Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015

Τσουρέκι Πολίτικο !!!




ΥΛΙΚΑ:
  • 40 γρ. νωπή μαγιά
  • 190 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες + 40 γρ. επιπλέον χλιαρό
  • 2 αυγά μεσαίου μεγέθους + 1 για επάλειψη
  • 125 βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου, σε κομμάτια
  • 680 αλεύρι για τσουρέκι
  • 140 γρ. ζάχαρη
  • λίγο αλάτι (στη μύτη 1 κουτ. γλυκού)
  • 3 γρ. μαχλέπι
  • 3 γρ. κρύσταλλοι μαστίχας με 20γρ ζάχαρη, τα χτυπάμε στο μούλτι.
  •  αμύγδαλο ψιλό για την επιφάνεια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  1. Για περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές 

  2. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τα 40 γρ.χλιαρό γάλα και διαλύουμε την μαγιά. 
  3. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι, τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα 2 αυγά, το μείγμα της διαλυμένης μαγιάς (προσοχή η μαγιά μην έρθει κατευθείαν σε επαφή με το αλάτι) και το υπόλοιπο γάλα (190γρ).  Ζυμώνουμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα έως ότου αναμειχθούν καλά.
  4. Προσθέτουμε σιγά σιγά το βούτυρο σε κομμάτια και συνεχίζουμε το ζύμωμα.  Στην αρχή, το μείγμα θα ειναι αρκετά κολλώδες.  Δεν πρέπει να παρασυρθούμε και να προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι.
  5.  
  6. Συνεχίζοντας το ζύμωμα, θα δούμε ότι η ζύμη θα αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να συγκεντρώνεται γύρω από το γάντζο.  Τότε είναι έτοιμη.  Προσθέτουμε την μαστίχα και το μαχλέπι, σιγά σιγά και ζυμώνουμε για μερικά δευτερόλεπτα.
  7. Φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη και τη βάζουμε σε μια λεκανίτσα.  Τη σκεπάζουμε  και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 3 ώρες, έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.
  8.  
  9. Τη μεταφέρουμε στον πάγκο μας και τη ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια, ώστε να φύγει ο αέρας.
  10. Τη χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη και τα πλέκουμε σε πλεξούδα (εγώ με την συγκεκριμένη ζύμη κάνω 2 τσουρέκια, βγαίνουν μεγάλα).  Τη βάζουμε σε ταψί, πάνω σε λαδόκολλα.  Το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 1 ώρα να φουσκώσει.
  11. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς, στον αέρα.  Ανακατεύουμε το αυγό με ελάχιστο νερό και με ενα πινέλο αλείφουμε το τσουρέκι, με προσοχή γιατί αν το τρυπήσουμε θα φύγει ο αέρας και το τσουρέκι θα "κάτσει".
  12. Το ταψί που θα ψήσετε να είναι μεγάλο του φούρνου, το ψήσιμο γίνεται στην κάτω κάτω σκάλα του φούρνου, στον πάτο.   Ψήνουμε 20-25 (ανάλογα τον φούρνο, θα δείτε από το χρώμα).
  13. Ναταλία Μουρατίδου Οι Προκομένες/ οι Συνταγές

Την συνταγή την πήρα απο το "Ζύμες ζαχαροπλαστικής" / γαστρονόμος που ήταν στην εφημερίδα Καθημερινή.