Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

κολοκύθα γλυκό κουταλιού με αρίδα και όχι μόνο!








Γιαγια Μαιρη εν δραση κολοκύθα γλυκό κουταλιού με αρίδα και όχι μόνο!
υλικά για κάθε 500 γραμ κολοκύθα θέλουμε
700 γραμ ζάχαρη

350 γραμ νερό
1 ξυλαράκι κανέλα
2-3 φύλλα αρμπαρόριζα
1 κουταλιά γλυκόζη
1 λεμόνι τον χυμό
για το ασβεστόνερο
1 κουταλιά ασβέστη
1 λίτρο νερό










 
καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε!!!! αν εχουμε αρίδα την κάνουμε σπιράλ αν δεν εχουμε την κόβουμε σε κομματάκια περίπου 2=3 εκατοστά, ετοιμάζουμε τον ασβέστη!!!!!!!!!!
λιώνουμε τον ασβέστη μέσα στο νερό και τον αφήνουμε μισή ωρίτσα να καθαρίσει η θολούρα από το ανακάτεμα τότε παίρνουμε το καθαρό νερό και βάζουμε σε μια λεκανιτσα την κολοκύθα με το καθαρό ασβεστόνερο για 3 ώρες!!!! μετά τις 3 ώρες ξεπλένουμε με πολλά νερά την κολοκύθα και την ζεματάμε 3 φορές σε μπόλικο νερό και την σουρώνουμε!!!
στην συνέχεια βάζουμε πάλι την κολοκύθα στην κατσαρόλα μας ριχνουμε την ζάχαρη και το νεράκι και τα βράζουμε για 20 λεπτά, μετά την βγάζουμε από την φωτιά σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και αφήνουμε μια νύχτα να βγουν τα υγρά από την κολοκύθα μας!!!!!!
την επόμενη μέρα βράζουμε ξανά προσθέτοντας την κανέλα και την αρμπαρόριζα δεμένη με μια κλωστή, όταν κοντεύει να δέσει το γλυκό μας ριχνουμε την γλυκόζη και τον χυμό λεμονιού!!!!!!!!!!! πλένουμε τα βαζάκια μας και τα βάζουμε στον φούρνο για 20 λεπτακια περίπου στους 120 πάνω σε μια πετσέτα βάζοντας μαζί και τα καπάκια τους, όταν περάσουν τα 20 λεπτά σβήνουμε τον φούρνο και τα εχουμε εκεί μέσα μέχρι να δέσει το γλυκό μας!!!!!!!!!!!!!



 
όταν όλα είναι έτοιμα μοιράζετε την κολοκύθα στα βαζάκια και μετά γεμίζετε με σιρόπι μέχρι το χείλος του βάζου κλείνετε καλά και τα βάζετε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν......................
προσοχή να είναι καλά δεμένο το σιρόπι γιατί αλλιώς θα σας χαλάσει το γλυκάκι σας!!!
είναι λιγάκι μπελαλίδικο γλυκό αλλά αξίζει τον κόπο!!!! το αποτελέσμα θα σας δικαιώσει!!!!! καλή σας επιτυχία!

Συνυταγή  Γιαγια Μαιρη εν δραση-Οι Κουζινίστας