Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2015

Μουσακάς με τυραύγουλο ! Απίθανη γεύση !!!


Υλικά
  • 4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
  • 4 μεγάλες πατάτες
  • Λίγο σπορέλαιο για τηγάνισμα (προαιρετικά)
  • Χοντρό αλάτι
Για τον  κιμά
  • 750 γρ. κιμά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ
  • 6 κ.σ ελαιόλαδο
  • ½ φλ. νερό
  • Αλάτι / πιπέρι
Για την κρέμα
  • 750 γρ. - 1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό πλήρες (ανάλογα με το πυρέξ)
  • 2 αυγά
  • 300 γρ. Κασέρι πικάντικο τριμμένο
  • Αλάτι / πιπέρι
Ανάβουμε τη φριτέζα ή εναλλακτικά βάζουμε σε μία κατσαρόλα 1 λ'ιτρο νερό και το αφήνουμε να βράσει, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλλες πάχους 1 - 1 1/2 εκ. Τις ξεπλένουμε σε ένα τρυπητό, τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και τις αλατίζουμε. Πλένουμε τις μελιτζάνες κόβουμε τις άκρες και τις τεμαχίζουμε σε φέτες 2 εκ. Στη σχάρα του φούρνου απλώνουμε μία λαδόκολλα και βάζουμε τις φέτες μελιτζάνας, πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι και τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τις πατάτες στη φριτέζα ή εναλλακτικά  τις ρίχνουμε στο βραστό νερό με αλάτι χοντρό. Αφαιρούμε τις πατάτες από τη φριτέζα ή την κατσαρόλα και τις στραγγίζουμε. Οι πατάτες πρέπει να είναι τόσο βρασμένες όσο λίγο πριν να είναι έτοιμες για να τις φάμε. Μη τις αφήσετε να λειώσουν. Έχετε στο μυαλό σας ότι το μαγείρεμα τους θα συνεχιστεί και μέσα στο φούρνο.

Για τον κιμά

Σε μία χαμηλή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσει, προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να ασπρίσει και να φύγουν οι σβώλοι. Σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε για τρία λεπτά.Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και το νερό. Ανακατεύουμε καλά και βράζουμε για 10 λεπτά, σε δυνατή φωτιά για να φύγουν τα πολλά υγρά. Μην αφήνετε το κιμά εντελώς στεγνό γιατί η σάλτσα μας χρειάζεται για να ομογενοποιηθούν τα υλικά του μουσακά.

Για τη κρέμα 

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το μισό τυρί, πιπέρι, αλάτι και ανακατεύουμε το μείγμα.

Σε ένα πυρέξ απλώνουμε τις πατάτες. Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο και τις απλώνουμε πάνω από τις πατάτες. Ρίχνουμε τον κιμά και από πάνω την κρέμα με το γιαούρτι. Πασπαλίζουμε με το τυρί και βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Συνταγή από  Χριστίνα Σιδέρη. --Οι Κουζινίστας Η συνταγή έχει δημοσιευτεί για πρώτη φορά στο site GreekMasa και οι Συνταγές της Παρέας