Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2015

Μουστοκούλουρα μαλακά !!!


Υλικά:
  • 800 γρ. αλεύρι μαλακό (70%) ή για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 15 γρ. αμμωνία ή baking powder στην ίδια ποσότητα
  • 12 γρ. σόδα
  • 12 γρ. κανέλα
  • 5 γρ. γαρύφαλλο
  • 10 γρ. κακάο σκόνη(άγλυκο)
  • 150 ml λάδι
  • 200 ml μούστο βρασμένο ή πετιμέζι στην ίδια ποσότητα
  • 100 ml μέλι
  • 180 ml νερό

Εκτέλεση
Χτυπάμε το λάδι, το μούστο, το μέλι το νερό και τη ζάχαρη, για 5 λεπτά με τον αυγοδάρτη ή στο μίξερ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ανακατεύουμε στο αλεύρι την αμμωνία (ή το paking powder), τη σόδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το κακάο. Ρίχνουμε στο αλεύρι τα υγρά. Τα ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα και τα βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Από πάνω τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή αν έχει το ταψί μας καπάκι, σκεπάζουμε με αυτό. Τα ψήνουμε για 15λεπτά στους 180 βαθμούς στο αερόθερμο. Θα τα ελέγξουμε μία φορά γιατί ο κάθε φούρνος έχει τη δική του θερμοκρασία. 'Οταν τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε πλαστικό σακουλάκι ή σε μπισκοτοδοχείο, για να διατηρηθούν μαλακά. Γίνονται μαλακά όπως αυτά του εμπορίου.

Μυστικάκια:
  • Αν χρησιμοποιήσετε μούστο, η ζύμη δεν κολλάει καθόλου. Αν χρησιμοποιήσετε πετιμέζι, τότε κολλάει και δεν πρέπει να προσθέσετε παραπάνω αλεύρι. Πολύ απλά, αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και έπειτα θα πλάθεται εύκολα. Αν παρόλα αυτά κολλάει λίγο, αλευρώστε μόνο τα χεράκια σας και πλάστε τα!!!
  • Την συνταγή, μου την έδωσε ο κουμπάρος μου, που έχει φούρνο.
  •  
  • Συνταγή από  Aleka Marini -Gaga--Oi Κουζινίστες