Σάββατο, 25 Ιουλίου 2015

Μπριάμ στο φούρνο με καλοκαιρινά μυρωδικά




Υλικά (για 6 άτομα.
3 μέτριες μελιτζάνες (προαιρετικά)
5-6 κολοκυθάκια
3 μέτριες πατάτες
3 πράσινες πιπεριές
2 πιπεριές Φλωρίνης
4 ώριμες ντομάτες
2 μεγάλα κρεμμύδια
5 σκ. σκόρδο σε φετάκια
1 φλιτζ. τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 φλιτζ. τσ. Βασιλικός ψιλοκομμένος
1 φλιτζ. τσ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 1 φλ. Νερό
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτελεση
Ανάβουμε το φούρνο στους 200°.
Καθαρίζουμε και πλένουμε όλα τα λαχανικά. Κόβουμε σε ομοιόμορφες φέτες τις πατάτες, τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τα κρεμμύδια. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τις πιπεριές και.
Κόβουμε σε χοντρούς κύβους τις δύο ντομάτες και σε φέτες τις άλλες δύο (που κρατάμε για το τέλος).
 Ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά με το μαϊντανό, βασιλικός το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και το 1/3 του ελαιολάδου.
 Απλώνουμε σε σειρές τα λαχανικά σε πυρίμαχο σκεύος, έτσι ώστε η μία φέτα να μισοσκεπάζει την άλλη, φροντίζοντας να είναι μοιρασμένα τα κομμάτια της ντομάτας.
 Τακτοποιούμε από πάνω τις φέτες της ντομάτας, ρίχνουμε λίγο αλάτι και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
 Βάζουμε στο φούρνο και μετά από 20 λεπτά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°.
Αφήνουμε να ψηθούν περίπου μιάμιση ώρα, ελέγχοντας ενδιάμεσα αν χρειάζονται λίγο νερό.
Το μπριάμ είναι ένα φαγητό που σερβίρεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Συνοδέψτε το με μια ωραία φέτα και τραγανό χωριάτικο ψωμί.

Συνταγή  Alexios Nikoloutsopoulos Oι κουζινίστας