Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Ψωμάκι χωρίς ζύμωμα !!!

ΥΛΙΚΑ

1 κιλο αλευρι...ότι θέλουμε
Μπορει να γινει συνδυασμος αλευρων (χωριατικο με ασπρο...χωριατικο-ασπρο-ολικης κλπ)
2 φακελακια μαγια ξερή (ΕΓΩ ΕΒΑΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΖΥΜΙ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΑ 1 ΜΑΓΙΑ!!!)
1 κουταλακι του γλυκου ζαχαρη
2 κουταλακια του γλυκου αλατι
4-5 κουταλιες της σουπας λαδακι
 680-700 γρ νερο.χλιαρό



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Σε ενα μπολ ανακατατευουμε ολα τα υλικα καλά και μετα σκεπαζουμε το μπολ με το καπακι του και το βαζουμε στο ψυγειο απο 12 ωρες και πανω!!

την επομενη μερα, αναβουμε το φουρνο στους 250 βαθμους και βαζουμε μεσα μια γαστρα αδειανη με το καπακι της.(Αν ο φουρνος ειναι δυνατος..κατεβαστε τη θερμοκρασια στους 230 ...γιατι αλλιως θα ψηθει γρηγορα απο εξω και μεσα θα μεινει αψητο)

μεχρι να καψει ο φουρνος βγαζουμε το μπολ ...αλευρωνουμε τον παγκο μας και παιδευουμε λιγο το ζυμαρι μας..δηλ κανουμε διπλωματα.σε αυτη τη φαση ..εγω το χωριζω σε 3 μερη .

αφηνουμε πανω στο παγκο με τα διπλωματα (2η σημειωση) προς τα κατω.

αφου καψει ο φουρνος...βγαζουμε με προσοχη την γαστρα , να μην καουμε και ριχνουμε τα ζυμαρια μας...με τα διπλωματα προς τα πανω αυτη τη φορα.

σκεπαζουμε με το καπακι ...και αφηνουμε να ψηθει για 1/2 ωρα ..μετα την μιση ωρα..ξεσκεπαζουμε και αφηνουμε για 1 τεταρτο ακομα...ετοιμο το ψωμακι μας !!!

1.Να σημειωσω....οτι τη γαστρα δεν τη λαδωνουμε ουτε βαζουμε αντικολλητικο χαρτι...δεν προκειται να κολλησει το ψωμακι

και επισης απο την αρχη που θα ανοιξουμε το φουρνο στους 250 βαθμους ή στους 230 αν ο φουρνος σας ειναι δυνατος και μεχρι να τελειωσουμε δεν αλλαζουμε τη θερμοκρασια.

2.οπως εχουμε το ζυμαρι πανω στην επιφανεια εργασιας παιρνουμε τις ακρες και τις διπλωνουμε στο κεντρο , αρκετες φορες...μετα το χωριζουμε σε οσα κομματια θελουμε δηλ.... σε 2 καρβελακια σε 3 ή σε φρατζολακια ή ατομικα ψωμακια.εγω προσωπικα οταν τα χωριζω τα "ξαναδιπλωνω" για να κανουν τα ωραια "σκασιματα
 Η συνταγή είναι της φίλης Myrto Aggelou και την ευχαριστώ πολύ γι'αυτό το υπέροχο και πανεύκολο ψωμάκι!!!

ΕΓΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΙΣΑΩΡΟ ΞΕΣΚΕΠΑΖΩ ΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΧΑΜΗΛΩΝΩ ΣΤΟΥΣ 200 ΣΚΕΠΑΖΩ ΜΕ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ ΚΑΙ ΨΗΝΩ ΑΛΛΑ 15 ΛΕΠΤΑ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΣΒΗΝΩ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΚΑΙ ΑΦΗΝΩ ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ ΜΕΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΜΙΣΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑ 10-15 ΛΕΠΤΑ ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ...!!!

''Να προσθέσω ακόμη ότι το ψωμάκι γίνεται και σε μακρόστενη φορμα για κεικ και σε ταψάκια,αρκεί να τα ''κάψουμε''πρώτα στο φούρνο όπως τη γάστρα και να τα σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο!!!''

"Δείτε τα βιντεάκια εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=pVJwecaDa5I

https://www.youtube.com/watch?v=y-5enruyIiE

Συνταγή από 
Οι Λιχουδιές της Σόφης