Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2015

Φλογέρες με αράπικο φιστίκι & καραμέλα βουτύρου & σιρόπι κανέλας!


Υλικά

 1 πακέτο φύλλο κρούστας
3 αυγά χωριστά κρόκοι με ασπράδια
1 ποτήρι ζάχαρη
1 χαρτάκι βανίλια αρωματισμένη με πορτοκάλι η 2 απλές 
1 κουταλιά τις σούπας γεμάτη σάλτσα  BUTTERSCOTCH [ακολουθεί συνταγή ] η μισή κούπα καραμέλες γάλακτος λιωμένες σε μπαίν μαρί 
 1/2 ποτήρι φρυγανιά
100 γραμ.φιστίκι αράπικο αλατισμένο τριμμένο στο μούλτι
  βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων λιωμένο

 Σιρόπι
  2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
2 ξυλάκια κανέλας
φλούδα ενός λεμονιού και λίγο χυμό από μισό λεμόνι
 Βράζουμε περίπου 10 λεπτά να δέσει κι αφήνομε στην άκρη να κρυώσει
  Φλογέρες
 Ανοίγομε τα φύλλα κρούστας και όπως είναι ανοιγμένα, με την μακριά πλευρά προς τα εμάς, τα κόβουμε σε τρία ίσα μέρη από πάνω προς τα κατω.τα κάνουμε μια συστάδα κι αφήνομε στην άκρη
Λιωνουμε τις καραμέλες γάλακτος σε Μπεν Μαρί.
Χτυπάμε τα φιστίκια στο μούλτι κι τα αδειάζουμε σε ένα μπολ
Χτυπάμε τη μισή ζάχαρη με τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή
Χτυπάμε την υπόλοιπη ζάχαρη με τους κρόκους και την βανίλια καλά να ασπρίσουν και να πήξουν.
Ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος, την λιωμένη καραμέλα γάλακτος, την φρυγανια ,τα φιστίκια και την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά.

Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα κι αφού βουτυρώσουμε καλά καθε φύλο βαζουμε απο μια κουταλια.γυρίζουμε δυο τρεις στροφές και μετα γυρίζουμε προς τα μεσα τις ακρες απο τα ρολακια να κλειδωθεί μεσα η γεμιση.δεν σφιγγομε καθολου την φλογερα.τοποθετουμε στο ταψι του φουρνου η σε οτι ταψι θελετε κι οταν τελειωσουμε τα βουτυρώνουμε κι απο πανω.
ψήνουμε στους 200 βαθμους προθερμασμενο φουρνο περιπου 30 με 40 λεπτα.να τα δειτε να ροδισουν καλα. 
Τα βγάζουμε απο τον φούρνο κι οπως ειναι ρίχνουμε απά πάνω το κρυο σιρόπι. 
Αφηνούμε να το τραβηξουν αφου τα γυριζομε απο ολες τις μεριές  καθε μια ωρα να πιουν οσο σιροπι θελουν.μετα απο δυο ωρες ειναι ετοιμα. βαζομε σε ομορφα χαρτακια και τοποθετουμε σε πιατελα.αν θελουμε πασπαλιζομε με κανελα.


 
σπιτικη σάλτσα καραμέλας butterscotsch.

 
1 κούπα  ζάχαρη,
1/4 κούπας νερό,
3/4 κούπας κρέμα γάλακτος,
110 γρ βούτυρο γάλακτος '
εκχύλισμα βανίλιας η μαύρο ρούμι η ότι άρωμα θέλετε εσεις.
 
Εκτελεση.
βαζω την ζάχαρη με το νερό σε τηγάνι βαθύ με βαρύ πάτο και αφήνω να γινει καραμέλα σε μέτρια φωτιά χωρίς να ανακατεύω καθολου.αν έχετε θερμόμετρο να δείξει  118 c.θα δείτε να γινη ανοιχτόχρωμη καραμέλα και να βγάζει χοντρές φουσκες.κατεβαστε από την φωτιά και ρίξτε προσεκτικά λίγη από την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας με μαριζ.προσεξτε γιατί φουσκώνει και πιτσιλιλάει ρίξτε   και την υπόλοιπη κρέμα γαλακτος.θα δείτε το μείγμα να σφιγγει  άλλα αμέσως θα διαλυθεί .ανακατεύετε  συνέχεια,ξαναβάλετε στην φωτιά,σε χαμηλή θερμοκρασία στο 3 αν έχετε κουζίνα μέχρι 6 και στο 5 αν έχετε κουζίνα μέχρι 9. ρίξτε και το βούτυρο και μισό κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας η ότι άρωμα θέλετε και ανακατεύετε για 10 λεπτά περίπου .θα δείτε την υφή που έχω στις φωτογραφιες.οταν βγάζει  φουσκαλες.κατεβαστε αφήστε λίγο να κρυωση και βάλτε σε βαζο.η σάλτσα όσο κρυώνει  σφιγγηειάλλα αν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε την βάζετε σε μπαιν μαρι και ξαναέρχετε στην αρχική της μορφη.μπορειτε να την χρησιμοποιήσετε σαν βάση σε τάρτα μπανοφι,η σάλτσα σε παγωτό.