Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Πίτσα με σάλτσα ελιάς και σουτζούκι !

Για τη ζύμη
  • 20 γρ. αλάτι
  • 10 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 40 γρ. νωπή μαγιά
  • 50 γρ. λιωμένο βιτάμ
  • 500 γρ. χλιαρό νερο
  • 100 γρ. σπορέλαιο
  • 1 κιλό κοσκινισμένο αλεύρι σκληρό
Για τη σάλτσα
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια
  • 100 γρ. ελιές πράσινες σε φετούλες
  • 1 κ.σ πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ ζάχαρη
  • 1 κ.σ ρίγανη ή μείγμα (ρίγανη, θρούμπι, θυμάρι, δενδρολίβανο κ.τ.λ)
  • Αλάτι / πιπέρι
Για την πίτσα
  • 1 κομμάτι σουτζούκι κομμένο σε μέτριες φέτες
  • 8 φέτες ζαμπόν βραστό
  • 200 γρ. κασέρι πικάντικο τριμμένο
  • 200 γρ. Έμμενταλ τριμμένο
  • 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
  • 60 γρ. ελιές πράσινες κομμένες σε φετούλες
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • 2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες (προαιρετικά)
  • Ελαιόλαδο 

Για τη ζύμη

Λειώνουμε τη μαγιά στο νερό μαζί με τη ζάχαρη. Τοποθετούμε τη μαγιά, το βιτάμ, το αλάτι και το σπορέλαιο μέσα στον κάδο του μίξερ με το γάντζο και τα δουλεύουμε στην 1η ταχύτητα για 2 λεπτά, μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά μεταξύ τις. Προσθέτουμε το αλεύρι μέσα στο μείγμα, δουλεύοντας αρχικά στην 1η ταχύτητα για 4 λεπτά και στη συνέχεια στη 2η ταχύτητα, μέχρι την πλήρη ομογενοποίηση του όλου μείγματος, δηλ. πρέπει η ζύμη να κορδάρει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ. Τοποθετούμε τη ζύμη τις πίτσας πάνω στον πάγκο, τον οποίο τον έχουμε λαδώσει ελαφρώς, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια την κόβουμε σε κομμάτια των 200 – 250 γρ. Την κάνουμε μπαλάκια, τα λαδώνουμε λίγο στην επιφάνειά τις, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε για 5-10 λεπτά περίπου να ξεκουραστούν. Τοποθετούμε τη ζύμη μέσα στο ταψί το οποίο έχουμε λαδώσει ελαφρώς με τη βοήθεια τις πινέλου και πιέζουμε τη ζύμη με τη βοήθεια των δακτύλων να απλωθεί σε όλη την εσωτερική επιφάνεια και στα πλαϊνά τις φόρμας.

Για τη σάλτσα

Αδειάζουμε την κονσέρβα με τα ντοματάκια σε ένα μπολ και τα λιώνουμε με το χέρι. Αφαιρούμε τα σκληρά κομμάτια. Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσει και προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να πήξει. Ρίχνουμε τις ελιές και τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Για την πίτσα 

Με ένα πινέλο απλώνουμε πάνω στη ζύμη τη σάλτσα και την πασπαλίζουμε με 1 κ.σ τυρί τριμμένο για να δέσουν τα υλικά. Απλώνουμε το ζαμπόν και ρίχνουμε το τριμμένο τυρί. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για ½ ώρα.

Σημείωση: Συνήθως χρησιμοποιώ 2-3 κομμάτια ζύμης ανάλογα με το πόσο χοντρή θέλω τη βάση. Τα κομμάτια που περισσεύουν τα βάζω σε μεμβράνη, τα τοποθετώ στην κατάψυξη και τα χρησιμοποιώ με τον ίδιο τρόπο αφού πρώτα τα έχω ξεπαγώσει. Αν κάνετε μεγαλύτερη ποσότητα σάλτσας μπορείτε να τη διατηρήσετε πολύ καιρό αν την κλείσετε σε αποστειρωμένα βαζάκια που κλείνουν αεροστεγώς (πλένουμε καλά τα βαζάκια και τα βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 2-3 λεπτά). Αφού ετοιμάσετε την πίτσα, αν την τυλίξετε με μεμβράνη μπορείτε να τη φυλάξετε στην κατάψυξη. Προσπαθήστε η σάλτσα να μην ακουμπήσει τα τοιχώματα της πίτσας γιατί θα καεί και θα πικρίσει.

 ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ  
Συνταγή από Χριστίνα Σιδέρη οι κουζινίστας