Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Τηγανιά κοτόπουλου με πατάτες και μπεσαμέλ



Υλικά
 Για το κοτόπουλο
2 φιλέτα κοτόπουλο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πιπεριές Φλωρίνης και 1 πράσινη κέρατο
1 κ. γλ. τζίντζερ
αλάτι και πιπέρι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αν θέλω προσθέτω 1 κ. σ.  πελτέ ντομάτας 
Για τις πατάτες
6 μεγάλες πατάτες σε ροδέλες λεπτές
αλάτι και πιπέρι
λίγη ρίγανη και 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
λίγο ελαιόλαδο  
Για την μπεσαμέλ *
125 γρ. βούτυρο
1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 λίτρο φρέσκο γάλα
1 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
* αυτή τη φορά δεν έβαλα αβγά μέσα στη σάλτσα αλλά έλιωσα 1 κύβο λαχανικών
τυράκια της αρεσκείας μας 

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τις πατάτες, τις αλείφουμε με το ελαιόλαδο σε ένα μπολ και τις στρώνουμε σε ταψί ομοιόμορφα μαζί με το λαδάκι τους  (το δικό μου είναι 36x26 εκατ.). Ψήνουμε μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν απαλά για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς σε αέρα.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την τηγανιά μας.  Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κοτόπουλο, το σοτάρουμε στο λαδάκι, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το τζίντζερ, μόλις μαλακώσει προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές να σοταριστούν κι αυτά και αν θέλω τσιγαρίζω λίγο με πελτέ ντομάτας αλλιώς τον παραλείπω και αποσύρω το τηγάνι από το μάτι της κουζίνας.
Προχωρώ με τελευταία την σάλτσα μας.
Λιώνω το βούτυρο σε κατσαρόλα, προσθέτω το αλεύρι να ψηθεί λιγάκι και διαδοχικά ρίχνω το γάλα στην κατσαρόλα. Ανακατεύω συνέχεια με το σύρμα για να μη σβολιάσει η σάλτσα, προσθέτω τον κύβο λαχανικών  και όταν αρχίσει να πήζει ρίχνω  λίγο αλάτι, πιπέρι και 1 πρέζα μοσχοκάρυδο και τραβάω από τη φωτιά. Σε αυτή τη φάση προσθέτω στη σάλτσα 1φλ  γραβιέρα ή άλλο τυράκι που να μας αρέσει και να λιώνει.
Οπως έχω βγάλει τις πατάτες που είναι έτοιμες, πασπαλίζω με τυράκι, τοποθετώ από πάνω τους το κοτόπουλο με τη σάλτσα του, ξανά λίγο τυράκι και περιχύνω με τη μπεσαμέλ.
Το ταψί μας είναι έτοιμο, ολοκληρώνουμε το ψήσιμό του για άλλα 30 λεπτά στους 180 βαθμούς, στην ουσία να ψηθεί η μπεσαμέλ του θέλουμε. 
Η μάνα του λόχου