Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Ισπανικό γλύκισμα ρολό με μαρμελάδα!




Υλικά
• 3 αβγά μεσαίου μεγέθους,
• 1 μεγάλο φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη,
• 1 μεγάλο φλιτζάνι τσαγιού ζεστό γάλα,
• Μισό φλιτζάνι τσαγιού λάδι,
• Μισό φλιτζάνι τσαγιού λιωμένο βούτυρο,
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 πακέτο ξερή μαγιά + 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά,
• 2 κουτ.γλυκού μαχλέπι και 1 βανίλια.
•αλεύρι όσο πάρει.
Για το γέμισμα της ζύμης:
• 6 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο,
• 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη,
• 1 μεγάλο φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη,
• Μαρμελάδα δαμάσκηνο,
• Γάλα για επάλειψη πριν το ψήσιμο.
Για μετά το ψήσιμο.
• ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα.



Εκτέλεση:
Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα για 5 λεπτά στο μίξερ.
Χτυπάμε αφού ρίξουμε τη ζάχαρη έως ότου λειώσει η ζάχαρη στο μίξερ.
Προσθέτουμε το γάλα, το ηλιέλαιο, το λιωμένο βούτυρο και το αλάτι και χτυπάμε για λίγο.
Ρίχνουμε το αλεύρι και τη μαγιά στη ζύμη και ζυμώνουμε καλά για 8-10 λεπτά.
Αφήνουμε τη ζύμη για μια ώρα σε ένα ζεστό μέρος να ξεκουραστεί.
Πλάθουμε ρολό ζύμης με πλάτος 30 cm, μήκος 90 εκατοστά, ώστε να είναι ανοιχτό.
Αλείφουμε με το πινέλο λιωμένο βούτυρο πάνω στη ζύμη που ανοίξαμε.
Τότε πασπαλίζουμε άχνη ζάχαρη πάνω από τη ζύμη και 3 κουταλιές ζάχαρη.
Πάνω στη ζάχαρη βάζουμε σε μια σειρά τη μαρμελάδα.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό και τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί σαν στριφτόπιτα.


Περιμένουμε να φουσκώσει για μια ώρα και αλείφουμε με γάλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C μέχρι να ροδίσει.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άφθονη ζάχαρη άχνη το γλυκάκι μας όταν αρχίζει να κρυώνει.

 Αθανάσιος Γεώργιος Τσομπανίδης- Οι Κουζινίστας