Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Paylova με άρωμα μαστίχας !!



Mαρέγκα Υλικά
4 ασπράδια αυγών
1 κούπα ζάχαρη
1/4 κουταλάκι του γλυκού κρεμόριο (θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ στα μπαχαρικά. αν δεν βρείτε βάλτε
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
2 βανίλιες σκόνη,η λίγη μαστίχα Χίου τριμμένη στο μούλτι με μία κουταλιά ζάχαρη από την συνταγή

Γαρνίρισμα υλικά
1 κούπα σάλτσα φράουλας (ακολουθεί συνταγή)
500 γρ, κρέμα γάλακτος χτυπημένης με 3-4 κουταλιές άχνη σε σαντιγί)
φρέσκιες φράουλες

Γκανάζ σοκολάτας(ακολουθεί συνταγή)

Εκτέλεση Μαρέγκας
 Χτυπώ  τα ασπράδια με την μισή ζάχαρη θα δείτε το μείγμα να γίνεται σαν σιρόπι.Βγάζετε από το μπαίν μαρι και συνεχίζετε το χτύπημα στον κάδο του μίξερ μέχρι να το δείτε να σφίγγει και να φουσκώνει.προσθέτετε και την υπόλοιπη ζάχαρη με το κρεμΌριο η τον χυμό λεμονιού και το άρωμα να έχετε σφιχτή μαρέγκα που να στέκει σε όποιο σχήμα κι αν της δώσετε.
Σχεδιάστε  με μολύβι πάνω σε αντιπολιτικό χαρτί έναν κύκλο 26 εκατοστά διάμετρο.αναποδογυρίστε το χαρτί για να μην ακουμπήσει το γλυκό στο μελάνι και τοποθετήστε το πάνω στην σχάρα του φούρνου.βάλτε την μαρέγκα σε κορνέ και σχηματίστε κύκλο από το κέντρο προς τα έξω.κάντε και γύρω γύρω ροζέτες για να μπορεί να σταθεί η γέμιση μέσα ψήστε το στον φούρνο στον αέρα στο κάτω ράφι στους 100 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά η στους 90 βαθμούς για 2 ώρες.
Σβήστε τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει τελείως με την πόρτα του φούρνου λίγο ανοιχτή.είναι προτιμότερο να την αφήσετε όλη νύχτα.
Αφού λοιπόν κρυώσει χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε σαντιγί και βάζετε ψυγείο.
ετοιμάζετε την σάλτσα φράουλας.




 Σάλτσα φράουλας υλικά
2  κούπες φράουλες κομμένες στα 4
3/4 κούπας ζάχαρη
1 κουταλιά  σούπας κόρν φλάουρ
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
λίγο κονιάκ η ρούμι για άρωμα
μισό φακελάκι σκόνη ζελέ ουδέτερο

Εκτέλεση Σάλτσας
Βράστε τις φράουλες με 1 κούπα νερό10 λεπτά.χωρίς να τις ζουλήσετε.θέλομε διάφανο υγρό.στραγγίξτε τις και κρατήστε το ζουμί.
Διαλύστε το μισό φακελάκι ζελατίνη σε 1κουταλιά νερό αφήσετε 5 λεπτά να φουσκωσει
 Βάλτε το υγρό που έβγαλαν οι φράουλες σε κατσαρόλα,μαζί με το κόρν φλάουρ την ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού και βράστε σε σιγανή φωτιά να γίνει διαυγής .κατεβάστε και ρίξτε την φουσκωμένη ζελατίνη.ανακατέψτε να ενσωματωθεί στο μείγμα.
 Για να μην τραβήξει  υγρασία η μαρέγκα φτιάχνω μια σφιχτή γκανάζ σοκολάτας με 150γρ σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια και 100γρ κρέμα γάλακτος καυτή που την ρίχνω πάνω στην κουβερτούρα και κάνω λείο γλάσο,αφήνω να κρυώσει και την απλώνω στον πάτο της μαρέγκας. στρώνω από πάνω με κορνέ σαντιγί και κανω και ροζέτες στα πλαινά. παίρνω φρέσκιες φράουλες και αφού τις έχω πλύνει και σκουπίσει τις τοποθετώ όμορφα πάνω στην σαντιγί.περιχύνω με την σάλτσα φράουλας.



Σημειωση.
Αυτό το γλυκό δεν μένει για την επόμενη ημέρα.αν μπεί ψυγείο θα μαλακώση.καταναλώνετε την ίδια μέρα.   Καλή επιτυχία

 Σημειωση.
Επειδή οταν βάλουμε στην μαρέγκα την σαντιγί και τα φρούτα θα μαλακώσει ,κάντε μια σκληρή γκανάζ λιώνοντας σε μπαιν μαρί 250 γρ,κουβερτούρα με ενα κουταλάκι του γλυκού μέλι.μόλις λιώσουν και αφού γίνει  σχεδόν κρύο το μείγμα το βάζετε με πινέλο στον πάτο και στα τοιχώματα της ψημένης και κρύας μαρέγκας.αφήνετε να σκληρύνη και να στερεοποιηθεί  και μετά την γεμίζετε και την συναρμολογείτε όπως αναφέρει η συνταγή.
σημειωση 2
Αν δείτε οτι η μαρέγκα σας έχει υγρά παρόλο που θα έχουν περάσει 2 ώρες στον φούρνο συνεχίζετε το ψήσιμο ,κι οταν ξεκολάει με ευκολία από το λαδόχαρτο τότε σβήνετε τον φούρνο.
Συνταγή από  Roula's sweet corner