Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015

Πιπεριές Φλωρίνης σε βάζο .

Φωτογραφία και συνταγή, Χριστίνα Σιδέρη

Για τις πιπεριές
  • 35-40 πιπεριές Φλωρίνης μεγάλες (θα διαλέξετε σκληρές με κρουστή σάρκα), καλά πλυμένες 
  • 3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

Για τη μαρινάδα  
  • 1 φλ. μηλόξυδο
  • 2 φλ. λευκό ξύδι
  • 100 γρ. χοντρό αλάτι
  • 2 φλ. καστανή ζάχαρη
  • 3 φλ. λευκή ζάχαρη 

Για τα μπαχαρικά
  • 2 κ.σ σπόρους μουστάρδας
  •  1 κ.σ κόκκους μπαχάρι
  • 2 κ.γ σπόρους κόλιαντρο 
  • 1 κ.γ νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
  • 1 κ.γ τζίντζερ τριμμένο
  • 2 ξυλακια κανένας σπασμένα στα δύο
  •  6 ολόκληρα γαρίφαλα
  • φύλλα δάφνης τόσα όσα και τα βάζα που θα χρησιμοποιήσετε (1 φύλλο δάφνης ανά βάζο)

Για τα μπαχαρικά

Τοποθετούμε τους σπόρους μουστάρδας, τους κόκκους μπαχάρι, το κόλιαντρο και τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς σε ένα γυάλινο βάζο, που κλείνει καλά. Ανακινούμε το βάζο για να ανακατευτούν καλά τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε το τζίντζερ, κλείνουμε και ανακατεύουμε εκ νέου. Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, τα γαρύφαλα και τα ξύλα κανέλας. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα με κλειστό καπάκι για 24 τουλάχιστον ώρες, ώστε να αναμειχθούν οι μυρωδιές. Τα μπαχαρικά μπορούν να παραμείνουν στο βάζο μέχρι ένα μήνα, χωρίς να υποστούν καμία αλλοίωση.

Για τα βάζα κονσερβοποίησης

Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα που θέλουμε να τις κονσερβοποιήσουμε και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με ένα πανί στο πάτο και γεμίζουμε με νερό εσωτερικά τα βάζα μέχρι επάνω και τη κατσαρόλα μέχρι τα 3/4 των βάζων, προσθέτουμε και τα καπάκια. Αφήνουμε να βράσουν τουλάχιστον για 10 λεπτά. Αφαιρούμε τα βάζα από το καυτό νερό μόλις έχουμε έτοιμες τις πιπεριές. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερο στράγγισμα γιατί το νερό από τη θερμοκρασία εξατμίζεται.  

Για τις πιπεριές

Αφαιρούμε τα καπάκια από τις πιπεριές μαζί με όλα τα σπόρια. Πλένουμε καλά το εσωτερικό και αφήνουμε τις πιπεριές να στραγγίξουν. Ψήνουμε σε καυτό γκριλ μέχρι να αρπάξει ο εξωτερικός φλοιός. Βάζουμε σε μία πιατέλα και αφήνουμε να κρυώσουν. Αφαιρούμε τον εξωτερικό φλοιό, σχολαστικά.

Για τη μαρινάδα

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το μηλόξυδο, το λευκό ξύδι, το αλάτι, τη καστανή και τη λευκή ζάχαρη. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση και ανακατεύουμε για να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε τις πιπεριές, το σκόρδο και το κρεμμύδι. Περιμένουμε να πάρουν μία βράση ακόμα και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Με μία τρυπητή κουτάκα αφαιρούμε τα υλικά από τη μαρινάδα και τα μοιράζουμε στα βάζα. Φροντίζουμε ώστε οι πιπεριές, το σκόρδο και το κρεμμύδι. να είναι εξίσου μοιρασμένα. Επαναφέρουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά με τη μαρινάδα και αφήνουμε να βράσει για 3-5 λεπτά. Ανοίγουμε το βάζο με τα μπαχαρικά και αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας. Μοιράζουμε το μείγμα των μπαχαρικών στα βάζα και προσθέτουμε μαρινάδα μέχρι να καλύψουμε τις πιπεριές. Κλείνουμε καλά με τα καπάκια και αναποδογυρίζουμε τα βάζα σε μία πετσέτα. Αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Φυλάσσουμε σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος για τουλάχιστον 10 ημέρες, πριν ανοίξουμε για να δοκιμάσουμε. Οι πιπεριές διατηρούνται κονσερβοποιημένες για πάνω από χρόνο, όταν έχουμε σωστές συνθήκες αποθήκευσης.

Συνταγή από  Χριστίνα Σιδέρη Οι Κουζινίστας