Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Καταπληκτικές στριφτοτυρόπιτες με γρήγορο φύλλο σφολιάτας!!!



ΥΛΙΚΑ
600 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις(5 κούπες)
1 κ.γ γεμάτο αλάτι
1 κ.σ ξύδι
1 κ.σ τσίπουρο (εγώ πάντα βάζω στα φύλλα,εσείς προαιρετικά)
2 κ.σ λάδι
2 κούπες περίπου χλιαρό νερό
200 γρ.φυτίνη σε θερμ.δωματίου,αλλά όχι λιωμένη
1 φλ.του τσαγιού λάδι για το άλλειμα (όχι γεμάτο)
300-400 γρ.τυρί φέτα
πιπέρι (κατά προτίμηση)
πάπρικα γλυκιά σε νιφάδες(δοκιμάστε την προαιρετικά και θα με θυμηθείτε!!!)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ μεγάλο,βάζω το αλεύρι,αλάτι,λάδι,ξύδι,τσίπουρο και ζυμώνω ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό.Ίσως χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο(συγχωρήστε με αλλά όπως σας είπα εγώ το φτιάχνω πάντα με το μάτι) για να γίνει μια μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια

.Την αφήνω να ξεκουραστεί 30 λεπτά σκεπασμένη με μεμβράνη ή μέσα σε μια σακουλίτσα τροφίμων.
Χωρίζω τη ζύμη σε 9 κομμάτια.Τα πλάθω όσο μπορώ σε στρογγυλά μπαλάκια.
Σε πολύ καλά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω το κάθε μπαλάκι σε φύλλο μεγέθους περίπου 20 εκ.(όσο ένα πιάτο φαγητού)



Κάνω 3 τριάδες από 3 φυλλα.Για την κάθε τριάδα αλλείφω με πινέλο φυτίνη το κάθε φύλλο και βάζω το ένα πάνω στο άλλο,αφήνοντας το τελευταίο χωρίς βουτύρωμα.Δηλ.αλλείφω το πρώτο και το δεύτερο.Το τρίτο όχι.Όταν τα φτιάξω όλα τα βάζω ψυγείο 40 λεπτά να παγώσει πάλι η φυτίνη.Έπειτα πάλι σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω την κάθε τριάδα σε ένα μεγάλο φύλλο.Το κόβω σε τρεις λωρίδες.Ανακατεύω το τυρί με το πιπέρι και βάζω γέμιση κατά μήκος της κάθε λωρίδας,τυλίγω σε ρολό και στρίβω σε σαλίγκαρο.Τα βάζω σε λαδωμένο ταψί μεγάλο (βγαίνουν 9 σαλιγκαράκια) τα λαδώνω καλά και ψήνω στους 180 αντιστάσεις πάνω κάτω για 45 με 50 λεπτά να ροδοκοκκινήσουν.
Σας έχω και φωτογραφίες όπως τα φτιάχνω εγώ.
Καλή επιτυχία!