Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Σουτζουκάκια Σμυρνέικα !!!

Υλικά
για 5-6 άτομα
1 κιλό κιμά (μισό μοσχαρίσιο, μισό αρνίσιο)
4 σκελίδες σκόρδου πολύ ψιλοκομμένες
4 φέτες ψωμί, μόνο την ψίχα, καλά μουλιασμένη και στραγγισμένη
1 κ.κ. κύμινο σε σκόνη
1 ποτήρι κρασιού Μαυροδάφνη
αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
5 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα:
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ περασμένα από το μπλέντερ
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.κ. ζάχαρη
αλάτι
½ ποτήρι Μαυροδάφνη
½ κ.κ. κύμινο σε σκόνη
½ κ.κ. πάπρικα γλυκιά
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε τον κιμά, το σκόρδο, το ψωμί, το κύμινο, τη Μαυροδάφνη, το αλάτι και το πιπέρι. Όσο περισσότερη ώρα ζυμώσουμε τόσο πιο αφράτα θα βγουν τα σουτζουκάκια, πάντως όχι λιγότερο από 15 λεπτά. Αφήνουμε τον κιμά να ξεκουραστεί μισή ώρα στο ψυγείο. Πλάθουμε τα σουτζουκάκια μικρά σαν καρύδια και τα ροδίζουμε ελαφρά από όλες τις πλευρές σε φαρδύ τηγάνι, σε ελαιόλαδο. Μόλις ροδίσουν, τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Για τη σάλτσα: Στο μεταξύ, στο πιο φαρδύ μας τηγάνι σιγοβράζουμε όλα μαζί τα υλικά της σάλτσας για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Στρώνουμε τα σουτζουκάκια στο τηγάνι με τη σάλτσα το ένα δίπλα στο άλλο και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά για να «τραβήξουν» τη σάλτσα. Τα συνοδεύουμε με πουρέ.
Tips
• Αν θέλουμε το φαγητό μας πιο ελαφρύ, δεν τηγανίζουμε καθόλου τα σουτζουκάκια, αλλά τα βράζουμε κατευθείαν στη σάλτσα. Ετσι, μάλιστα, γίνονται ακόμη πιο αφράτα.
• O σπιτικός πουρές δεν είναι δύσκολος: Βράζουμε 1 κιλό πατάτες με τη φλούδα τους σε αλατισμένο νερό. Τις ξεφλουδίζουμε. Με ένα πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο τις λιώνουμε στην κατσαρόλα. Αν μείνουν μικρά κομματάκια, είναι ακόμη νοστιμότερα. Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε την πατάτα με 6 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, μπόλικο πιπέρι και 2 φλιτζ. ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά και σερβίρουμε.
Eυχαριστώ την φίλη Φαίη Κάλφα για την συνταγή κ την φωτογραφία .