Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2015

Πολίτικο Θεσσαλονίκης.!!!!!




Ενα γλυκάκι πραγματικά νοστιμότατο, four seasons θα ελεγα,που καλό θα ηταν να ακολοθήσουμε πιστά την συνταγή και ειδικότερα την βάση,γιατί κάθε παραλλαγή θα εχει αλλο αποτέλεσμα απο αυτό το συνδιαστικό γλυκό.



Τι χρειαζόμαστε:

Βάση:
2 1/2 κούπες τσαγιού σιμιγδάλι
1 1/2 κούπες ζάχαρη
γάλα οσο πάρει για να γίνει μια σχετικά σφικτή ζύμη
1/2 κ. σ. μπεικιν-παουντερ
1/2 κ. γ. μαστίχα Χίου
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
Για το σιρόπι:
2 κούπες νερό
2 ½ κούπες ζάχαρη

Για την κρέμα:
1 φακελάκι κρέμα στιγμής ζαχαροπλαστικής για Μιλφέιγ, ή ο,τι άλλη κρέμα προτιμάτε (π.χ Πατισερί)
600ml γάλα.

Πώς το κάνουμε:
Βάζουμε σε ένα μπολ το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπεικιν και την κοπανισμένη μαστίχα (την κοπανίζουμε μαζί με μια κουταλιά σιμιγδάλι στο γουδί, γιατί η μαστίχα "κολάει") και τα ανακατεύουμε.
Σε ένα άλλο μπόλ βάζουμε το γάλα και την σόδα, και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά και ανακατεύουμε το μίγμα εως ότου γίνει αρκετά σφιχτό, αλλά να απλώνετε έυκολα.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι περίπου 25Χ33cm ή στρόγγυλο 32cm και το απλώνουμε με μία σπάτουλα για να πάει παντού. Ενα κολπάκι για να στρώσει ομοιόμορφα το μίγμα: Το χτυπάμε από κάτω με το χέρι η στον πάγκο 5-6 φορές για να απλωθεί μόνο του.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-200 βαθμούς (ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος) ,στον αέρα* και το βάζουμε περίπου μισή ώρα να ψηθεί.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε το σιρόπι στη φωτιά και το βράζουμε περίπου 8 λεπτά.
Με κρύο το γλυκό και ζεστό το σιρόπι το ρίχνουμε λίγο, λίγο με ένα κουτάλι σούπας, και το αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπάμε τα υλικά της κρέμας για 5 λεπτά με το μίξερ
Αδειάζουμε την κρέμα στο γλυκό και την απλώνουμε με μία σπάτουλα.
Πασπαλίζουμε με κανέλα και το βάζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα, να δέσει η κρέμα με το γλυκό.
Συνταγή από 
Antonis Korotsakis