Τρίτη, 18 Αυγούστου 2015

Κοτόπουλο Τσερκέζα!!

Κοτόπουλο Τσερκέζα

Για το κοτόπουλο
  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 μικρό καρότο - τριμμένο 
  • 1/2 κ.γ αλάτι 
  • 1 ματσάκι φρέσκο άνηθο 

Για τη σάλτσα
  • 250 γρ. καρύδια
  • 3 φέτες ξερό ψωμί
  • 1 κ.γ πάπρικα
  • 1/2 κ.γ τσίλι τριμμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο λειωμένες
  • 3 ποτήρια ζωμό κότας
  • 2 κ.σ βούτυρο
  • 1 κ.γ νιφάδες τσίλι
  • Αλάτι

Για το κοτόπουλο
Πλένουμε πολύ καλά το κοτόπουλο και το βάζουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι και το καρότο. Βάζουμε στη κατσαρόλα τόσο νερό όσο να σκεπάσει το κοτόπουλο και προσθέτουμε τον άνιθο ψιλοκομμένο και το αλάτι. Βράζουμε μέχρι να είναι απολύτως μαγειρεμένο. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. Αφαιρούμε τη πέτσα, τα κόκκαλα και κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε μία πιατέλα. Σουρώνουμε το ζωμό από το κοτόπουλο και κρατάμε 3 ποτήρια.

Για τη σάλτσα
Βάζουμε τα καρύδια στο μπλέντερ και τα αλέθουμε. Μουλιάζουμε το ξερό ψωμί σε νερό και το πιέζουμε για να φύγει το επιπλέον νερό. Βάζουμε το ψωμί μαζί με τα καρύδια και προσθέτουμε το κρεμμύδι που έχει βράσει μαζί με το κοτόπουλο, το λιωμένο σκόρδο, το τριμμένο τσίλι, αλάτι και τη πάπρικα. Σιγά-σιγά, προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου που έχουμε βάλει στην άκρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε το μίγμα στο μπλέντερ μέχρι να έχουμε μία κρεμμώδη σάλτσα.

Σε μια πιατέλα, ανακατεύουμε πολύ καλά, το κοτόπουλο με τη μισή σάλτσα. Απλώνουμε την υπόλοιπη σάλτσα πάνω από το κοτόπουλο μέχρι να καλυφθεί εντελώς. Λειώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τις νιφάδες από το τσίλι. Αφήνουμε στο μάτι για τρία λέπτα μέχρι να αρωματισθεί το βούτυρο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ραντίζουμε το μείγμα του βουτύρου στη πιατέλα με το κοτόπουλο. Βάζουμε στο ψυγείο για τέσσερις ώρες και σερβίρουμε το κοτόπουλο κρύο.

Σημείωση: Δε μπορεί, θα υπάρχουν κάποιες στιγμές που βαριέστε τα ίδια και τα ίδια. Κάποιες στιγμές που θέλετε να μαγειρέψετε κάτι διαφορετικό, κάτι ασυνήθιστο. Για μένα, αυτό συμβαίνει συχνά και τότε καταφεύγω σε συνταγές από άλλες χώρες, που δοκίμασα και λάτρεψα. Μια από αυτές, είναι και το κοτόπουλο Τσερκέζα. Σερβίρετε άνετα τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού και συνοδεύεται με κρύα μπύρα.
Συνταγή Χριστίνα Σιδέρη