Κυριακή, 2 Αυγούστου 2015

Χοιρινή Τηγανιά !!!



  • 1 1/2 κιλό χοιρινό κρέας χωρίς κόκκαλα, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια (προτιμώ να τα κόβω σε στύλ γόνδολας)
  • 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά κομμένη σε μεγάλες ροδέλες
  • 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μεγάλες ροδέλες
  • 500 ml ξηρό κόκκινο κρασί  
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο 
  • Αλάτι - πιπέρι

Θωρακίζουμε το κρέας στο καυτό ελαιόλαδο, από όλες τις πλευρές. Αφαιρούμε το κρέας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Ανεβάζουμε τη φωτιά στο μέγιστο, ρίχνουμε το κρασί και ξύνουμε το πάτο της κατσαρόλας με μία σπάτουλα. Προσθέτουμε το κρέας, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε και πάλι τη φωτιά. Ρίχνουμε το δενδρολίβανο, αλάτι και πιπέρι. Κλείνουμε τη κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε για σαράντα λεπτά, πάντα σε χαμηλή φωτιά και με κλειστό καπάκι. Το κρασί αρκεί για το μαγείρεμα και το κρέας δε χρειάζεται άλλα υγρά.

 Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές ή ρύζι ή και ως μεζέ για το κρασί.

Σημείωση: Είναι πάρα πολύ σημαντικό το κρέας να θωρακιστεί σωστά για να μαγειρευτεί καλά και να είναι μαλακό. Είναι απαραίτητο, να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Αν μείνει άσπρο και δεν "αρπάξει" λίγο, θα είναι σα λάστιχο. Αυτό που θα μείνει στο πάτο της κατσαρόλας πρέπει να "ξυστεί" μόλις ρίξετε το κρασί. Είναι η "νοστιμιά" αλλά και η ουσία που θα δέσει τη σάλτσα μαζί με τις τανίνες του κρασιού. Τα λαχανικά και τα μυρωδικά ή τα μπαχαρικά που θα προσθέσετε είναι θέμα γούστου και ανάλογα με την εποχή. Το χειμώνα χρησιμοποιώ πράσο γιατί δίνει μία γεύση ιδιαίτερη και προσθέτω και λίγο κύμινο. Το φθινόπωρο βάζω μανιτάρια και ρίγανη. Το καλοκαίρι βάζω πιπεριές και την άνοιξη μικρά καρότα και λίγο θρούμπι.
Συνταγή από Xριστίνα Σιδέρη -Οι Κουζινίστας