Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Βερίκοκα τάρτα ,η Βερίκοκα κέικ αναποδογυριστό. Τέλειο γλυκό!!!

Zύμη Αν προτιμήσετε σε τάρτα
125 γρ. αλεύρι
90 γρ. βούτυρο παγωμένο  σε μικρά κομμάτια
1 κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουτ. σούπας νερό

Για τη γέμιση:

13 - 14 βερίκοκα, χωρίς τα κουκούτσια, στη μέση
3 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση Ζύμης
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με το αλεύρι για 1 - 2 λεπτά μέχρι να δημιουργηθούν σβόλοι.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να προκύψει ένα  ζυμάρι. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30΄.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε στρογγυλό λεπτό φύλλο. Απλώνουμε το φύλλο σε μια φόρμα τάρτας διαμέτρου 20 εκ., καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Μ' ένα πιρούνι τρυπάμε τη ζύμη σε διάφορα σημεία.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

Γέμιση: Βάζουμε τα βερίκοκα πάνω από τη ζύμη, όρθια, το ένα δίπλα στο άλλο, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ Αναποδογυριστό κέικ  [Αυτόν φτιάχνω συχνά ]
Υλικά
1/2 κούπα τσαγιού ζάχαρη καστανή
1/2 κουτ.γλυκού κανέλα
14  βερίκοκα  οχι γινομένα [προσοχή σε αυτό[ χωρισμένα στην μέση χωρίς το κουκούτσι
2 αυγά
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουτ.σούπας ζάχαρη  κρυσταλική
1 πρέζα αλάτι
125 γραμ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3 κουτ., σούπας γιαούρτι η 4 κουτ.σούπας γάλα
1 βανίλια
2 κουτ. σούπας κονιάκ
1 κουτ.σούπας μπέκιν πάουντερ 

Εκτέλεση
 Χρησιμοποιούμε μικρή φόρμα δαχτυλίδι ή μικρό ταψάκι 25 εκ.
 Το βουτυρώνουμε και στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση.
Ανακατεύουμε σε μπολ τη ζάχαρη με την κανέλα και κρατάμε χωριστά 2 κ.σ. από το μείγμα. Ρίχνουμε τα βερίκοκα και ανακατεύουμε να καλυφθούν με κανελοζάχαρη. Τα στρώνουμε στο ταψί ακτινωτά ώστε να το καλύψουμε όλο. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κανελοζάχαρη. Χτυπάμε με μίξερ χειρός το βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης για 2΄-3΄. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, τη βανίλια, το γιαούρτι,η το γάλα και το κονιάκ.  Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και το αλάτι. Δεν χτυπάμε πολύ το μείγμα. Μπορούμε να ενσωματώσουμε το αλεύρι και με κουτάλι ή με σπάτουλα. Ύστερα αδειάζουμε το μείγμα πάνω στα βερίκοκα .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην τελευταία σχάρα στους 170°C για περίπου 40΄. Ελέγχουμε με μαχαίρι αν ψήθηκε η πίτα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, περίπου 1 ώρακαι την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα. Τη σερβίρουμε και με παγωτό βανίλια