειαστεί λίγο αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου.γιαυτό σας λέω να την κάνετε φύλλο και να την φυλάξτε στην κατάψυξη ώστε να μην χρειαστεί να την ανοίγετε σε φύλλο και να προσθέσετε αλεύρι.

Κρέμα ζαχαροπλαστικής λεμονιού

1 λίτρο γάλα
2 αυγά και 4 κρόκοι
5 κουταλιές ζάχαρη
βανίλια και ξύσμα λεμονιού
χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
4 κουταλιές γεμάτες κορν φλάουρ,
3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο,λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Βάλτε τα 800 γρ γάλα σε μια κατσαρόλα να κάψει  αλλά να μην φουσκώσει,εν τω μεταξύ σε μια άλλη μεγαλύτερη κατσαρόλα χτυπήστε με το σύρμα την ζάχαρη το κορν φλάουρ,τα αυγά και τους κρόκους και τον χυμό λεμονιού,και τις βανίλιες,θα εχετε μια παστα παχύρρευστη,αυτο το κάνουμε για να μην σβωλιάσει το κορν φλάουρ.ρίξτε και τα 200γρ γάλα που είχατε στην άκρη κι ανακατέψτε.ρίξτε το καυτό γαλα κι ανακατέψτε ζωηρά.βάλετε πάλι σε μέτρια φωτιά κι  ανακατε΄υετε διαρκώς μέχρι να αρχίσει να δένει,θα κουραστε και θα νομίζετε οτι η κρέμα δεν πήζει,μην ανησυχείτε θα πήξει,ανακατέψτε και μόλις δέσει πριν σφίξει καλά κατεβάστε από την φωτια και ρίξτε το ξυσμα λεμονιού και το βούτυρο,ανακατεψτε να ενσωματωθεί, σκεπάστε με μεμβράνη να ακουμπάει στην κρέμα κι αφήστε να κρυώσει.



Μοντάρισμα του γλυκού

Χτυπήστε 2 κουτιά μόρφατ με ένα κουτί ζαχαρούχο γάλα και μισό φλιτζάνι φρέσκο γάλα και μια βανίλια σε σαντιγί αφήστε στο ψυγείο.
ψήστε την σφολιάτα στους 200βαθμούς στην αρχή και μετά  χαμηλώστε στους 180 βαθμούς μέχρι να δείτε να πάρει χρυσό χρώμα,βγάλτε από τον φούρνο αφήστε να κρυώσει. αυτό το κάνετε μέχρι να ετοιμάσετε την κρέμα σας.
Παίρνετε ένα τσέρκι μακρόστενο η ένα πυρέξ μακρόστενο και αφού κρυώσουν σφολιάτα και κρέμα,στρώνετε στον πάτο σφολιάτα να καλυφθεί καλά,προσθέτετε ένα μέρος κρέμας,σφολιάτα ,κρέμα,και απλώνετε από πάνω την σαντιγί.με την σφολιάτα που περίσσεψε,την θρυμματίζετε σε κομματάκια και πασπαλίζετε την επιφάνεια καλά.πασπαλίζετε και με άχνη ζάχαρη και σερβίρετε.
Είναι πεντανόστιμο γλυκό ,με την σπιτική σφολιάτα,αν δεν θέλετε να κάνετε την διαδικασία αγοράστε έτοιμη,δεν έχει όμως την ίδια νοστιμιά.Καλή Επιτυχία!!!

Σημείωση.

Το μοντάρισμα του γλυκού να γίνει  την στιγμή που θα σερβίρετε.αν μπεί  ψυγείο πολύ ώρα θα νοτίσει η σφολιάτα από την υγρασία της κρέμας και δεν θα είναι τραγανή.
Οταν βγάλετε την σφολιάτα από τον φούρνο όπως είναι ζεστή κόψτε την με ένα μαχαίρι στην μέση κι ανοίξετε την αν δεν είναι καλά ψημμένη μέσα βάλτε την πάλι στον φούρνο για 5 με 6 λεπτά να ξεραθεί κι από μέσα έτσι γίνεται πιο κριτσινιστό το φύλλο.

ΣημεΊωση νο 2 αν θελετε,ανακατέψτε ένα μέρος από την σαντιγί με την κρέμα αφού κρυώσει,χτυπήστε την με το μίξερ χειρός να γινη αφράτη και στρώστε την στο γλυκό όπως περιγράφετε στην
συνταγή συνεχίστε την διαδικασία τις παραπάνω συνταγής .


H Ρούλα δέχετε παραγγελίες για υπέροχα γλυκά !!

Από  Roula's sweet corner