Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Καλιτσούνια Χανιώτικα ζυμωμένα με τσικουδιά !!!!


        


Υλικα για την ζυμη
για ενα κιλο αλευρι σκληρο,θα χρειαστειτε
1 σφηνακι τσικουδια,
1/2 χυμο μισου λεμονιου,
1/2 γλυκου αλατι,
1/2 ποτηρι κρασιου λαδι,
λιγο μπαικιν παουντερ στην μυτη του κουταλιου του γλυκου,
λιγο χλιαρο νερο,να εχετε ζυμη σφιχτη κι ελαστικη.καντε την τεσσερα,πεντε μπαλακια και βαλτε τα σε λαδωμενο μπωλ,και σκεπαστε το μπωλ με πετσετα κι αφηστε τα να ξεκουραστουν μια δυό ωρες για να ανοιγουν ευκολοτερα.
Γεμιση
1 κιλο τυρι κρητικο τυρομαλαμα.
2 κουταλιες σουπας στακα,
1οο γρ.μυζηθρα φρεσκια,
1 κουταλακι του γλυκου αλάτι
,δοκιμαστε και φτιαξτε την γευση οπως σας αρεσει.
λιγα φυλλα δυοσμου ψιλοκομενα,
2 αυγα ελαφρα χτυπημενα.
Οδηγίες 
τριβετε το τυρομαλαμα στον τριφτη του κρεμυδιου η το κοβετε κομματια σαν ζαρια και το ριχνετε στο  πολυμιξερ να γινη τριμματα.ανακατευετε ολα τα υλικα μαζι,ριχνετε μεσα μια κουταλια κορν φλαουρ για να τραβηξη τα τυχον υγρα που ισως να βγαλη η μυζηθρα .

εκτελεση
ανοιγετε το φυλλο στην μηχανη του φυλλου σε οσο πιο λεπτα φυλλα μπορειτε.η την ανοιγετε σε φυλλο με τον πλαστη.εγω χρησιμοποιω την μηχανη διοτι ανοιγει πολυ λεπτο το φυλλο σαν χαρτι. οταν ανοιγετε την ζυμη σε φυλλο αλευρωνετε για να περνα πιο ευκολα απο την μηχανη,η οταν την ανοιγετε με τον πλαστη.
παιρνετε λωριδες φυλλου,βαζετε κατα μηκος απο ενα κουταλακι του γλυκου γεματο γεμιση,και τα ρολαρετε να κλειστη καλα μεσα η γεμιση .τα πατατε με τα δακτυλα να κλειστη καλα μεσα η γεμιση και κοβετε με το ροδακι.θα εχετε μακροστενα καλιτσουνακια οπως οι φωτογραφιες παρακατω.τα τοποθετειτε ενα ενα σε ταψι μεγαλο το οποιο εχετε στρωσει με μεμβρανη την οποια εχετε πασπαλισει με αλευρι.κανετε στρωσεις με τα καλλιτσουνια ,βαζοντασμεμβρανη μετα απο καθε στρωση παντα αλευρωμενη.τελειωνετε.
σ αυτο το σημειο εγω τα τοποθετω στην καταψυξη.αφου παγωσουν,βαζω σεμεγαλο τηγανι μπολικο λαδι να καψη,και μολις ειναι ετοιμο,βγαζω απο την καταψυξη τα καλιτσουνια ,κι οπως ειναι παγωμενα,τα τηγανιζω.
μ αυτον τον τροπο δεν σκανε.τα γυριζω κι απο την αλλη πλευρα να ψηθουν ,θα δειτε να κανουν φουσκαλες μολις ειναι ετοιμα τα βγαζετε με τρυπητη κουταλα και τα τοποθετειτε σε πιατελα με χαρτι κουζινας να φυγη το λαδι που ισως εχουνκρατησει.μετα τα βαζετε σε αλλη πιατελα και τα σερβιρετε καυτα με μελι η κανελοζαχαρη.
τηγανιζετε καθε φορα μονο οσα θα καταναλωσετε.τρωγονται μονο ζεστα καυτα.ειναι πολυ νοστιμα.



Σημείωση 
μυζηθρα, στακα ,και τυρομαλαμα θα βρειτε σε καταστηματα με κρητικα προιοντα.το τυρομαλαμα επειδη ειναι ενα χλωρο τυρι που γινεται ορισμενη εποχη τον χρονο ,θα το βρειτε και σε καταψυκτη,δεν εχει να χαση τιποτα απο την γευση του.το αποψυχετε και το φτιαχνετε με τον τροπο που σας περιγραφω. καλη επιτυχια.
Σημειωση.με την ιδια ζυμη φτιαχνομε και ξεροτηγανα.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 
 Συνταγή από την φίλη
 Roula's sweet corner